Ο Γ. Αθανασίου για τον Άγιο ΛεωνίδηΓράφει ο Γιώργος Αθανασίου – 

Ως γνωστόν η καθιέρωση ως Πολιούχου του Πόρου του οσιομάρτυρος Αγίου Λεωνίδη και των επτά καλλινίκων Παρθενομαρτύρων, καθιερώθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια μετά από πρόταση της εκκλησίας μέσω του ιεροκήρυκα της εποχής εκείνης πατέρα Ιερόθεου, την έγκριση από τον τότε Μητροπολίτη Ιερόθεο και την ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι Άγιοι κατήγοντο από την Πελοπόννησο και ασκούντο πνευματικώς στην περιοχή της Τροιζηνίας. Ο Άγιος Λεωνίδης ήτο πνευματικός διδάσκαλος των επτά Παρθένων. Κατά την διάρκεια των μεγάλων διωγμών, επί Αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ. Χ.) και μάλιστα κατά την περίοδο τη Μεγάλης εβδομάδος, συνελήφθηκαν ως χριστιανοί και οδηγήθηκαν στην Κόρινθο, ενώπιον του ηγεμόνος Βενούστρου.

Εκεί, με θάρρος και σταθερότητα ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό, ως Υιό του Θεού και Τέλειο Άνθρωπο, Κύριο της ζωής και θανάτου. Ο Άρχων βλέπων την σταθερά πίστη τους στον Αναστάντα Κύριο πρόσταξε να κρεμάσουν τον Άγιο Λεωνίδη και με σιδερένια αιχμηρά εργαλεία να καταξεσχίσουν το σώμα του. Ο Σεπτός Μάρτυς παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Κυρίου, με ύμνους και δοξολογίες στο Όνομά Του.

Οι Όσιες γυναίκες, υπέστησαν ανάλογα βασανιστήρια με ανδρεία και καρτερία, όπως και ο Διδάσκαλός τους. Ο Βενούστος επειδή δεν μπορούσε να υπομείνει την ταπείνωση από τις επτά Παρθένες, διέταξε να θανατωθούν διά πνιγμού στη θάλασσα. Έτσι το Μέγα Σάββατο οι δήμιοι οδήγησαν τις επτά Παρθένες στην ακτή και τις επιβίβασαν σ’ένα πλοιάριο, μέσα στο οποίο τοποθετήθηκε και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λεωνίδη.

Σε απόσταση τριάντα σταδίων από την ακτή οι δήμιοι έρριψαν στο πέλαγος τις Παρθένες μαζί με το Σεπτό Λείψανο του Αγίου. Τα μαρτυρικά τους σώματα , κατά Θεία Οικονομία, τα έφεραν τα κύματα στην ακτή της Νέας Επιδαύρου, όπου τοα ανέσυραν οι πιστοί και τα έθαψαν με όλες τις τιμές.

Κατά το 1917, απεκαλύφθη με θαυμαστό τρόπο σε ευσεβείς Χριστιανούς της Νέας Επιδαύρου, ότι λίγο έξω από την πόλη τους υπάρχει μέγας θησαυρός. Μετά από έρευνα ανευρέθηκαν δύο σαρκοφάγοι με τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Λεωνίδη και του επταρίθμου χορού των Αγίων γυναικών. Στο σημείο αυτό υψώνεται σήμερα μεγαλοπρεπής Ι. Ναός προς τιμήν τους.

Η μνήμη των Αγίων εορτάζεται την 16η Απριλίου. Εάν η ημέρα αυτή είναι προ του Πάσχα, τότε η εορτή μεταφέρεται στην εβδομάδα της διακινησίμου.Στον Πορο εορτάζεται την Πέμπτη μετά την Κυριακή του Θωμά.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ποριώτης says:

    Συγχαρητήρια στον κ. Αθανασίου για την προβολή και την ανάδειξη του Πολιούχου μας Αγ. Λεωνίδη και των 7 Αγίων γυναικών.
    Χρόνια Πολλά! Ο Άγιος μας να ευλογεί και να προστατεύει το όμορφο νησί μας!

Σχολιάστε