Ξεκινάνε τα έργα αποκατάστασης του Βιολογικού ΚαθαρισμούΞεκινάνε τα έργα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού του Πόρου, με την εκκίνηση της εργολαβίας αντικατάστασης και επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της Σφαιρίας. Για τις ανάγκες του έργου θα γίνει εκσκαφή σε όλη την παραλιακή οδό, από το κτ. Συγγρού μέχρι το Σιρόκο, με τη λειτουργία εργοταξίου μήκους 50 – 100μ., το οποίο θα μετακινείται με την εξέλιξη των εργασιών. Κατά το μήκος αυτό θα υπάρχει πλήρης αποκλεισμός της κυκλοφορίας οχημάτων (εκτός από τα λίγα σημεία με μεγάλο πλάτος στα οποία δεν θα είναι απαραίτητο), ενώ εκατέρωθεν η κυκλοφορία θα έχει διπλή ροή και θα απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων.

Ο προγραμματισμός των πρώτων σταδίων του έργου είναι ο εξής:
• 5 – 20.12.2018: Εργασίες έναντι Δημ. Αγοράς – αποκλεισμός τμήματος parking
• 21.12.2018 – 15.1.2019: Εργασίες πλησίον Σινεμά – αποκλεισμός οδού
• 16.1 – 31.3.2019: Εκσκαφές μεταξύ Σινεμά και Δημ. Αγοράς – αποκλεισμός οδού

Ο Δήμος Πόρου παρακαλεί τους κατοίκους και επιχειρηματίες να κάνουν υπομονή για την ολοκλήρωση του αναγκαίου αυτού έργου, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Πόρο τις τελευταίες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι εντός των ερχόμενων ημερών ξεκινάει επίσης και το έργο της Περιφέρειας Αττικής για την αποκατάσταση του λιμανιού, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα και ειδικά για τη συγκεκριμένη ζώνη υπάρχει η πρόνοια οι οχλήσεις που θα προκληθούν από τα δύο έργα να είναι ταυτόχρονες.

Υπενθυμίζεται ότι το αποχετευτικό δίκτυο της Σφαιρίας κατασκευάζεται για τρίτη φορά, αφού το πρώτο αντίστοιχο έργο που παραδόθηκε το 1994 κατασκευάστηκε καθ’ ολοκληρίαν εσφαλμένο και κακότεχνο, ενώ το δεύτερο έργο που έγινε το 2008 για την επανακατασκευή του, κατέρρευσε και αυτό μέσα σε μόλις σε πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό, το οποίο αποδείχθηκε από βιντεοσκόπηση που έγινε στα τέλη του 2013, παρέμενε επιμελώς κρυφό μέχρι το 2014. Η νέα δημοτική αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της και την επιβεβαίωση των υποψιών για τη δραματική κατάσταση του Βιολογικού, ενήργησε αμέσως για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και την εξασφάλιση Μελέτης μέσω δωρεάς (της εταιρίας ΕΜΒΗΣ) για την επανακατασκευή του δικτύου, ενώ η Περιφέρεια διέθεσε τη χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου (1.014.302€).
Προκειμένου να μην επαναληφθούν τα σφάλματα των προηγούμενων έργων, η εκτελούμενη Μελέτη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, βασίστηκε σε γεωτεχνική έκθεση η οποία κατέδειξε την ανάγκη εγκιβωτισμού των αγωγών, ώστε να μην καταρρεύσουν όπως τις προηγούμενες φορές. Επίσης, προκειμένου να υπάρχει ο μέγιστος έλεγχος κατά την εκτέλεση της εργολαβίας, ο Δήμος Πόρου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα, έχει τοποθετήσει (και) δικούς του μηχανικούς στην Επιτροπή παρακολούθησης του έργου και έχει αναθέσει σε ιδιώτη τεχνικό σύμβουλο την υποστήριξη της παρακολούθησης της ορθής εκτέλεσής του.
Τα επόμενα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού θα είναι η επισκευή και επέκταση του δικτύου της Καλαυρίας (π/υ 4.680.000€), καθώς και η ανακατασκευή και αναβάθμιση του εργοστασίου (π/υ 4.216.000€), με βάση Μελέτες που ανέθεσε και παρέλαβε ο Δήμος Πόρου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Σχολιάστε