Οι «Γυναίκες του Πόρου»Του Γιώργου Καλού* – 

Μικρή σήμερα η συντροφιά απόλαυσης του πρωινού καφέ στο Café Passagio, αραγμένη κατάλληλα, ώστε να μη χάνει τίποτα από τη θέα του λιμανιού του Πόρου απλωμένου στα πόδια της και ταυτόχρονα να «ελέγχει» την κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο για τις απαραίτητες… «καλημέρες».

Σήμερα μέλη της είναι ένας λεμβούχος της γραμμής Πόρος-Γαλατάς, ένας τραπεζικός υπάλληλος κι ένας, τουριστικός πράκτορας . Τα νέα της ημέρας έχουν τον πρώτο λόγο πάντα στη συζήτησή τους. Σήμερα, μάλιστα, ένας ιδιαίτερος ενθουσιασμός τους κάνει να πεταχτούν από τα καθίσματά τους την ώρα που περνά από απέναντι ο Δήμαρχος του Πόρου, να τρέξουν κοντά του και μαζί με άλλους δημότες του να του δώσουν τα συγχαρητήριά τους :

-Μπράβο, μπράβο και πάλι, Δήμαρχε, για την απόφασή σας να ανακηρύξετε την Ζωοδόχο Πηγή, την Παναγιά του ιστορικού Μοναστηριού μας, Πολιούχο του Πόρου, θεσμοθετώντας αυτό που ζητά η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού …

Ο Δήμαρχος δεν άκουγε, όμως. Τον είχαν ήδη περικυκλώσει τα μέλη του ΔΣ της«Ποριώτισσας», του πολιτιστικού Συλλόγου που έφτιαξαν εδώ και χρόνια οι Ποριώτισσες για να βοηθήσουν τον τόπο, προσφέροντας ένα πλουσιότατο έργο μέχρι σήμερα σε κάθε ανάγκη του νησιού τους. Έτσι η παρέα των τριών ξαναγύρισε στη θέση και στην κουβέντα της,ομολογώντας με την ευκαιρία πως οι Γυναίκες του Πόρου τα έχουν καταφέρει άριστα! «Μακριά, ως σύνολο, από μικροκομματικές σκοπιμότητες της κεντρικής πολιτικής ζωής της χώρας αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αναμετρήσεων στον Πόρο, γίνονται πρέσβηρες του νησιού μας καθημερινά» είπε οtour operator, ενώ ο τραπεζικός υπάλληλος υποστήριξε πως «τις θαυμάζει γιατί δίνουν πρότυπο στους νέους κάνοντας ό,τι μπορούν για τις σπουδές τους, την επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόλησή τους συνεργαζόμενες με όλους τους αρμόδιους φορείς και φιλοξενώντας στον Πόρο όσους μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες μ’ αυτές….» .

Ο Βαγγέλης, ο νεώτερος όλων, ο βαρκάρης, που τις γνώριζε και καλύτερα από τα δρομολόγιά του Πόρος- Γαλατάς, σηκώθηκε και τις πλησίασε ενώ εκείνες είχαν ήδη καθίσει στο ίδιο Café Pasagio, ιδιοκτησίας του Στράτου Μακρή και της μητέρας του,της Νάγιας Μακρή, που τυχαίνει να είναι και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού των Γυναικών του Πόρου για πολλά χρόνια , κι είχαν αρχίσει να συζητούν όσα πριν λίγο κατέθεσαν στον Δήμαρχο Πόρου.

-Κερνάω καφεδάκι τις κυρίες. Αξίζουν πολλά περισσότερα, αλλά….Έγιναν γρήγορα αποδεκτά τα κεράσματα, ενώ η Πρόεδρος του ΔΣ άρχισε να μιλά δυνατά για το πρόβλημα που απασχολούσε σήμερα το σωματείο τους, ώστε να την ακούν τώρα όχι μόνον οι τρεις της πρωινής συντροφιάς, αλλά κι όλοι οι θαμώνες του πρωινού Passagio :

-Ζητήσαμε ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας. Αίτημά μας η ενεργοποίηση του νόμου για την διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Κι αυτό γιατί ανακαλύψαμε πως ενώ ο Δήμαρχός μας τα τελευταία χρόνια οργανώνοντας τις τοπικές εορτές «Τα Συνοριακά» θυμίζει σε όλους μας ότι αυτός ο τόπος έχει τη δική του λαμπρή διπλωματική σελίδα γράψει μαζί με τον Καποδίστρια λίγο πριν τη δολοφονία του στο Ναύπλιο, σελίδα που θα την θυμούνται όλοι οι μετέπειτα ηγέτες της Έλλάδος για τη σημασία της στην πρώτη χάραξη των εθνικών μας συνόρων, τα παιδιά του Πόρου έχουν μαύρα μεσάνυχτα από αυτά!

Ούτε καν τα ονόματα των τριών πρέσβεων δεν γνωρίζουν, δεν έχουν ακούσει τίποτε για τα σχετικά πρωτόκολλα ορισμού των συνοριακών απαιτήσεων της μικρής Έλλάδας, δεν…., δεν,…., επειδή κανείς δεν τα δίδαξε ολοκληρωμένα.

Δεν έβαλε στα χέρια τους ένα σωστό βιβλίο τοπικής Ιστορίας και πολιτισμού στη σωστή τάξη….. Οταν μου διηγήθηκε ένας φίλος το περιστατικό αυτό είπα «Μπράβο» στις συμπατριώτισσές μου και στο Σύλλογό τους. Με τέτοιους αγώνες Παιδείας δυναμώνει η τοπική συνείδηση, με τέτοιους κι η τοπική υπερηφάνεια.

*Ο Γιώργος Καλός “έφυγε” ξαφνικά από τη ζωή στις 25 Αυγούστου. Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε στις 13 Αυγούστου και είναι το τελευταίο του, για την μόνιμη στήλη του SM “Τα εν νήσω”. 
Σχολιάστε