Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτησηΓράφει η Θάλεια Καραμητσοπούλου Ολάνθη –

Φτάσαμε αισίως στο τέλος του 17, μα δεν μπορώ να αφήσω αυτά που συμβαίνουν με την τελευταία ανάσα του χρόνου για μετά…
‘Ετσι όμορφη και παράξενη πατρίδα έλαμψες ακόμα μια φορά διακηρύσσοντας τον ευτελισμό του ανθρώπου της εσχάτης ηλικίας. Ένα λαμπερό ΜΕΙΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ, το άστρο σου στο δέντρο της αντοχής όλων των απόμαχων και της δικής σου υπόστασης…
Γράφει ο Αντρέ Μπρετόν, εκτός από αυτή τη ρήση που έβαλα στο κείμενο μου,ως επικεφαλίδα, για θέματα που αντί να είναι τελείως αντίθετα, όπως η ζωή με τον θάνατο, είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.
Τώρα λοιπόν που είμαστε όλοι σ’ αυτή τη διαδικασία της άρνησης για επανάσταση και άμεση αλλαγή των μαστιγίων των πληγών μας, τηρούμε σιγή ιχθύος. Γιατί;
Το ερώτημα έρχεται αμέσως μετά. Γιατί μας έκαναν να πιστεύουμε ότι στις επαναστάσεις τσάμπα χύνεται το αίμα.
Και αυτό είναι η κατάντια των αυτοχθόνων. Αλλά και εδώ είναι πάλι το ανεπαίσχυντο αποτέλεσμα. Ούτε έναν θάνατο της προκοπής δεν μπορούμε πια να ονειρευτούμε.
Υπέρμαχη μιας διαφορετικής αντίληψης για την ζωή γενικά δεν θα διστάσω να σας πω ότι η δική μου αλήθεια είναι ότι αντί για Γέννηση, εγώ βλέπω θάνατο, με την βοήθεια του Θεού, ως συνέχεια της εσχάτης προδοσίας.
Φυσικά το θέμα δεν είναι μόνο δικό μου και δεν είμαι και εγωκεντρική, το θέμα είναι όλων…το βλέπω στα μάτια των νέων που δεν έχουν οράματα, το αισθάνομαι στο παράπονο των απλών ανθρώπων που κλαίνε μαζεύοντας σκουπίδια, το αντικρίζω στον ξαφνικό θάνατο νέων ανθρώπων, που συχνά πυκνά γίνεται τώρα τελευταία και στην άγρια, πιο άγρια ματιά των πολυσχιδών ανώμαλων δολοφόνων.
Αν πάθω Αλτσάιμερ να ξέρετε ότι η λησμονιά είναι η πιο φλογερή μου λαχτάρα.
Να είστε καλά.

(Φωτογραφία Μπ. Κανατσίδης)
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Θάλεια,
  ξεκίνησα να κάνω κάποια εργασία στο Porosnews αλλά έπεσα πάνω στις σκέψεις σου.
  Με διέκοψες.
  Το ότι έχω διαφορετική γνώμη για λίγα απ’ αυτά που πιστεύεις δεν σημαίνει ότι έχεις λάθος και ότι εγώ δεν έχω.
  Θάθελα να σε ρωτήσω, η επκεφαλίδα σου, η ρήση του Μπρετόν, είναι αισιόδοξη η απαισιόδοξη;
  Αυτή δε η ρήση σε τι μοιάζει ή διαφέρει με την ρήση του σοφιστή Πρωταγόρα ότι ”Πάντων χρημάτων μέτρον Άνθρωπος”, φράση που αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας και δεν σημαίνει ότι ο κάθε Άνθρωπος έχει σωστή γνώμη αλλά το σύνολο μιας κοινωνίας;
  http://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/education/151462.
  Έχω την εντύπωση ότι η Επανάσταση είναι διαρκής. Αλλά και οι στιγμιαίες ήττες της συχνότατες.
  Αυτό όμως είναι αναμενόμενο γιατί Επανάσταση σημαίνει κόντα στο Κατεστημένο που έχει προφανώς διαπλοκές, συμμαχίες των κρατούντων, διαφθορά, αδικία, δύναμη.
  Το ότι όμως εκδηλώνεται μια επανάσταση σε μια χρονική στιγμή ενώ δεν είχε εκδηλωθεί προηγούμενα σημαίνει αλλαγή συνθηκών.
  Δηλαδή ο κόσμος αλλάζει, ίσως όχι δυστυχώς στα βασικά χαρακτηριστικά του Ανθρώπου, αλλά στις συνθήκες.
  Δεν επιτρέπεται, πια, δια νόμου η δουλεία στην Αγγλία.
  Σαφώς και οι δούλοι συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά μη καλυπτόμενοι (μερικώς) από την νομιμότητα.
  Και αυτό είναι αλλαγή.
  Όπως και η πληροφόρηση που λίγα χρόνια πριν ήταν προνόμιο.
  Υπήρχαν βαθειά μεσάνυχτα.
  Να, τώρα πόσοι σε διάβασαν! Και εμένα.
  Είχαμε τέτοια δυνατότητα πριν; Και η πληροφόρηση είναι προϋπόθεση για απόφαση.
  Και να σου πω και κάτι άλλο που νομίζω:
  Η ίδια η Φύση αντιδρά ενάντια στην κατασπατάληση των πόρων Της που συντελείται από τους ασυνείδητους, οδηγώντας σε αδιέξοδο.
  Απομένει να ”προκάνουμε” να Της συμπαρασταθούμε πριν είναι αργά.
  Και αυτή η η αναφορά σου, αν και απαισιόδοξη, είναι αντίδραση, είναι θετική, είναι προσφορά.
  Συνέχιζε να γράφεις.

  Ο συμμαθητής σου,

  Τάσος Γκούμας.

 2. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΟΡΗΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ (100%) ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΑΛΛΟΝ ΚΛΙΝΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ.
  ΝΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΠΑΛΙΑ ΕΛΕΓΑ “Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ” ΤΩΡΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΩ” Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ”. ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ… ΚΡΙΣΗ ΙΣΩΣ, ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ, ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΛΙΩΣΕΙ, ΣΑΝ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΕΦΙΑΛΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ “ΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΧΟΝΤΡΑ”, ΟΙ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΕΣ.
  ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΙΚΙΛΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΟΥΜΕ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ “ΜΑΣ” ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ, Ο ΕΞΑΠΟΔΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΒΛΑΚΕΣ, ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ. ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΤΑΣΟ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΝΙΞΕΙ. ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ, ΕΚΡΥΒΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΗ ΔΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ. ΜΟΥ ΠΑΣΑΡΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΝΑ ΔΩ ΕΡΤ 1, 2, 3, ΒΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΟΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΠΟΡΕΙΣ -ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΚΑΜΙΑ ΣΤΟΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΗΜΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΡΟΙΖΗΝΙΩΝ- ΤΙ ΨΗΦΙΖΩ, ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΨΗΦΙΖΩ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣ ΑΤΟΠΟΝ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΣΗΝΗΘΩΣ ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΩ. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. ΔΙΟΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥ (ΔΕΝ ΛΕΩ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΟΡΟΣ)ΔΙΔΑΧΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΟΤΙ
  1/ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΙ
  2/ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΦΑ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΒΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΦΑ.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΥ ΚΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΑΓΑΠΗ.
  ΑΝΤΑΝΗΣ
  ΕΚ ΠΟΡΟΥ

 3. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΛΟΓΩ ΒΙΑΣΥΝΗΣ.
  ΑΑ

 4. Παναγ.Μουστάκας says:

  Αγαπητέ Αρι.Δυστυχώς η πλειονότητα των Ελλήνων,με εξαίρεση τους βολεμένους των διαφόρων κομμάτων,δεν ψηφίζουν αλλά καταψηφίζουν.Και σαν κριτήριο της (κατα) ψήφου τους έχουν συνήθως το μή χείρον.Οπως έλεγε και κάποιος μακαρίτης φίλος μου ,”¨οταν καλείσαι να διαλέξεις κόμμα σου έρχεται συνειρμικά το ερώτημα.Τι προτιμάς να πάθεις,καρκίνο ή έμφραγμα;” και φυσικά προκρίνεις το έμφραγμα,από το οποίο έχεις πιθανότητες να γλυτώσεις.

 5. Τάσος Γκούμας says:

  Αγαπητή Θάλεια,
  μιας και το θέμα μας είναι το κείμενό σου και όχι το δικό μου ή του Αριστείδη,
  παραδέχομαι ότι μόνο κατ’ όνομα ξέρω τον Μπρετόν.
  Περνώντας τα χρόνια βλέπω ότι έχω έλλειμα στους παληούς δικούς μας παρ’ ότι στο Γυμνάσιο ”μαθαίναμε” Αρχαία.
  Γι αυτό έχω επιλέξει να διαβάζω σχεδόν μόνο δικούς μας παρ’ ότι κάθε Καλοκαίρι πάω και ξαναπάω στην Επίδαυρο.
  Το Καλοκαίρι που μας πέρασε πήγα για πολύ μικρές διακοπές στη Τζιά. Ξέρεις, απέναντι από τον ”Νέο Παρθενώνα”.
  Εκεί άρχισα να διαβάζω Θουκιδίδη σε μετάφραση (τολμώ να το ομολογήσω διακινδυνεύοντας να ”μου στην πέσουν”) Ελευθερίου Βενιζέλου.
  Δυστυχώς ο αγώνας για την επιβίωση και για κάποια κατα τη γνώμη μου μεγάλα κοινά θέματα, που διεξάγω εδώ, δεν μου επέτρεψαν να το συνεχίσω. ‘Ομως μπόρεσα να καταλάβω ότι ο αρχαίος ημών πρόγονος εξιστορώντας τα του πολέμου κατέγραφε καταστάσεις που και σήμερα ζούμε.
  Το ανέφερα σε φίλους μου και μου παρατήρησαν ότι και ο Καστοριάδης έχει γράψει μετάφραση του Θουκιδίδη και μάλιστα με σχόλια.
  Δηλαδή απ’ το κακό στο χειρότερο.
  Με αγάπη
  Τάσος

Σχολιάστε