Ναύπλιο: Στους δρόμους για να μη κλείσει το νοσοκομείοΆνω κάτω είναι το Ναύπλιο, μετά από φήμες και δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο κλεισίματος του νοσοκομείου της πόλης, από το υπουργείο με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων.
Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου, μαζί με φορείς της πόλης με τους βουλευτές του νομού ,τον δήμαρχο Δημήτριο Κωστούρο, καθώς και τον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Ναυπλίου Ερμιονίδος Ραφαήλ Μπαρού, συγκεντρώθηκαν για να διατρανώσουν την κοινή απόφαση για αντίσταση στο κλείσιμο του νοσοκομείου.
Η αγωνία των εργαζομένων, των γιατρών και των κατοίκων του Ναυπλίου κορυφώνεται, αφού – ελέω τρόικας – σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων, που προκαλεί οικονομική αιμορραγία. Καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων, εξειδικευμένων νοσηλευτικών μονάδων. Προς ενοποίηση ή αλλαγή χρήσης οδεύουν 30 νοσηλευτικά ιδρύματα στην περιφέρεια και στην Αττική που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά πληρότητας. Η περιουσία τους αξιολογείται και αναμένεται να δρομολογηθεί η αξιοποίησή της
Αλλάζει ο χάρτης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Νοσοκομεία συγχωνεύονται, αλλάζουν χρήση ή παραχωρούνται σε ιδιώτες. Η περιουσία τους αξιολογείται και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθεί η αξιοποίησή της.
Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται πυρετώδεις συσκέψεις για το θέμα και επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.
Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχιση του «σχεδίου Λοβέρδου», με το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί εσωτερικές ανακατατάξεις, όπως συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση οργανικών θέσεων νοσηλείας
Εντωμεταξύ, εχθές το βράδυ σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων για το θέμα.
Βέβαια η συνεδρίαση είχε ευρύ χαραχτήρα μιας και ήταν σύσσωμοι εκπρόσωποι των συλλόγων του Νοσοκομείου, η διοίκηση , οι βουλευτές του Νομού πλην του Γιάννη Μανιάτη, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δ.Καμιζής, εκπρόσωποι όλων των φορέων του Δήμου και οι Αντιπεριφεριάρχες Τάσος Χειβιδόπουλος και Α.Πουλάς. Όπως ήταν φυσικό όλοι πήραν θέση υπέρ του να παραμείνει το Νοσοκομείο ως έχει και να αναβαθμιστεί.
Ο Γ.Ανδριανός δήλωσε πως σε επικοινωνία που είχε πριν την συνεδρίαση με τον αρμόδιο Υπουργό του δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και επίσης διαβεβαίωσε ρητά ο Ανδρέας Λυκουρέτζος ότι δεν θα κλείσει το Νοσοκομείο Ναυπλίου.
Ο Δ.Κοδέλας είπε ότι τα Νοσοκομεία υπολειτουργούν και εξήρε τον ρόλο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Συνέχισε κάνοντας μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση για την υγεία και ζήτησε την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Νομού.

Ανακοίνωση για την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψή, με αναφορές και στο καυτό θέμα του νοσοκομείου του Ναυπλίου, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η κατάσταση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού είναι σε τραγική και επικίνδυνη κατάσταση. Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»:
Είναι «σπατάλη» οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκουν έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό που χρειάζονται στην περιοχή που μένουν. Να μπορούν να κάνουν πλήρεις και δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης για την οικογένεια, τις γυναίκες και τα παιδιά. Να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν.Να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του ιού του Νείλου κ.α.
Είναι «ορθολογική ανάπτυξη» η πληρωμή των 5ευρώ για μια εξέταση το πρωί και μέχρι 90ευρώ για τα απογευματινά ιατρεία, η πληρωμή χαρατσιού 15% για εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια και ολόκληρου του ποσού για μια σειρά εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Είναι «νοικοκύρεμα» να συγχωνεύονται και να κλείνουν μερικά από τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας , τα εργαστήρια ή και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Να καταργούνται κρεβάτια, κλινικές, ειδικές μονάδες ή και ολόκληρα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρέχουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και να αυξάνονται οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού. Να εξαναγκάζονται γονείς, παιδιά και ηλικιωμένοι εσωτερικά να μεταναστεύουν για να αναζητούν δημόσια οργανωμένη μονάδα υγείας.
Η λεηλασία των αποθεματικών θα αξιοποιηθεί για να επιταχυνθούν οι συγχωνεύσεις – κλείσιμο νοσοκομείων και η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
Τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι αλυσιδωτές συνέπειες για τους εργαζόμενους από τη διαδικασία του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων .
Στα πλαίσια αυτά μεθοδεύεται και το κλείσιμο του νοσοκομείου Ναυπλίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.
Καλούμε το λαό και τους φορείς σε παρεμβάσεις, ώστε να εμποδίσουμε τα κυβερνητικά σχέδια.
Μαζί με τους ασθενείς, τα σωματεία των άλλων κλάδων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων κ.α. να διεκδικήσουμε:
Να καλυφθούν άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των δημόσιων νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα».
Να μην συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομείο, δημόσια μονάδα υγείας. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Να μην μείνει κανένας άνεργος – ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας – πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
(photo BOUGIOTIS)
Σχολιάστε