Ομιλία για την αγροτική πολιτική στο ΓαλατάΤην Πέμπτη 7.3.2019, στις 18.30, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γάλατα Τροιζηνίας μια ανοιχτή συζήτηση – ομιλία για θέματα αγροτικής πολιτικής και προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα αυτό.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έλαβε η πολιτευτής Ν.Δ. Α’ Πειραιά και Νήσων και δικηγόρος, Ζωή Ρούσσου, με προσκεκλημένο ως κεντρικό ομιλητή τον τέως υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τέως Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιο Ευρωβουλευτή Ν.Δ., Μελά Δημήτριο.

Ο κ. Μελάς εξαιρετικός γνώστης αγροτικών θεμάτων εστίασε την ομιλία – ενημέρωση στα εξής θέματα:

1. Αυτοοργάνωση αγροτών που στην Ε.Ε. φτάνει το 50% ενώ στην Ελλάδα το 11%. Αυτό σημαίνει ότι και σε επίπεδο μαζικής εκπροσώπησης προκειμένου να συζητηθούν με την εκάστοτε Κυβέρνηση θέματα που αφορούν τον κλάδο η παρουσία είναι ασθενής και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για την εμπορία του κλάδου επίσης είναι ασθενής Η έλλειψη αυτοοργάνωσης επιφέρει μείωση της Αξιοπρέπειας των αγροτών έναντι των εμπόρων που απορροφούν την παραγωγή, μειώνει την αλληλεγγύη σε περιόδους κακής σοδειάς, που η αλληλεγγύη μπορεί να διασφαλίσει καλύτερες τιμές προϊόντος. Η αυτοοργάνωση καθιστά ισχυρότερη την διαπραγάτευση επειδή ο εκπρόσωπος των αγροτών διαπραγματεύεται μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος με τον αγοραστή το οποίο είναι ισχυρό διαπραγματευτικό ‘’χαρτί’’.
2. Αντιμετώπιση της αγροτικής παραγωγής όχι μόνο σαν παραγωγής αλλά σαν αγροτοδιατροφικής, που σημαίνει ότι οι αγρότες μέσω των οργανώσεών των μπορούν να παρεμβαίνουν και στην εμπορία και στην διάθεση των προϊόντων τους.

Αναφέρθηκε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και εστίασε σε δύο στόχους:
1. Στην μετάβασή από την στρεμματική επιδότηση ή στην επιδότηση ανά κιλό προϊόντος στην αύξηση της παραγωγικότητας δηλ. στην παραγωγή περισσότερης ποσότητας προϊόντος ανά στρέμμ. που προωθεί και την οικονομία των δαπανουμένων πόρων όπως του αρδευτικού νερού λιπασμάτων κλπ και την μικρότερη Περιβαλλοντική επιβάρυνση.
2. Στην ομαδοποίηση των παρεχομένων, μέσω προγραμμάτων ενισχύσεων, που σημαίνει προσπάθεια για προώθηση ομαδικών δράσεων.
Επίσης αναφέρθηκε στο brand name του Λεμονοδάσους και πως θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με πολλαπλές δράσεις και στον Δενδροκομικό Σταθμό που έχει αφεθεί να καταστραφεί, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει και τοπικά αλλά και πανελλαδικά παράγοντα ανάπτυξης της Εσπεριδοειδοκαλλιέργειας.
Τέθηκαν ερωτήματα και γενικής και ειδικής φύσεως από αγρότες και επιχειρηματίες του αγροτικού χώρου στις οποίες έδωσε απαντήσεις που φανέρωναν ικανοποιητικές γνώσεις και ικανότητες.
Αυτά βέβαια και με έντεχνες και έξυπνες αναφορές στην καλύτερη προοπτική της Γεωργίας με την ‘’ευελπιστούμενη’’ διακυβέρνηση της Χώρας από τον κ. Μητσοτάκη!
Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων, επιεικώς, απογοητευτική.

Ελπίζοντας σε αντικειμενική μεταφορά των διαδραματισθέντων

Τάσος Γκούμας
Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Καλέ μου φίλε, Τάσο, ωραίο το κείμενό σου και πολύ ενδιαφέρον. Μια παρατήρηση μόνο. Η φωτογραφία θα μπορούσε και να λείπει.
  (Δεν είναι ανάγκη να εξηγήσουμε τους λόγους, ούτε να αναφερθούμε στις προεκτάσεις, που ίσως δεν μας τιμούν και ιδιαίτερα.
  Τι λες κι εσύ;)
  Άρις

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Λέω Αριστείδη, ότι με τέτοιο ομιλητή και με τέτοιο θέμα η αίθουσα έπρεπε να ήταν κατάμεστη.
  Παρά τις μύχιες αλλά εύκολα αναγνωρίσιμες επιδιώξεις των διοργανωτών, αυτές οι συγκεντρώσεις δεν συμφέρει να ‘’χρωματίζονται’’. Και καλό είναι να γίνονται συχνότερα αλλά με μετρούμενα αποτελέσματα. ΄Όχι ομιλία για την ομιλία.
  Οι ομιλίες – ενημερώσεις αυτού του τύπου, Αριστείδη, δεν έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
  Υπάρχουν όμως στην Τροιζηνία θέματα που μπορεί το Κράτος να παρέμβει με απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτά είναι ο εμπλουτισμός του Υδροφόρου ορίζοντα, γιατί άνευ νερού δεν συζητάμε για Γεωργία και η επαναλειτουργία του Δενδροκομικού Σταθμού που και τα δύο εξαρτώνται κατ’ ευθείαν από το Κράτος και μπορούν να αποδώσουν σίγουρα.
  Σ’ αυτά όμως το Κράτος αδιαφορεί από δεκαετίες.
  Αντίθετα χρηματοδοτεί έργα που όχι μόνο δεν υποστηρίζουν την πραγματική οικονομία αλλά συχνά προκαλούν ζημία του Δημοσίου δηλ. του Λαού, όπως π.χ. η καταστροφή δομών χωρίς τεκμηριωμένη σκοπιμότητα και η επανακατασκευή τους .
  Πιθανολογώ ότι θα υπάρχουν και άλλες μετρήσιμες δράσεις που θα μπορούσαν να αναπτύξουν άλλοι συμμετασχόντες.
  Σ’ αυτή τη βάση πήγα και ‘γώ που, όπως υποψιάζεσαι, δεν υποστηρίζω το ‘’χώρο’’ και μπορώ να σου πω ότι κάτι έμαθα και φεύγοντας ευχαρίστησα τον ομιλητή.
  Για την διοργανώτρια, αν παρατήρησες, δεν είπα κουβέντα. Θέλω να μου το καταχωρήσεις στην διακριτικότητά μου. Δικηγόρος είναι και φυσικά βρισκόταν εκτός χώρου.

 3. Δημήτρης Μελάς says:

  Αγαπητέ κε Γκούμα,
  χαίρομαι για την εντύπωση που σας άφησα καθώς και για την πιστότητα της αποτύπωσης της προχθεσινής εκδήλωσης, γεγονός που καταδεικνύει πέραν των άλλων και δημοσιογραφική αρετή. Εάν στο μέλλον, θεωρήσετε χρήσιμα κάποια πιο εξειδικευμένα άρθρα ή συζητήσεις, που θα ενδιαφέρουν και τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να έλθουν στην ομιλία, με χαρά θα ανταποκριθώ. Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, οι άνθρωποι που ζουν από την αγροτική παραγωγή αλλά και η οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τον τόποι με βάση αυτή, δεν αποτελούν διακριτό πολιτικό κοινό και διακύβευμα, αλλά ενιαίο παραγωγικό. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 4. Τάσος Γκούμας says:

  Αγαπητέ κε Μελά,
  αμέσως ανταποκρινόμενος στην διάθεσή σας για αντιπετώπιση προβλημάτων και επειδή και εσείς αναφερθήκατε στον Δενδροκομικό Σταθμό Πόρου σας εκθέτω τα εξής:
  Όταν ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ήταν αντιπολίτευση τρεις βουλευτές του ο κ. Θοδωρής Δρίτσας ο κ. Ευάγγ. Αποστόλου και ο κ. Δημήτρης Κοδέλας κατέθεσαν ερώτηση στον τότε υπουργό Γεωργίας, ίσως όταν και εσείς κατείχατε την θέση του γεν. Γραμματέα, με αίτημα την επαναλειτουργία του Δενδροκομικού Σταθμού, παραθέτοντας επιχειρήματα.
  Όταν όμως ο ένας εκ των ερωτώντων κ. Αποστόλου έγινε υπουργός ουδέν έπραξε.
  Θα σας ζητούσα να καταθέσετε και εσείς μία ερώτηση, με τη βοήθεια βουλευτών σας, προς τον τωρινό υπουργό με τα ίδια επιχειρήματα που είχαν καταθέσει οι προαναφερόμενοι για να δούμε τι θα απαντήσει ο υπουργός.
  Στην περίπτωση που δεν έχετε την ερώτηση ευχαρίστως να σας τη στείλω.
  Εάν δε, δεν έχετε κάποιο κείμενο που να αφορά τη σημασία και την ιστορία του Σταθμού καθώς και τεκμηριωμένη πρόταση για επαναλειτουργία του, ευχαρίστως να σας το στείλω.
  Από την παρούσα ανταπόκριση στο κάλεσμά σας ασφαλώς αντιληφθήκατε ότι παρ’ ότι δεν είμαι αντιπολιτευόμενος στην παρούσα κυβέρνηση, σκέφτομαι και πράττω ως Πολίτης επ’ ωφελεία και της παράταξης που υποστηρίζω.
  Τάσος Γκούμας

 5. Δημήτρης Μελάς says:

  Το εκτιμώ απόλυτα! Παρακαλώ στείλτε μου τα κείμενα γιατί δεν έφτασαν ποτέ σ´εμένα και θα συνεννοηθώ να γίνει ερώτηση μέσω της αρμόδιας τομεάρχου κας Αραμπατζή.

 6. Τάσος Γκούμας says:

  Εν τάξει. Ας το προσπαθήσουμε.
  Καλή Σαρακοστή.

Σχολιάστε