Ο Γ. Αθανασίου για τη δράση του “ΛΗΜΝΟΣ” στην ΚριμαίαΓράφει ο Γιώργος Αθανασίου – 

Ξεκινώντας να γράψω την ιστορία του πατέρα μου πληροφορήθηκα γεγονότα τα οποία ήτανε άγνωστα όχι μόνον σε εμένα αλλά και σε πολλούς, αν και είχανε υπηρετήσει στο Ναυτικό. Το περιεχόμενο θα είναι περιορισμένο και θα αναφερθώ σε λίγα ενδιαφέροντα γενικά στοιχεία.

Ο υποκελευστής Πυροβολητής Κ.Αθανασίου τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1919 λαβαίνει μέρος στην εκστρατεία εναντίον των Μπολσεβίκων στην Οδησσό της Ρωσίας με το Θωρηκτό « ΛΗΜΝΟΣ» το οποίο απέπλευσε από την Κων/πολη για περιπολία και δράση στην περιοχή της Κριμαίας.

Αξιοσημείωτο εδώ είναι να αναφερθεί ότι ο «Πάνθηρ» στις 12/25 Νοεμβρίου 1918 πέρασε τον Βόσπορο, για πρώτη φορά, με μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες, κατευθυνόμενος στη Μαύρη Θάλασσα.

Ήτανε το πρώτο ελληνικό πολεμικό πλοίο που πέρασε από τον Βόσπορο μετά από 465 χρόνια. Μετά την επιστροφή από την Κριμαία το 1922 των τελευταίων ελληνικών πλοίων, χρειάστηκαν άλλα 56 χρόνια για να ξαναπεράσουνε τον Βόσπορο ελληνικά πολεμικά πλοία, το 1978, όπως ήτανε ο «Μιαούλης» και άλλο πλοίο

Στις 28-3/9-4-19 το Θωρηκτό ¨ΛΗΜΝΟΣ» αγκυροβολεί στην Ευπατορία, ενώ την προηγουμένη είχε καταπλεύσει στην Οδησσό και το Θ/κτό «Γ.ΑΒΕΡΩΦ».

Στις 29-3/11-4-19 το «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» απέπλευσε για Κων/πολη γιατί το Ναυτικό και προφανώς η Αθήνα θεωρούσε απαραίτητη την παρουσία ενός μεγάλου ελληνικού πολεμικού εκεί.

Η Κων/πολη βρισκότανε υπό συμμαχική κατοχή, όπως και η υπόλοιπη Αν.Θράκη.

Το «ΛΗΜΝΟΣ» περιπολεί στην Νοτιοανατολική ακτή της Κριμαίας για την υποστήριξη των πεζικών τμημάτων και κυρίως του ηθικού του Ελληνικού πληθυσμού , που υποχωρούσαν κάτω από την πίεση των Μπολσεβίκων.

Στο Κερτς και στον όρμο Καφρά της Θεοδοσίας τα πλοία που είχανε συγκεντρωθεί εκεί βομβάρδιζαν όλα, μεταξύ αυτών και το «ΛΗΜΝΟΣ», τις θέσεις των Μπολσεβίκων στην Αζοφική και στην χερσόνησο του Κέρτς.

Το Θωρηκτό έβαλε συνολικά, τις μέρες εκείνες, 29 βλήματα των 305χιλ. και 52 βλήματα των 203 χιλ. και 136 βλήματα των 178 χιλ..

Οι τελευταίες βολές του θωρηκτού ήταν 4 ως 6 βολές από τους πύργους των 203 χιλ. λίγο πριν τα μεσάνυκτα της 16/29-4-19

Θωρηκτό ΛΗΜΝΟΣ

Σε ένα από τα πυροβολεία βρισκότανε και ο υποκελευστής Πυροβολητής Κυριάκος Ι. Αθανασίου.

Οι Μπολσεβίκοι μπήκαν στην Σεβαστούπολη στις 16/29.4.19.

Την ώρα που αποχωρούσαν, το «ΑΒΕΡΩΦ» το οποίο είχε επανέλθει, και το «ΛΗΜΝΟΣ», συμπληρωνότανε στην Βορειοδυτική γωνία του Ευξείνου η εκκένωση της Οδησσού που είχε αρχίσει μία βδομάδα νωρίτερα.

Ο στόλος βρισκότανε υπό τις διαταγές του υποναυάρχου Ι.Κακουλίδη που είχε υψώσει το σήμα του στο Κιλκίς.

Τμήμα των Γαλλικών αγημάτων που βρισκόντουσαν, και πολεμούσαν στην στεριά είχανε προσχωρήσει στους Μπολσεβίκους και είχανε στραφεί εναντίων των συμμαχικών στρατευμάτων, κατηγορώντας τους Έλληνες και τους Ρουμάνους.

Η εμπόλεμη κατάσταση που είχε επικρατήσει στην περιοχή, οφείλετο σε διάφορους λόγους για λογαριασμό των κρατών της ΑΝΤΑΤ. Κυρίως ενδιαφέροντο εναντίον της συνθήκης των Γερμανών με τους Μπολσεβίκους θέλοντας να στραφούν εναντίον τους για κατοχή των παραλίων του Ρωσικού στόλου, της επέκτασης των Γερμανών στα Νότια της Ρωσίας και της προσπάθειας των Τούρκων να συνεργασθούν με τα τουρκοταταρικά και άλλα φύλλα θέλοντας να επεκταθούν στην κεντρική Ασία.

Οι Βρετανοί ενδιαφέροντο για τις πλουτοπαραγωγικές καταστάσεις των ενεργειακών πηγών, οι Γάλλοι ενδιαφέροντο για εμπορικές, οικονομικές και διπλωματικές καταστάσεις και οι άλλοι για διάφορες άλλες αιτίες.

Τα αίτια συμμετοχής της Ελλάδος στην εκστρατεία με 2 μεραρχίες πεζικού στην Ουκρανία, στην Κριμαία με 8 αντιτορπιλικά και 3 Θωρηκτά στον Εύξεινο, έχουνε να κάνουνε με την αναμενόμενη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήθελε να προβάλει στο εξωτερικό την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης προοδευτικής ως το τελευταίο φυλάκιο της πολιτισμένης Δύσης στην Ανατολή.

Οι Ελληνικές δυνάμεις ξηράς πολέμησαν στην Ουκρανία και την Κριμαία από τις 7 Ιανουαρίου 1919 μέχρι τις 15/28 Απριλίου 1919, δηλαδή 99 ημέρες, ενώ μονάδες του Ναυτικού έδρασαν στις ακτές των αυτών περιοχών από τις 12/25 Νοεμβρίου του 1918 μέχρι το Σεπτέμβριο περίπου του 1919.

Η περίοδος της παραμονής στην περιοχή της Κριμαίας κατά τον συμμαχικό πόλεμο εναντίο των Μπολσεβίκων το «ΛΗΜΝΟΣ» βρέθηκε στις κάτωθι περιοχές με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Ε. Λαμπαδάριο.

Στην Κωνσταντινούπολη στις 25-3/ 7-4-1919 (με το νέο ημερολόγιο)

Στην Σεβαστούπολη από 28-3 / 10-4-19 έως 29-3/11-4-19

Στην Γιάλτα από 29-3 / 11-4-19 έως 1-4/14-4-19

Στην Θεοδοσία από 1-4/ 14-4-19 έως 6-4/19-4-19

Στον κόλπο της Θεοδοσίας

(Καλφά έναντι πορθμού Κερτς) 6-4/19-4-19 έως 17-4/30-4-19

Επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη.

Η παρουσία του Ελληνικού στόλου στα παράλια της Ρωσίας οφείλετο στην απαίτηση των Συμμαχικών δυνάμεων και κυρίως των Γάλλων για να πολεμήσουν τους Ρώσους Μπολσεβίκους.

Ο Βενιζέλος αποδέχτηκε την πρόταση για να μπορέσει να διεκδικήσει στην Συνθήκη των Παρισίων την παραχώρηση της Ανατ. Θράκης και την περιοχή της Σμύρνης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν την στάση που κράτησαν οι Μπολσεβίκοι οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων εναντίων των Τούρκων στην Μ.Ασία, και τα λάθη τα οποία έγιναν, οι Μπολσεβίκοι ενίσχυσαν τον Κεμάλ εναντίον των Ελλήνων, πληρώνοντας με καταστροφικές απώλειες τις εγκληματικές αποφάσεις της Βασιλείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφού ο Ελληνικός λαός είχε καταψηφίση τον Ελ. Βενιζέλο

Σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη αν και είχανε γίνει αλλαγές και εκεί στις κυβερνήσεις τους, συνέβαλαν στην αδιαφορία και την ισοπέδωση του Ελληνισμού, μετά την εκλογή στην Ελλάδα της βασιλικής κυβέρνησης.
Σχολιάστε