Να σωθεί το πετροκάραβο του ΣαρωνικούΜε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ζητά την κατάργηση του Πεδίου Βολής στο Πετροκάραβο του Σαρωνικού.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όσοι έχουν επισκεφθεί τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν μπορεί να μην έχουν προσέξει απέναντι από τα Μέθανα, ένα από τα πετροκάραβα της Ελλάδας: το Πετροκάραβο του Σαρωνικού, μια συστάδα βράχων σε σχήμα υποβρυχίου εν αναδύσει, μοναδικό και πανέμορφο, που δεσπόζει στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Πόρου.
Το Πετροκάραβο αυτό είναι ένα σύμπλεγμα από πολύ μικρές νησίδες μήκους περί 300 μ., 22 μίλια μακριά από την Αγ. Μαρίνα, ανατολικά των Μεθάνων και νότια της Αίγινας, αντίκρυ στον κάβο-Μπίστη του Πόρου και στον Καβαλάρη της Αίγινας.
Ο βυθός παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού ανάμεσα στις νησίδες υπάρχει ένα μικρό φαράγγι καθώς και μεγάλο βάθος περιμετρικά.
Το μυθικό πετροκάραβο του Σαρωνικού αποτελεί μνημείο της Φύσης, μοναδικής ομορφιάς. Το νησί των θρύλων, με εικόνες γεμάτες κίνηση, ήχους και αλμύρα, συνιστά σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς διαμέσου των αιώνων.
Σήμερα, όμως, δυστυχώς, ο θρύλος αυτός της θάλασσας μας εξακολουθεί να είναι καθορισμένο πεδίο βολής, όπου το Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό Σώμα επιχειρούν εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά. Με το πέρασμα των χρόνων και των βολών έχει παραμορφωθεί και τείνει να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Οφείλουμε, επίσης, να θέσουμε σοβαρά υπ’ όψιν σας ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη θαλάσσια κίνηση οπότε τίθεται και σοβαρό θέμα ασφαλείας, γιατί βρίσκεται σχεδόν πάνω στην ρότα των πλοίων με προορισμό προς/από τον Πόρο και την Ύδρα, αλλά και ιστιοπλοϊκών και αλιευτικών σκαφών.
Κύριε Υπουργέ, καλείστε να γράψετε ιστορία παίρνοντας μια γενναία, δίκαιη και οικολογικά κι αισθητικά επιβεβλημένη απόφαση για την κατάργηση του πεδίου βολής Πετροκάραβου Σαρωνικού.
Γνωρίζοντας την οικολογική σας ευαισθησία και το φιλόκαλλο πνεύμα σας, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραπάνω πρόταση των κατοίκων, των επισκεπτών, των ναυτικών, των νησιών και της Τροιζηνίας, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΠΑΚΩΜΟ says:

    Πολύ σωστή η παρέμβαση του κ.Χατζηπέρου επί του θέματος.Θα μου επιτρέψει όμως να παρατηρήσω ,ότι ,αν δεν κάνω λάθος,το Π.Ν. έχει διακόψει την εκτέλεση βολών στο πετροκάραβο πριν από αρκετές δεκαετίες (πιθανόν από την δεκαετία του ’70),όπως και επί της βραχονησίδος πλατειά.Το πετροκάραβο χρησιμοποίησαν ευρύτατα ,ως πεδίον βολής πυρών επιφανείας,οι Γερμανοί κατά την διάρκεια της κατοχής,οπότε και υπέστη την μεγαλύτερη φθορά

  2. Σωστή πρόταση. Εύχομαι να μη δείξουν οι αρμόδιοι την …ευαισθησία που έδειξαν στην περίπτωση της Κοιμωμένης, για την οποία εξακολουθώ να ελπίζω ότι κάποτε θα είμαστε στη θέση να επιλέξουμε κάποιο πολιτικό κόμμα που ο σεβασμός του στο φυσικό περιβάλλον (και τα μνημεία του) δεν θα εξαντλείται στον φόρο της σακούλας του σούπερ μάρκετ.

Σχολιάστε