Ο Βασίλης επιστρέφει στον Πόρο 32 χρόνια μετά…Με έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής, θα υποδεχτούμε τον Σεπτέμβριο στον Πόρο. Ο αξεπέραστος Βασίλης Παπακωνσταντίνου, θα εμφανιστεί ζωντανά στον επιβλητικό Ρώσικο Ναύσταθμο το Σάββατο 1/9 στα πλαίσια των εκδηλώσεων των “Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας”.

Μετά από 32 χρόνια, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου επιστρέφει στον Πόρο για να ξεσηκώσει τους ποριώτες και τους επισκέπτες. Θα επιστρέψει για να τραγουδήσει για τους νεότερους, που δεν είχαν την ευκαιρία να τον απολαύσουν το καλοκαίρι 1986 στη συναυλία που είχε δώσει στο γήπεδο του Κ.Ε. Πόρος.

Εκείνο το καλοκαίρι, ο Βασίλης είχε γεμίσει το γήπεδο του Πόρου με νεολαία. Στην αρχή, το κοινό καθόταν στις εξέδρες του γηπέδου. Η σκηνή είχε στηθεί στο κέντρο του γηπέδου. Ο Παπακωνσταντίνου με το γνωστό, στραβό χαμόγελο του, έγνεψε προς το κοινό. “Γιατί κάθεστε τόσο μακρυά; Για ελάτε εδώ μπροστά!”. Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του και σχεδόν τρέχοντας, γέμισε την αρένα μπροστά από τη σκηνή.

Ήταν η εποχή που ο Παπακωνσταντίνου, ερμήνευε τραγούδια με ήχο σαφώς πιο ηλεκτρικό και στίχο που αφορούσε πιο σύγχρονα προβλήματα (μοναξιά, ναρκωτικά, αποξένωση, υπερβολική αστικοποίηση, προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις, οικολογική καταστροφή κλπ) . Αυτή η ροκ στροφή τη δεκαετία του ’80 έγινε σταδιακά, ξεκινώντας με δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν το 1978 και 1982 αντίστοιχα. Ο πρώτος είχε ως τίτλο το όνομα του και περιλάμβανε τραγούδια του Αντώνη Βαρδή, και διασκευές τραγουδιών του Διονύση Σαββόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο δεύτερος, το «Φοβάμαι», με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Λάκη Παπαδόπουλου, του Γιάννη Ζουγανέλη και του Γιάννη Γλέζου, γνωρίζει μεγάλη αποδοχή και θεμελιώνει την μετέπειτα πορεία του μέχρι σήμερα.

Από τη συναυλία του 1986 στον Πόρο, δεν έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες ή βιντεοσκοπημένα πλάνα. Ωστόσο βρήκαμε στο YouTube μια συναυλία του, από εκείνη τη χρονιά στην Πάτρα.

Τα τραγούδια που ερμήνευσε στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, ήταν τα ίδια που τραγούδησε στον Πόρο. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση στο παρακάτω βίντεο:

Ο Πόρος γνώρισε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου την εποχή που εκείνος γνωρίστηκε με τον Νικόλα Άσιμο, και συμμετείχε στον πρώτο του δίσκο «Ο Ξαναπές» (1982),ερμηνεύοντας δύο τραγούδια. Ο Άσιμος ήταν ο δεύτερος άνθρωπος, μετά τον Λοΐζο, που τον επηρέασε αρκετά με την ιδιότυπη προσωπικότητά του.

Το 1984 με την «Διαίρεση» ο καινούργιος ήχος του αποκρυσταλλώνεται. Το 1987 το επαληθεύει με τα «Χαιρετίσματα», με τραγούδια δικά του, του Νικόλα Άσιμου, της Αφροδίτης Μάνου και του Χρήστου Τόλιου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αρχίζει να εδραιώνεται ως ένας κατ’ εξοχήν “συναυλιακός” καλλιτέχνης. Τον Απρίλιο του 1985, 16.000 θεατές συγκεντρώνονται στην πρώτη του μεγάλη προσωπική συναυλία, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το επαναλαμβάνει τον Ιούνιο του 1987 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από τότε, οι συναυλίες του αποτελούν γεγονότα και σημεία αναφοράς της μαζικότητας.

Το Σεπτέμβριο του ’85 συμμετέχει στη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας, μαζί με τον Γ. Νταλάρα, την Χ. Αλεξίου, την Δ. Γαλάνη και τον Γ. Καλατζή.

Από εκείνο το καλοκαίρι, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνέχισε την τεράστια καριέρα του, κυκλοφορώντας 33 δισκογραφικές δουλειές από τότε μέχρι σήμερα.

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου θα τον απολαύσουμε στο κλείσιμο την καλοκαιρινής του περιοδείας. Μια περιοδείας που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στην Ύδρα, και ρίχνει την αυλαία της την 1η Σεπτεμβρίου στον Πόρο.

Την συναυλία διοργανώνει ο Δήμος Πόρου με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο αγαπημένος του Σαρωνικού.

Μην τον χάσετε…
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Μην τον χάσετε. Η φωνή του έχει κάτι το μοναδικό. Κανείς δεν έχει καταφέρει ποτέ να πιάσει το ύφος του, ενώ άλλους τραγουδιστές μπορούν πολλοί και τους μιμούνται.
  Να του ζητήσετε να σας πει το τραγούδι του Νικόλα Άσιμου “Venceremos”. Δυστυχώς δεν θα είμαι εκεί λόγω ειδικών υποχρεώσεων. Πιστεύω ότι δεν θα αρνηθεί στο κοινό του Πόρου, και ειδικά σε αυτό το τοπίο, το “Ηρώδειο του Πόρου”, το συγκεκριμένο τραγούδι, που τώρα είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά.
  ΑΑ

 2. Nikl says:

  Ευτυχώς που υπάρχει και ο κύριος Αντάνης,ο οποίος έχων βαρύνουσα γνώμη επί παντός επιστητού,συνεχίζει να σχολιάζει τις διάφορες δημοσιεύσεις του POROS NEWS.Φαίνεται ότι οι υπόλοιποι Ποριώτες,είτε βρίσκονται σε διακοπές,είτε αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν στον Πόρο.

 3. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Καλως ήλθατε στο νησί μας, από τις διακοπές σας. Επειδή έμαθα για σας, κι επειδή όπως λέτε “έχω βαρύνουσα γνώμη επί παντός επιστητού” θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη θετικότατη θέση που έχω πάρει σε συγκεκριμένη ανάρτηση στο Porosnews, σχετικά με σας προσωπικά, και παράλληλα να εκφράσω τη διαφωνία μου σε δύο (2) “επιστητά”, όπου, όχι μόνο δεν έχω γνώμη, αλλά δεν έχω ιδέα:
  >Εμπρώτοις δεν θα πάρω πίσω όσα καλά έχω σχολιάσει για σας, σε ειδικό ρεπορτάζ, που σας αφορούσε προσωπικά. Τον παίζετε καλά τον ρόλο σας και αυτό ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο.
  >Και εκ δευτέρου:
  1/σας γνωστοποιώ και σας δηλώνω επίσημα ότι δεν έχω ιδέα από υδραυλικά και σας παρακαλώ καλέστε άλλον αν τρέχει ο νεροχύτης σας.
  2/ Δεν έχω γνώσεις ψυχοθεραπείας για να διπαιστώσω “τι τρέχει” στην ψυχή σας, και γι’ αυτό σας παρακαλώ να καλέσετε ειδικό ψυχολόγο, για τις εμμονές σας.

  Για όλα τα άλλα τα συζητάμε και κατ’ ιδίαν θέλετε. (Δηλαδή εκτός porosnews) Το e-mail μου είναι:arimari@otenet.gr
  Σπεύδω μάλιστα να σας προτείνω να ανταλλάξουμε απόψεις στο εξής θέμα: Είναι η απόκρυψη του ονόματος ένδειξη φασιστικής νοοτροπίας ή όχι; Εγώ από τώρα σας λέω πως είναι. Σας προτείνω δε, τώρα που γνωριζόμαστε καλά και οι δύο, να αλλάξετε και ψευδώνυμο. Αντί για Nikl, βάλτε πχ τα αρχικά Χ.Α.
  Εμείς οι δύο μόνο θα γνωρίζουμε το νέο σας κώδικα. Άλλοι πάλι μπορούν να θεωρήσουν ότι είναι τα αρχικά του ονόματός σας ή και του συμβολισμού σας.
  Σας βάζω και άσκηση για το σπίτι: Ποιο συμβολικό επώνυμο αρχζει από Χ, με το μικρό όνομα να αρχίζει από Α; (Μπορεί να μη ταιριάζει στο γένος, αλλά σας πάει γάντι στην ιδεοληψία).
  Με αληθινή συμπάθεια ως αντίδοτο στην εμπάθειά σας.

 4. G.Roumeliotis says:

  blah blah blah……….

 5. ΑΑ says:

  Το διαβάζεις το blah blah blah… πονηρούλη!

Σχολιάστε