Οδοιπορικό στα χωριά της Τροιζηνίας: Βόλτα στο βουνό με θέα τη θάλασσαΧωριά με θέα στο ΣαρωνικόΑν “σκαρφαλώσεις” στα ορεινά χωριά της Τροιζηνίας, αγναντεύεις πανοραμικά τον Αργοσαρωνικό μας.  Για αυτή την θέα, και για όλα όσα αγνοώ για αυτόν τον τόπο, πραγματοποίησα μια εξόρμηση στα ξεχασμένα χωριά της πατρίδας του Θησέα. Στην πατρίδα της μητέρας μου.

Κείμενο: Μπάμπης Κανατσίδης, Φωτογραφίες: Μ. Κανατσίδης – BerenikeVanManen

Βουνό ή θάλασσα;  Αυτό είναι ένα από τα διλλήματα, με το οποίο έρχεσαι αντιμέτωπος κάποιες φορές. Ένα από τα όμορφα διλλήματα, που καλείσαι να επιλέξεις, για να καθορίσεις το στοιχείο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου. Στην Τροιζηνία όμως, αυτά τα δύο στοιχεία είναι αλληλένδετα. Από τη μία, η θάλασσα με τον ανοιχτό ορίζοντα. Από την άλλη, ο ορεινός όγκος που εναλλάσσεται με τον εύφορο κάμπο .

Από τα Μέθανα, μέχρι τον Καρατζά, κι από τα Βλαχέικα μέχρι τον Πόρο, η πρώην Επαρχεία Τροιζηνίας, είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας.
Η ταράτσα του Αργοσαρωνικού στους Αγίους Ανάργυρους στο Άνω Φανάρι

Η Τροιζηνιακή γη είναι ευλογημένη. Γυρίζοντας την, αντιλαμβάνεσαι τον φυσικό της πλούτο. Εσπεριδοειδή, λουλούδια και ελαιόδεντρα. Πολλές ελιές… Το λάδι της Τροιζηνίας, έχει καταχωρηθεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Στην Τροιζηνία καλλιεργούνται περίπου 900.000 ελαιόδεντρα και η παραγωγή, αγγίζει ή και ξεπερνά σε καλή χρονιά τους 3.000.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και δείτε τις φωτογραφίες στο Saronic Magazine
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Haralab says:

  Εύγε παιδιά…μας κάνετε και ψάχνουμε για βουνά σε απόσταση πνοής, αλλά μόνο λοφίσκους βρίσκουμε…καλές βόλτες…

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Ρωτούσα γέρους κτηνοτρόφους, εκείνους που από χρόνια έκαναν με τα κοπάδια τους τη διαδρομή Αδέρες-Βαλτέτσι: ”Ρε παιδιά τι γνώμη έχετε για τις Αδέρες; Είναι ωραίο βουνό ή όχι;”
  Και μου έλεγαν:
  ”Είναι το ωραιότερο βουνό που έχουμε περπατήσει! Ήμερο, όχι απότομο, χωρίς γκλεμίλες, με μονοπάτια που δεν χάνεσαι, χωρίς άγρια ζώα, με το χαμηλό δάσος της κουμαριάς και του πουρναριού που χαίρεσαι να περπατάς ανάμεσά του, με την κορυφογραμμή που αγναντεύεις το μισό Αιγαίο. Το ωραιότερο βουνό”.
  Κρίμα που δεν το προσέχουμε.
  Κρίμα που το ανασκολοπίζουμε.
  Ίσως ένας-δύο ορεινοί παραθεριστικοί ή και χειμωνιάτικοι οικισμοί να ήτανε πολύ ομορφότεροι από άλλους που ξεκινάμε να επισκεφτούμε εμείς οι Τροιζήνιοι.
  Και θα συμπλήρωναν τον Καλοκαιρινό Τουρισμό, που τον έχουμε ξεχειλώσει.
  Μπράβο παιδιά για το άνοιγμα των οριζόντων.

  Τάσος Γκούμας

 3. ΛΕΒΕΙΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ says:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ , ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΓ. ΕΛΕΝΗ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΦΙ.

Σχολιάστε