Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ΠόρουΞεκίνησε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 η υποβολή αιτήσεων των υποψήφιων ωφελούμενων για συμμετοχή στη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Πόρου.

Η διάρκεια της δράσης θα είναι 36 μήνες και στόχος της είναι η υποστήριξη ομάδων της τοπικής κοινωνίας που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι ωφελούμενοι είναι άτομα ή νοικοκυριά που διαμένουν στην επικράτεια του Δήμου Πόρου (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών), τα οποία βάσει καθορισμένων κριτηρίων βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας κ.λπ.), καθώς και οι δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας.
Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου βασίζεται στην προφορά τυποποιημένων ειδών τροφίμων από πολίτες και επιχειρήσεις, τα οποία θα διανέμονται στη λίστα δικαιούχων με αδιάβλητες διαδικασίες με συχνότητα μία
φορά τον μήνα ή τους δύο μήνες. Επίσης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα δέχεται και θα διανέμει άλλα είδη, όπως παιχνίδια και ρούχα σε καλή κατάσταση.
Η χρηματοδότηση της δράσης από το ΕΣΠΑ αφορά την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού του Παντοπωλείου, το οποίο προσελήφθη με κριτήρια ΑΣΕΠ μετά από δημόσια πρόσκληση και αποτελείται από
έναν κοινωνικό λειτουργό (Σπύρος Πλανήτερος) και μία υπάλληλο-βοηθό (Μαρία Ζαφειρίου-Αιγινήτου). Ο Δήμος Πόρου, εκτός από τον χώρο τον οποίο παρέχει στη νοτιοδυτική πτέρυγα του κτηρίου ΚΑΠΗ για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, όταν χρειάζεται, θα διενεργεί και δαπάνες για να ενισχύει τη λειτουργία του με αγορά ειδών προς διανομή. Οι διανομές θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων και την κατάρτιση της τελικής λίστας των δικαιούχων, η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 άτομα.
Ο Δήμος Πόρου καλεί κάθε πολίτη και κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον Πόρο να συνεισφέρει στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, προσφέροντας αναγκαία είδη όποτε έχει τέτοια δυνατότητα.

Πηγή: Τα Νέα του Πόρου
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Παρα πολύ καλή πρωτοβουλία. Άριστη. Θερμές ευχαριστίες από όλους όσους νοιάζονται για το νησί μας και τους κατοίκους του. Αυτό βέβαια που πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα είναι η επιβεβαιωμένη 100% επιλογή των οικονομικά ασθενεστέρων συμπατριωτών μας και κατοίκων, δηλαδή να υπάρχουν εμπεριστατωμένα κριτήρια. Αν περιοριστεί κανείς στο τι δηλώνει ο καθένας στην εφορία, δεν θα είναι ορθή και δίκαιη η τήρηση των προνομίων. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν σύνταξη 300 ευρώ το μήνα ή και καθόλου, αλλά έχουν μεγάλες περιουσίες σε ακίνητα, κτήματα, και έσοδα από άλλες πηγές και “μαύρες” εισπράξεις.
  (Θυμάμαι μια μεγάλη παρουσιάστρια της τηλεόρασης, που δεν ξέρει τι έχει, αλλά πήγαινε και εισέπραττε κάθε τρίμηνο το επίδομα πολυτέκνου).
  Και βέβαια πόσα ακούμε καθεμέρα για συνέλληνες που έχουν παρα πολλά λεφτά στο εξωτερικό και μηδέν λογαριασμούς σε τράπεζες στην Ελλάδα, και δηλώνουν …πτωχοί.
  Τέλος, επαινώντας αυτή την κατά 100% ρεαλιστική πρωτοβουλία του Δήμου, αναπολώ ότι κάποτε, κάποιοι φίλοι μου Ποριώτες, με είχαν απειλήσει ότι αν πάω στον Πόρο θα με πετάξουν στη θάλασσα, γιατί, ως γνώστης του αντικειμένου, είχα σχολιάσει αρνητικά και εκ των πραγμάτων εντελώς ανεφάρμοστη, την ομολογουμένως καλοπροαίρετη ιδέα της εφαρμογής ενός είδους τοπικού νομίσματος, το οποίο είχε και όνομα, “καλαύριο”, αν θυμάμαι καλά.
  Το Κοινωνικό παντοπωλείο, αντίθετα, είναι εφικτή και ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων, όπως άλλωστε είναι και η “Σπιτική Κουζίνα” σε πολλούς Δήμους της Χώρας, όπου με 20 ευρώ ημερησίως, εστιάζεται άνετα επταμελής οικογένεια και μάλιστα με πολύ καλής ποιότητας γεύματα και μεγάλες μερίδες.
  (Όσο και να μη θέλω να σχολιάσω, μπορώ να μην πω ένα μπράβο σε καλές ειδήσεις; Θα ήμουν άδικος και αδιάφορος).
  ΑΑ

Σχολιάστε