Ξεκινούν οι βραδιές πιάνου – 11η Διεθνή Θερινή Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου “Αναστάσιος Λεϊμονής” – Πόρος 2019Ξεκινάει απόψε στο αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού στον Πόρο, η 11η Διεθνή Θερινή Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου “Αναστάσιος Λεϊμονής” – Πόρος 2019 που προσφέρεται σε σπουδαστές πιάνου όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Association Piano Magic και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου.

Η Ακαδημία και το Φεστιβάλ έχουν την πρόθεση να διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων πιανιστών, να επεκτείνουν την εμπειρία τους παίρνοντας μαθήματα από διάσημους καθηγητές και να μοιραστούν την ομορφιά της Μουσικής, πάνω σ΄ αυτό το μαγευτικό νησί της Μεσογείου.

Δείτε το πρόγραμμα:

 

Η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της Θερινής Ακαδημίας και Φεστιβάλ Πιάνου Αγάθη Λεϊμονή στον περσινό χαιρετισμό της, αναφέρει:

“Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να επικοινωνούν οι άνθρωποι από άκρη σε άκρη του πλανήτη με μια γλώσσα παγκόσμια, τη γλώσσα της Μουσικής.

Η μουσική είναι η τέχνη που διαμορφώνει χαρακτήρες με ιδανικά, πλάθει συνειδήσεις, καταρρίπτει σύνορα και ρατσιστικές αντιλήψεις και επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν χωρίς τα φράγματα της γλώσσας, της εθνικότητας, της κουλτούρας και της θρησκείας.

Καλωσορίζω όλους τους μαθητές στον φιλόξενο Πόρο που αποτελεί τόπο συνάντησης όπου θα μοιραστούμε την μαγεία της τέχνης. Η λέξη μουσική είναι καθαρά ελληνική και προέρχεται από τη λέξη μούσα. Με τη λέξη μουσική οι αρχαίοι Έλληνες νοούσαν κάθε πνευματική δραστηριότητα του ανθρώπου που τελούσε πάντα υπό την προστασία των Μουσών. Με τη σημερινή της έννοια η μουσική συναντάται σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων του 5ου αιώνα π.Χ. Ενδεικτική της σημαντικότητας που είχε η μουσική για τους Έλληνες αποτελεί η αναφορά που κάνει ο Αιλιανός Πλατωνικός Φιλόσοφος στην »Ποικίλη Ιστορία» του (Ζ΄6) για τους Μυτιληναίους. Σε όσους επαναστατούσαν η τιμωρία ήταν να μη μαθαίνουν τα παιδιά τους μουσική γιατί πίστευαν ότι «πασών κολάσεων ηγησάμενοι βαρυτάτην είναι εν αμουσία διαβιώναι» δηλαδή, απ” όλες τις τιμωρίες η βαρύτερη είναι να ζει κανείς χωρίς μουσική. Ο Πλάτωνας στην » Πολιτεία» του (Β΄στ. 376e) λέει: «έστιν δε που η μεν επί σώματι γυμναστική, η δ’επί ψυχή μουσική» δηλαδή για το σώμα είναι η γυμναστική και για την ψυχή η μουσική.

Σε όλους εσάς που θα συμμετάσχετε, εύχομαι να ζήσετε μια μοναδική μουσική εμπειρία. Φέτος και πάλι η Ακαδημία θα δώσει την μοναδική ευκαιρία στους σπουδαστές της να συμπράξουν και με Ορχήστρα, κάτι που ονειρεύεται κάθε νέος σολίστας.
Χαίρομαι που ένα τέτοιο καλλιτεχνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας καθιερώθηκε ως θεσμός στο μαγευτικό νησί του Πόρου.”

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης στον περσινό χαιρετισμό του αναφέρει:

“Το νησί του Πόρου έχει για ένατη συνεχόμενη χρονιά τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί την 10η Διεθνή Ακαδημία Πιάνου και το 10o Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου – Πόρος 2018. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διεθνές μουσικό γεγονός που έχει συνδεθεί επί σειρά ετών με το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πόρου, το οποίο και φέτος η Δημοτική Αρχή στηρίζει ένθερμα και με κάθε τρόπο.

Η φυσική ομορφιά του νησιού και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του συγκροτούν ένα μαγευτικό περιβάλλον τόσο για τους καλλιτέχνες που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ακαδημίας όσο και για τους θεατές των παραστάσεων. Όσοι αγκαλιάσουν το γεγονός θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέους και ταλαντούχους σπουδαστές από όλο τον κόσμο από τις 23 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου, με εξαιρετικές παραστάσεις όπως την βραδιά με την Ορχήστρα και υποψηφίους της Ακαδημίας σε 1,2 και 3 πιάνα στις 25 Αυγούστου και το καθιερωμένο ρεσιτάλ στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται το Ιερό του Ποσειδώνα στις 26 Αυγούστου.

Εύχομαι ολόψυχα οι εκπαιδευτές, οι σπουδαστές, οι επισκέπτες και οι θεατές να απολαύσουν το Φεστιβάλ και να βιώσουν το μοναδικό μίγμα συναισθημάτων που ο ήχος του πιάνου και το φυσικό τοπίο θα συνθέσουν για τις μέρες αυτές.”
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Χαίρετε. Στο ρεπορτάζ του Porosnews και στους χαιρετισμούς που παρατίθενται, ας μου επιτραπεί να προσθέσω μια ασήμαντη προσωπική άποψη, σχετικά με τη μουσική. Η θέση μου σχετικά με τη μουσική είναι βασισμένη σε πολυετή εμπειρία και στατιστική και έχει δύο βασικούς άξονες:
  1/Όποιος έχει διδαχθεί κλασική μουσική, μπορεί να παίξει ό,τιδήποτε. Το αντίθετο δεν ισχύει.
  2/Το ότι το ‘σημαίνον’ της λέξης “μουσική” είναι γένους θηλυκού δεν είναι τυχαίο, αφού το ‘σημαινόμενον’, υποβάλλει τρεις από τις κύριες ιδιότητες αυτού του γένους:
  Η μουσική είναι ελκυστική, αινιγματική και ανεξάντλητη.
  Ευχόμαστε επιτυχία.
  Άρις Αντάνης
  arimari@otenet.gr

Σχολιάστε