Οι πρώτοι σεισμολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ εγκαταστάθηκαν στο ενεργό ηφαίστειο των ΜεθάνωνΤο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εφαρμόσει στο ηφαίστειο των Μεθάνων πιλοτικές καινοτόμες σεισμικές και γεωδαιτικές μεθόδους για την εκτίμηση ηφαιστειακού κινδύνου. Το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο σε απόσταση μόνο 50 χλμ. από την Αθήνα. Η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο.

Σχεδιάζεται ένα δίκτυο έξι σεισμολογικών σταθμών και ενός γεωδαιτικού δικτύου. Σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων εγκαταστάθηκαν ήδη σεισμολογικοί σταθμοί στους Αγίους Θεοδώρους, Μακρύλογγο και Μεγαλοχώρι Μεθάνων. Οι θέσεις είναι προσωρινές αλλά θα είναι διαθέσιμες και σε μελλοντική επανεγκατάσταση σε ενδεχόμενη ηφαιστειακή ή σεισμική έξαρση. Οι σταθμοί είναι δηλωμένοι στο International Station Registry (ISC) και χρησιμοποιούνται πλέον από την καθημερινή ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

Τελικός σκοπός των ηφαιστειακών παρατηρητηρίων είναι η όσο ποιο έγκαιρη αναγνώριση αλλαγών στον ηφαιστειακό κώνο πριν από μια ενδεχόμενη έκρηξη.
Σχολιάστε