Οι προτάσεις του Σπύρου Πολλάλη για το Ελληνικό Α.Ε. onlinepollalesΤοv Ιούνιο του 2011, ένας ακαδημαϊκός εγνωσμένου κύρους επιστρατεύεται  -αναμφισβήτητα με σημαντική καθυστέρηση- από την  κυβέρνηση Παπανδρέου, για την αξιοποίηση του «φιλέτου» της κρατικής ακίνητης περιουσίας, της έκτασης 5.500 στρεμμάτων του πρώην διεθνούς αεροδρομίου.

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Harvard και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, ποριώτης  Σπύρος Πολλάλης τοποθετήθηκε στην θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικό Α.Ε., της εταιρείας που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτηρίων και εγκαταστάσεων του πρώην αερολιμένα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν, ότι τόσο ο Σπύρος Πολλάλης όσο και τα υπόλοιπα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικό Α.Ε. βρίσκονταν αντιμέτωπα με έναν ηράκλειο άθλο: την μετατροπή της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε ένα διεθνώς ελκυστικό επενδυτικό προϊόν.

Η παραπάνω διαπίστωση έγινε αντιληπτή λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή και κατά την τελευταία δεκαπενταετία τρεις πρωθυπουργοί, πολυάριθμοι υπουργοί και κλιμάκια μελετητών και ακαδημαϊκών δεν κατάφεραν να βρουν την κατάλληλη «φόρμουλα» αξιοποίησης του Ελληνικού.

Δύο περίπου χρόνια μετά την τοποθέτηση του Σπύρου Πολλάλη στο τιμόνι της Ελληνικό Α.Ε., η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμάρα, άλλαξε την πολιτική αξιοποίησης του Ελληνικού. Ο κ. Πολλάλης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της έκτασης του πρώην αερολιμένα.

ellhniko

Σε συνέντευξή στο ραδιόφωνο του Alpha και στο δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο, είχε δηλώσει:

«Δυστυχώς πουλώντας το 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., αμέσως-αμέσως, αποποιούμαστε οφέλη στο μέλλον. Διότι η Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον».

Συνεχίζοντας ο κ. Πολλάλης δήλωσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ το αποφάσισε και τα δίνει όλα. Αυτό με θίγει σαν Έλληνα πολίτη, σαν Έλληνα φορολογούμενο. Εγώ σαν τεχνοκράτης πρόεδρος της εταιρείας, εξακολουθώ να κάνω αυτό που πρέπει να κάνω. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν παρεμβαίνει στη δουλειά μου».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου αναφορικά με το εάν το Ελληνικό κοστολογείται πολύ χαμηλά (300εκατ. ευρώ), ο κ. Πολλάλης σημείωσε ότι δεν θα υπεισέλθει σε ακριβή νούμερα. Ωστόσο, σε ειδική εκδήλωση για το Ελληνικό, ο κ. Πολλάλης είχε αναφέρει ότι το project θα είχε αξία 26 δισ. ευρώ, εάν υλοποιούνταν το 2008.

Τον περασμένο Απρίλιο, με μία αιφνίδια τροποποίηση του καταστατικού, ο πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε. και καθηγητής του Harvard, Σπύρος Πολλάλης τίθεται εκτός της Ελληνικό Α.Ε.

Η απομάκρυνσή του ποριώτη ακαδημαϊκού από την Ελληνικό είναι ήσσονος σημασίας, καθώς ο γνωστός αρχιτέκτονας στερούνταν αρμοδιοτήτων και ο ρόλος της Α.Ε. είχε καταντήσει διακοσμητικός. Μάλιστα, ο καθηγητής δεν θα είχε ούτε καν λόγο στις προσφορές που οι υποψήφιοι επενδυτές θα κατέθεταν για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην απομάκρυνση του κ. Πολλάλη, κάποιο ρόλο έπαιξε και η διαφωνία του με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ,  για την προχειρότητα και κάθε έλλειψη στρατηγικής, business plan, και επιπτώσεων για τον οικισμό της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πόρου.

Σήμερα, ο Σπύρος Πολλάλης, έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με το ιστορικό της σύντομης θητείας του στο  Ελληνικό Α.Ε.

Μέσα από παρουσιάσεις και άρθρα, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής, αποκαλύπτει στην κοινή γνώμη την πρόταση του για την αξιοποίηση του πρώην αερολιμένα.

Τις ενδιαφέρουσες απόψεις και τις προτάσεις του κ. Πολλάλη, για την αξιοποίηση του Ελληνικού, μπορείτε να τις βρείτε στη διεύθυνση http://pollalis-hellinikon.com.

 

 

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Προφανώς διώξανε τον κο Πολλάλη λόγω της κόντρας του με το ΤΑΙΠΕΔ όπως θα γινόταν με κάθε ευσυνείδητο πολίτη. Το γεγονός ότι ακαδημαϊκοί και μελετητές δεν είχαν βρει κατάλληλη φόρμουλα αξιοποίησης είναι ανακριβές. Έχουν γίνει πολύ αξιόλογες μελέτες για το Ελληνικό, με γνώμονα τις ανάγκες μιας τσιμεντούπολης σαν την Αθήνα. Μελέτη μάλιστα που πήρε το 1ο βραβείο σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό είχε προτείνει δημιουργία πάρκου – φυσικού τοπίου σε όλη την έκταση του Ελληνικού. Σε παρόμοιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και μελέτες του ΕΜΠ και άλλων πολυτεχνείων της χώρας μας, από μελετητές που πραγματικά γνωρίζουν τα προβλήματα της Αθήνας συνολικά.

    Επίσης στις προτάσεις του θεωρεί ως δεδομένο ότι την συντήρηση του πάρκου θα πρέπει να την αναλάβουν οικονομικά ιδιώτες του εμπορικού τομέα που θα εγκατασταθούν στο μέρος.
    Αυτό που δεν εξηγεί είναι γιατί χρειάζεται συντήρηση ένα φυσικό περιβάλλον, όταν μπορεί να το συντηρήσει ο υπουργός ΥΠΕΚΑ με μία και μόνο υπογραφή του, που να λέει ότι εκεί δεν κτίζουμε, είναι δάσος και με το που δουν κάτι να κτίζεται να έρχονται οι μπουλντόζες και η αστυνομία να τα μαζεύουν. Όλα τα ελληνικά δάση αυτό θέλουν. Σε τι διαφέρει ένα αντίστοιχο περιβάλλον στο Ελληνικό; Και σε τι χρειάζεται η Αθήνα περισσότερη δόμηση;

Σχολιάστε