Οι λαοί της Ευρώπης ξεσηκώνονται κατά της λιτότηταςAnti European Treaty Demonstration (05) - 30Sep12, Paris (France)
Το δρόμο για μια καλύτερη Ευρώπη δείχνουν με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατεβαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους.
Μετά την απεργία και τις μεγάλες διαδηλώσεις, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τη σκυτάλη πήραν και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Στη Γαλλία
Στο Παρίσι, χιλιάδες διαδηλωτές, από περίπου 60 οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, μεταξύ αυτών το «Αριστερό Μέτωπο» και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τη «δημοσιονομική πειθαρχία» που επιβάλλεται στην Ευρώπη, φωνάζοντας «αντίσταση, αντίσταση», «Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλουμε τη συνθήκη σου» και «Στην Ελλάδα και στη Γαλλία, να αγωνιστούμε για τα δημόσια οικονομικά».
Anti European Treaty Demonstration (07) - 30Sep12, Paris (France)
Επικεφαλής των διαδηλωτών είχε τεθεί ο Ζαν Λικ Μελανσόν, αρχηγός του «Αριστερού Μετώπου» ο οποίος δήλωσε ότι η κινητοποίηση αυτή «συνιστά την ένταξη του κινήματος του γαλλικού λαού στο πλευρό των άλλων λαών που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα».
«Η συνθήκη αυτή (Σύμφωνο Σταθερότητας) θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία. Ήδη βλέπουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη οδηγούν στην ύφεση για αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε ένα κίνημα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στον τοίχο», είπε ένας διαδηλωτής, ο Πιερ Καλφά.

Στο Βέλγιο
Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργάνωσαν και στις Βρυξέλλες τα βελγικά συνδικάτα. Οι διαδηλωτές (1.500 κατά την Αστυνομία, πολλές χιλιάδες κατά τους οργανωτές) ζήτησαν «πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές” στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τέτοιες που “θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και θα επιτρέψουν την ευημερία για όλους». Μεταξύ άλλων κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο να λάβει «αποτελεσματικά μέτρα» για να μειωθεί η ανεργία των νέων και να επιβάλει “πιο δίκαιη φορολόγηση” υιοθετώντας ένα φόρο για τις μεγάλες περιουσίες.

Στην Ισπανία
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το κοινοβούλιο στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι.
Επεισόδια σημειώθηκαν προς το τέλος της διαδήλωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, όπως πριν από μερικές ημέρες, όταν μαζική διαδήλωση διαλύθηκε ύστερα από τη βίαιη καταστολή και τη χρήση πλαστικών σφαιρών.
25-S: Crónica de una batalla anunciada

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε περίπου 200 με 300 διαδηλωτές, οι οποίοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Neptune, που βρίσκεται κοντά στο κοινοβούλιο.

«Διώξτε τους, Διώξτε τους» φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στην κυβέρνηση Ραχόι, που την Παρασκευή παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, στο οποίο προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 40 δις ευρώ, πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα λιτότητας θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όπως θα συνεχιστεί και η ύφεση, με την οικονομία της χώρας να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% με 3% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη με 25%, ενώ πάνω από το 50% των ανθρώπων ηλικίας έως 24 ετών δεν βρίσκουν δουλειά.

Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δανειοδότησης, για πλήρη διάσωση. Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση Ραχόι έχει συμφωνήσει για παροχή 100 δις ευρώ ώστε να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.
Οι Ισπανοί διαδηλωτές με μανιφέστο τους, καλούν τον ισπανικό λαό σε ΣΥΝΕΧΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ του κοινοβουλίου τους!

Τα αιτήματα τους είναι τα ακόλουθα:
• Την πλήρη παραίτηση της κυβέρνησης λόγω εξαπάτησης της χώρας, με ασύλληπτο τρόπο και λόγω της καταστροφής στην αποία μας οδήγησε, καθώς και την διάλυση των Κοινοβουλίων και την άμεση προκήρυξη γενικών εκλογών.
• Μια συνέλευση με εκλογικά δικαιώματα πρέπει να προκηρύξει αυτές τις γενικές εκλογές με σκοπό την δημιουργία ενός νέου Συντάγματος, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, καθώς δεν αναγνωρίζουμε κανένα κύρος στο ισχύον Σύνταγμα, που έχει συνταχθεί από μια κλίκα, πίσω απ’ την πλάτη του λαού και προστατεύει την κυριαρχία των κληρονόμων του φρανκισμού και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους. Πρέπει να είναι ο λαός αυτός που καθορίσει το πρότυπο του κράτους στο οποίο θέλει να ζήσει, κάτι που δεν συμβαίνει με το σημερινό, έτσι όπως το διαμόρφωσε αυτή η κλίκα και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντά της.
• Έλεγχο για το δημόσιο χρέος της Ισπανίας, με μια αναστολή εξόφλησης του χρέους, μέχρι να ορισθούν με σαφήνεια τα ποσά που η χώρα δεν πρέπει να πληρώσει και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα – και χρησιμοποιούν την χώρα για δικούς τους σκοπούς – και όχι το σύνολο των Ισπανών πολιτών. Επίσης, απαιτούμε τον έλεγχο όλων των ύποπτων προσώπων για τέτοια εγχειρήματα και να δεσμευτούν οι περιουσίες τους, αν βρεθούν ένοχοι.
• Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με σκοπό να αντιπροσωπεύει πραγματικά την βούληση του κυρίαρχου λαού, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει με τον σημερινό.
• Την άμεση ανάκληση όλων των μεταρρυθμίσεων του Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular), οι οποίες, δεν συνιστούν καταστροφή μόνο για τη χωρά, αλλά και για την δημοκρατική βούληση του λαού.
• Μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα πληρώνουν περισσότερο όσοι έχουν περισσότερα. Επίσης, απαιτούμε την αναστολή της φορολογικής αμνηστίας που θέσπισε η κυβέρνηση και της οποίας η αδικία είναι μια πραγματική απάτη για τους έντιμους πολίτες.
• Την κατάργηση όλων των προνομίων όσων έχουν πολιτικές ευθύνες και την δημιουργία μηχανισμών αυστηρού ελέγχου στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
• Την άμεση παύση όλων των εξώσεων και την διάθεση προς ενοικίαση, σε χαμηλή τιμή, όλων των ακινήτων που ανήκουν σε τράπεζες και ταμεία και δέχθηκαν βοήθεια από δημόσια ταμεία.
• Την διανομή των διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε όλους. Είναι μια μεγάλη πλάνη το ότι πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο, πλάνη που στηρίζεται στην φιλαργυρία των μεγάλων συμφερόντων και στρέφεται κατά των απλών πολιτών.

Στην Πορτογαλία
Αντικυβερνητική διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκε και στην Λισαβόνα, στην Πορτογαλία, ενόψει και της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού για το 2013 που αναμένεται να περιλαμβάνει νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας. «Συνέχιση του αγώνα» και «Τρόικα πήγαινε στο διάολο, θέλουμε τη ζωή μας πίσω», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο την μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1970, με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 15%.

Πηγή: tvxs.gr
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Τα ίδια θέλουμε και εμείς εδώ σαν σύνολο του λαού, αλλά απορώ γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες εξαπατήθηκαν για πολλοστή φορά στις κάλπες, και στην περιοχή μας ακόμη περισσότεροι. Από την στιγμή που είμαστε συνηθισμένοι στο ψέμα έπρεπε να πάμε στις κάλπες ψιλιασμένοι. Γιατί δεν το κάναμε;

 2. Μ.Μ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

  ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΨΕΜΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ
  ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΓΑ
  ΤΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
  ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ…
  ΤΕΛΙΚΑ ΖΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Σχολιάστε