«ΝΑΙ» στο debate από Δημητριάδη και Καραγιάννη, «ΟΧΙ» (λόγω χρόνου) από Στρατηγό, Κεραμίδα και ΠολλάληΑπ’ ότι φαίνεται τελικά, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά στη περιοχή μας, Debates ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους του Πόρου και του δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, σε εκλογική αναμέτρηση.

Οι πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι ανταποκρίθηκαν – με πολύ ευγένεια και τους ευχαριστούμε πολύ-  στην πρόσκληση που τους στείλαμε το βράδυ της 14ης Μαΐου, άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά.

Τι απάντησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πόρου

Στον Πόρο, ο κ. Γιάννης Δημητριάδης ανταποκρίθηκε θετικά δίχως να θέσει κάποιους όρους ή προϋποθέσεις για το debate, στέλνοντας μας το ακόλουθο μειλ το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαΐου:

“Αξιότιμε κ. Κανατσίδη,

Σε απάντηση της πρόσκλησής σας, σάς ενημερώνουμε ότι ο κ. Γ. Δημητριάδης ευχαρίστως θα συμμετέχει σε debate για τον Δήμο Πόρου, εφόσον ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας και ο έτερος υποψήφιος Δήμαρχος.

Διευκρινίζουμε επίσης ότι δεν έχουμε να θέσουμε κάποια προϋπόθεση για τους όρους και τη διοργάνωση του debate.

Με εκτίμηση,

Από το Γραφείο Τύπου της «Καθαρής Πορείας»”

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Στρατηγός μας απάντησε το πρωί της Πέμπτης 16 Μαΐου και αφού μας επισήμανε ότι οι υποχρεώσεις των υποψηφίων είναι αυξημένες την τελευταία εβδομάδα, ζήτησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής του Debate. Ακολουθεί το απαντητικό μειλ του κ. Στρατηγού:

“Αξιότιμε κύριε Κανατσίδη καλημέρα.

Σε συνέχεια του από 15/5/19 ηλεκτρονικού σας μηνύματος με το οποίο μας ενημερώνετε σχετικά με την πρόθεση του Poros News να διενεργήσει προεκλογικό Debate στο Δήμο Πόρου μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Βρισκόμαστε μόλις 8 ημέρες πριν την επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη προκαθορισμένες υποχρεώσεις και εκδηλώσεις για το τελευταίο αυτό διάστημα. Αυτό σημαίνει πως ο διαθέσιμος χρόνος που απομένει για τέτοιες ενέργειες, περιορίζεται στο ελάχιστο ή είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Παρ’ όλα αυτά, είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης αυτής της προεκλογικής ενημερωτικής εκδήλωσης με την παρουσία και των δύο υποψηφίων δημάρχων, εφόσον μας ενημερώσετε εγκαίρως για τα παρακάτω:

· Για ποια ημερομηνία προγραμματίζεται η εκδήλωση;

· Ποιοι δημοσιογράφοι θα μετέχουν στο πάνελ των εκπροσώπων των ΜΜΕ; Θα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων για αυτούς;

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό;

· Ποια η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στο Debate; Ερώτηση δημοσιογράφου και απάντηση από κάθε έναν υποψήφιο ξεχωριστά?

· Θα υπάρχουν θεματικοί κύκλοι ερωτήσεων; Και αν ναι ποιοι θα είναι αυτοί;

· Ποιος θα είναι ο χρόνος κάθε απάντησης και ποιος ο συνολικός χρόνος του Debate;

· Θα υπάρξει χρόνος συζήτησης μεταξύ των δύο υποψηφίων; Και αν ναι, πόσος και βάσει ποιας θεματικής;

Ελπίζουμε να λάβουμε το συντομότερο δυνατό τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα, προκειμένου να μπορέσουμε – σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις του υπ. Δημάρχου Δημήτρη Στρατηγού εντός και εκτός Πόρου – να τοποθετηθούμε για τη διαθεσιμότητα και την αποδοχή της πρόσκλησής σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων για την πρόσκληση και την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Εκ του γραφείου του υποψηφίου Δημάρχου Πόρου

Δημήτρη Στρατηγού”

Το ίδιο απόγευμα, το Porosnews.gr έστειλε στον κ. Στρατηγό με το ακόλουθο μειλ:

Καλησπέρα σας,

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Οι μέρες που φαίνεται πως είναι ελεύθερες για το debate είναι η Τρίτη και η Τετάρτη.

Οι όροι της συζήτησης προτείνω να είναι οι ακόλουθοι:

Συντονιστής του debate θα είμαι εγώ και αν θέλουν οι υποψήφιοι μπορούν να προτείνουν και άλλα πρόσωπα ή μόνο άλλα πρόσωπα

Η ιδέα είναι η εκδήλωση να γίνει στο κτ. Συγγρού ή στην αίθουσα των σχολείων, να είναι ανοικτή για το κοινό και να έχει διάρκεια 2 ώρες περίπου και να μεταδοθεί ζωντανά με livestreaming

Η μεθοδολογία που προτείνω είναι να υπάρχουν δύο ενότητες. Στην πρώτη θα τεθούν ίδιες ερωτήσεις προς τους δύο υποψηφίους για να απαντήσουν διαδοχικά (π.χ. 5 ερωτήσεις που η κάθε μια θα αντιστοιχει σε βασικές θεματικές, όπως Δήμος, τουρισμός, παιδεία κτλ) και στη δεύτερη να θέσει ο καθένας τους άλλες τόσες ερωτήσεις στον άλλο με ελεύθερο διάλογο.

Στην πρώτη ενότητα μπορεί να ορισθεί ένα χρονικό όριο π.χ. 3 λεπτών για την κάθε απάντηση.

Έχω λάβει θετική απάντηση και από τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος με ενημέρωσε ότι δέχεται να συμμετέχει υπό οποιουσδήποτε όρους και επομένως αρκεί να συμφωνήσουμε τους όρους αυτούς εγώ και εσείς.

Σήμερα (Σάββατο 18/5) το απόγευμα λάβαμε το ακόλουθο μειλ, με το οποίο ο κ. Στρατηγός δήλωσε αρνητικός στη διενέργεια Debate με αιτιολογία την έλλειψη χρόνου:

“Αγαπητέ κύριε Κανατσίδη καλησπέρα.

Ευχαριστούμε για τη διευκρινιστική σας απάντηση.

Δεδομένου ότι τόσο η Τρίτη 21η Μαίου ως ημέρα γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όσο και η Τετάρτη 22 του μήνα, είναι πλήρεις υποχρεώσεων, θα πρέπει δυστυχώς να απαντήσουμε αρνητικά στην ευγενική σας πρόσκληση για τη διενέργεια του Debate.

Αν είχε αποσταλεί αρκετές ημέρες πριν η πρόσκληση, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε ρυθμίσει διαφορετικά τις προεκλογικές μας υποχρεώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε θετικά, δίνοντας στους Ποριώτες τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή όμως είναι αδύνατο να τροποποιηθεί το πρόγραμμα του συνδυασμού και ιδιαιτέρως του υποψηφίου δημάρχου κ. Στρατηγού, καθώς βρίσκεται στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και δεν επιτρέπει ευελιξία λόγω έλλειψης χρόνου.

Είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσετε να ενημερώνετε τους συμπολίτες μας με το ρεπορτάζ σας, για τη δράση και τις ενέργειες των συνδυασμών μας και τις ανακοινώσεις που σας αποστέλλουμε.

Καλό βράδυ και ευχαριστούμε εκ νέου για την ευγενική σας πρόσκληση.

Με εκτίμηση

Εκ του γραφείου του υπ. Δημάρχου Πόρου

Δημήτρη Στρατηγού”

Οι απαντήσεις των υποψηφίων στο δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων

Την αντίστοιχη πρόσκληση για debate έλαβαν και οι τρεις υποψήφιοι για το δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Ο κ. Κώστας Καραγιάννης ήταν ο πρώτος που μας απάντησε θετικά με το ακόλουθο μήνυμα, που λάβαμε από συνεργάτη του, το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαΐου :

“Aξιότιμε Κύριε Κανατσιδη σας ενημερώνω ότι αποδέχομαι την πρόσκληση για debate με τους άλλους υποψηφίους. Παρακαλώ να τους ενημερώσετε .

Με εκτίμηση

Καραγιάννης Κώστας

Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων. “.

Ο κ. Γιώργος Κεραμίδας μας απάντησε το πρωί της Παρασκευής 17 Μαΐου. Αν και η διενέργεια debate τον βρίσκει σύμφωνο, η απάντηση του ήταν αρνητική με την αιτιολογία της έλλειψης χρόνου, αντιπροτείνοντας μας, να συμμετέχει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του συνδυασμού του στο debate. Ακολουθεί το μήνυμα του κ. Κεραμίδα:

“ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ 17.5.19

Κοι με μεγάλη χαρά είδαμε το αίτημα σας, κάτι που προσωπικά ο επικεφαλής της δημοτικής μας ομάδας, γιατρός Γιώργος Κεραμίδας επανειλημμένος και πριν από 40 ημέρες τόνιζε… χωρίς φυσικά απάντηση από κανέναν.

Είμαστε όμως στην δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι οι λιγοστές ημέρες που μας μένουν μέχρι και τις εκλογές δεν μας επιτρέπουν τέτοια πολυτέλεια. Πλην όμως θα είναι εύκολο να σας στείλουμε τον διευθυντή του γραφείου τύπου του συνδυασμού μας, ο οποίος και θα μπορέσει (σε λογικά χρονικά πλαίσια βεβαίως) να λάβει μέρος στο Debate.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.”

Τέλος, ο κ. Σπύρος Πολλάλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας το βράδυ της Πέμπτης 15 Μαΐου και μας ενημέρωσε ότι λόγω των πολλών εκλογικών υποχρεώσεων του, δεν θα έβρισκε το χρόνο να συμμετέχει στο debate. Του απαντήσαμε ότι κατανοούμε την αιτιολογία του και του ζητήσαμε να κοιτάξει αν θα μπορούσε να βρει τον απαραίτητο χρόνο για το debate και να μας απαντήσει με μέιλ τις επόμενες ημέρες. Πράγμα που μέχρι τη σύνταξη του παρόντος, δεν έγινε.

Η πρόσκληση μας ισχύει για τις αμέσως επόμενες ημέρες, αν κάποιος από τους υποψηφίους αλλάξει γνώμη, ώστε να ξαναπροσπαθήσουμε.
Comments (17)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Elias says:

  Αν το debate γινόταν σε κάποιο καφενείο, θα έβρισκε σίγουρα χρόνο ο κ.Στρατηγός… εκεί άλλοστε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και την διάλεκτο καφενείου, στην οποία είναι μετρ!

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Αυτά τα debate, ρε παιδί μου, πολύ ζόρικα!
  Τα μαρμανένια αλώνια.
  Να δούμε και αν ο Πατούλης ανταποκριθεί στην πρό(σ)κληση της Δούρου.
  Και σε κάτι τέτοια δεν σχολιάζει κανείς.
  Ούτε ο Άρις.

 3. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Τάσο, φίλε μου καλέ κι αγαπημένε, ξέρεις πόσο σε αγαπώ και πόσο σε σέβομαι, αλλά και πόσο σε εκτιμώ. ΣΤΟΠ.
  Τώρα σχετικά με τις κομματικές σου (δεν λέω πολιτικές) πεποιθήσεις, το έτος 2019, δεν έχω τίποτα να σχολιάσω για σένα, εκτός του ότι “κανείς δεν είναι τέλειος”. Ούτε κι εσύ ο φίλος μου. Κι αγάπα τον , το φίλο σου, με τα ζακόνια πού’χει.
  ΣΤΟΠ.
  Πάντως θα περίμενα να σχολιάσεις έστω και αρνητικά το βιβλίο που σου έστειλα εδώ και μήνες, τιμής ένεκεν, γιατί με ενδιαφέρει η γνώμη σου, ειδικά τώρα που συμπληρώνουμε 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, για την οποία καμία αναφορά και κανένα σχόλιο δεν διάβασα στα τοπικά ΜΜΕ.
  ΣΤΟΠ
  Εγώ μόλις επέστρεψα από μια εξαιρετική γιορτή στο Σύλλογο Ποντίων Πεντέλης, όπου διαβάσαμε ποιήματα από το βιβλίο που σου έχω στείλει (Νάνση Χόρτον, από τη Σμύρνη ως τον Πόρο).ΣΤΟΠ
  Όπως είναι γνωστό την αείμνηστη Νάνση Χόρτον έχουν τιμήσει άπειρες φορές οι σύλλογοι Ποντίων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και κάτι που σε αφορά άμεσα: Η Νάνση ένιωσε να κυλά ελληνικό αίμα στις φλέβες της, εκεί ακριβώς στο “έμπα” του δρόμου προς το Λεμονοδάσος, δίπλα στο εκκλησάκι, και από τότε έζησε ολόκληρη τη ζωή της στην Ελλάδα. ΣΤΟΠ
  Η Νάνση άφησε όλη την περιουσία της στην Ελλάδα. ΣΤΟΠ
  Τώρα που εγώ πετάω στο “άβατο” του Λεμονοδάσους, όπου μόνο το τοπίο μου ανήκει, αλλά εξ ολοκλήρου, εσύ γιατί με προσγειώνεις τόσο άκαρδα με τη Δούρου αλλά και τον Πατούλη, κάνοντας κατάχρηση της αγάπης που σου τρέφω, φιλαράκι μου; ΣΤΟΠ
  Αν θες να δεις σχόλια δικά μου ανάτρεξε στο αρχείο όπου ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρεται στην νεαρή Ποριώτισσα ποιήτρια Περσεφόνη Λούζη. Κι αν δεν αντέχεις τόση αισιοδοξία που νέα Ποριώτικα παιδιά ασχολούνται με την ποίηση, σε παραπέμπω σε ένα άλλο αρχείο με τίτλο:
  “Ανακολουθία απόψεων στην παράταξη Στρατηγού σχετικά με το ισόγειο Δημαρχείου”. Εκεί υπάρχουν ήδη 7 σχόλια. Το 8ο είναι δικό μου. Διάβαστο και θα καταλάβεις πόσο …σοβαρά είναι τα πράγματα.
  Άρις
  ΥΓ Επειδή περνάνε τα σχόλια από έλεγχο- και σωστά- αν δεν έχει αναρτηθεί ακόμα, περίμενε λίγο. Ψάξτο αργότερα, αύριο, κλπ. Εκείνο το σχόλιο έχω γράψει σε απάντηση κάποιου δύστυχου ατόμου, που χρήζει ειδικής μεταχείρισης (δεν θυμάμαι όνομα, γιατί πότε βάζει ψευδώνυμα πότε αρχικά και πάντα με αποκαλεί “κύριο”, πράγμα που δεν μου πάει. Ο πραγματικός κύριος δεν θέλει να τον λένε “κύριε”. Ειδικά όταν τον βρίζουν. ΣΤΟΠ

  Να που είχες παράπονο! Έπεσα στην παγίδα σου, αλλά χαλάλι σου, φιλαράκι μου…

 4. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Τάσο,
  Το πέρασμα στο Λεμονοδάσος

  Τα αέρινα και μακριά απλωμένα χέρια
  τής αναζήτησής μου, μόνο όστρακα
  από κρύα και άδεια βαλανίδια είχαν συλλέξει,
  μέχρις εκείνη την ημέρα που πρωτοδιάβηκα
  τις πύλες του Λεμονοδάσους.

  Τα λεμονοπερίβολα, κι οι βραγιές λαμπύριζαν
  από την ιερή φωτιά που έκαιγε, θυσία
  στο βωμό μιας πρώιμης ανθοφορίας.

  Οι κλιμακωτές δεντροστοιχίες με τους καρπούς
  έγερναν σαν κάτι γέροντες, που καθισμένοι κυκλικά,
  γαλουχούσαν τη φωτιά, για να διαφυλάξουν
  όλο τον πλούτο της νυχτιάς, την ώρα της μαντείας.

  Οι νερομάνες δροσοστάλαζαν ολούθε,
  οι ρίζες ισοσκέλιζαν τη γεωμετρία τους,
  οι απάνω κύκλοι ξαναζωντάνευαν, άηχη
  μια θρυαλλίδα ασήμωνε τον ασφόδελο,
  που κείτονταν στο κοίλωμα, σαν κύκλος
  ζωδιακός, ριγμένος καταγής.

  Ακριβώς εκεί μπροστά στην πέτρινη είσοδο
  άγνωστες πατημασιές είχαν διεισδύσει στο άβατο.
  Σαν από άυλο φιαλίδιο είχαν ξεχυθεί τα αιθέρια έλαια
  για να ραντίσουν τις εύθραυστες χορδές
  της λύρας, που πάλλονταν μέσα στο αίμα μου.

  Και ξαφνικά μια νέα διάλεκτος άρχισε να ρέει
  από τις άκριες των δακτύλων μου. []
  Άρις Αντάνης
  (Αφιερωμένο στο Σύλλογο Φίλων του Λεμονοδάσους Πόρου
  εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης. Όποιος θέλει μπορεί να το απαγγείλει. Το πρωτότυπο στην Αγγλική γλώσσα είχε πρωτογραφεί
  από την αείμνηστη, όχι απλή φιλέλληνα, αλλά πραγματική Ελληνίδα Nancy Horton, λάτρη του Λεμονοδάσους κι όλης της Τροιζηνίας)

 5. Τάσος Γκούμας says:

  Άρι βλέπω ότι παρακολουθείς αλλά αποφασίζεις να ‘’παρέμβεις’’ σε μερικά θέματα μόνο αν σε τσιγκλίσει κάποιος.
  Δεν απαντάς στο θέμα που έβαλα αλλά κάνεις το καλύτερο. Αναφέρεσαι στο κόμμα που στηρίζω..
  Αρπάζω λοιπόν τη ευκαιρία (tempore data) να σου πω ότι δεν υποστηρίζω μια συγκυβέρνσηη που:
  1. Άφησε ανασφάλιστους 2,5εκ. μισθωτούς και άλλους που δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία επειδή έμειναν άνεργοι.
  2. Καταχώνιασε το ‘’πόρισμα Καλουδη’’ για το χρέη των κομμάτων.
  3. Έκρυψε στα συρτάρια τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ
  4. Άφησε τον Χριστοροράκο να διαφύγει.
  5. Ιδιωτικοποίησε το ‘’Ντυνάν’’.
  6. ‘’Ξέχασε’’ να εισπράξει 200εκ. Ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες
  7. Κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  8. Έδινε δάνεια στον ‘’Κήρυκα Χανίων’’ που μένουν ανείσπρακτα ακόμα.
  9. Δεν παρέδωσε τις υποθέσεις NOVARTIS και ΚΕΛΠΝΟ στη δικαιοσύνη.
  10. Δεν τολμούσαν επι 30 και πλέον χρόνια για κομματικούς λόγους να λύσουν το πρόβλημα των Σκοπίων που αφηνόταν στις ορέξεις της Τουρκίας.
  Που, που, που . . . . . .
  Έχω άλλα 50 να σου πω αν επιμένεις για τον ΣΥ.ΡΙΖΑ. και τον Αλέξη Τσίπρα που στηρίζω.
  Όσο για τον Τσίπρα που ο ηγέτης σου χαρακτηρίζει Ψεύτη μπορώ να σου αποδείξω με βεβαιότητα ότι δεν είχε το ηθικό δικαίωμα να τον χαρακτηρίζει έτσι. Αρκούσε να ανοίξει τον γραμματιζούμενο μεν, αλλά αμόρφωτο Μπαμπινιώτη στο λήμμα Ψέμα ή Ψεύτης και να σκεφτεί γιατί ο Τσίπρας έκανε και δεύτερες εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015, μετά δηλ. την υπογραφή των Μνημονίων που συμφώνησε και η Ν.Δ., τις οποίες εκλογές ξεχνάει χωρίς ντροπή.

 6. Παναγιώτης Γ. Ανδρέου says:

  Στις/στους αναγνώστριες/αναγνώστες της POROSNEWS, καλημέρα και «Χρόνια Πολλά» σε όσες/όσους γιορτάζουν.

  Μέρες τώρα, στη διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου, αποφεύγω την αποστολή κάποιου σχετικού σχολίου για τρεις λόγους:
  1)Με συνδέει, για όσους δεν το γνωρίζουν, συγγένεια με τον Δημήτρη (πρώτα ξαδέλφια), οπότε, μάλλον, θα χρειαζόταν, ό,τι και να έγραφα, να αποδείξω ότι δεν … «είμαι ελέφαντας».
  2)Ζω μόνιμα στον Πειραιά (έχοντας κρατήσει αδιάρρηκτους δεσμούς με τον Πόρο) και αυτό το γεγονός δεν μου επιτρέπει να έχω άμεση επαφή με πρόσωπα και καταστάσεις, ειδικά στο διάστημα αυτό, που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και «σκοπιμότητες».
  3)Γνωρίζω και σέβομαι την ανάγκη της συντομίας που οφείλουμε να έχουμε όσοι σχολιάζουμε μέσα από τις ανοιχτές και φιλόξενες σελίδες της POROSNEWS.

  Με αφετηρία την 3η παράμετρο, θα διατυπώσω επιγραμματικά τα εξής:
  Α) Πότε και πώς ο Δημήτρης έκρυψε για το χαρακτήρα του το παραμικρό; Υπήρξε πάντα «διάφανος», «φόρα παρτίδα» και ποτέ «δήθεν» και απών. Γι’ αυτό και μπορεί να συχνάζει στα «καφενεία» και να μιλάει τη “γλώσσα” τους. Το ελληνικό καφενείο ήταν, πάντα, ο τόπος (και όχι το μέσο) της «κοινωνικής δικτύωσης». Ένα μόνιμο, καθημερινό και πιεστικό debate. Και χρειάζεται κότσια, τουλάχιστον τα δυο γνωστά
  (αναφέρομαι, για να μην παρεξηγηθώ, στο χιούμορ και τον
  αυθορμητισμό) για να μπορείς να σταθείς. Γιατί εκεί δεν «κάνεις αίτημα φιλίας». Εκεί δεν «ψάχνεις» αλλά «χτίζεις» φιλίες. Δεν τις δέχεσαι, αλλά σε αποδέχονται ή όχι. Και αυτό φαίνεται. Με άλλα λόγια,Ποριώτικα: ο λόγος στα καφενεία δεν είναι παραμύθι, αλλά παραμυθία.Και, κυρίως, ζωντανός και άμεσος.
  Β) Η αναφορά σε συμπεριφορές και, πολύ περισσότερο η κριτική, με το πρίσμα της «πολιτικής ορθότητας» κινδυνεύει, συχνά, να προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Μάλιστα, γίνεται επικίνδυνη, όταν ξεπερνάει τα όρια της δημοκρατίας του διαλόγου και γίνεται εργαλείο «δολοφονίας χαρακτήρα». Αυτό, βέβαια, αφορά όλο το προεκλογικό κλίμα και από τους δυο συνδυασμούς, που διαγωνίζονται και δεν … διαγκωνίζονται.

  ΥΓ: Πιστεύω να είναι κατανοητό ότι γράφω για τον «Δημήτρη» και όχι για τον κ. Στρατηγό ή τον υποψήφιο Δήμαρχο, πέρα από συμβατικές δεσμεύσεις. Έτσι, εξ άλλου, είναι και πιο ξεκάθαρα τα όσα υποστηρίζω. Επίσης, και το τονίζω,μιλάω χωρίς να επιχειρώ συγκρίσεις και αφορισμούς.

 7. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Τάσο φίλε, να τον χαίρεσαι. (Mα εσύ δεν ήσουν Πασοκτζής; Και μάλιστα φανατικός; Και το βροντοφώναζες; Για αυτό και το ξέρω. Τι έγινε τώρα; Κάτι θα έγινε, δεν μπορεί).
  Θυμάμαι που επειδή πράγματι ήσουν πολύ έξυπνο παιδί και είχες και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις πιο πολλές από μας, σε λέγαμε ο Τάσος ο σοφός. Άραγε τι έγινε τώρα;
  <<>>
  Μα τα πιο σπουδαία δεν είναι αυτά. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια, τα δικά του συμφέροντα, τις δικές τους παραμέτρους και την ανάλογη παιδεία. (Άλλο η παιδεία κι άλλο η εγκυκλοπαίδεια. Παιδεία οι Αρχαίοι λέγαν τον πολιτισμό). Ανάλογα λοιπόν κρίνει ο καθείς, και ανάλογα ψηφίζει. Δικαίωμά του και καπέλο του.
  Τον μόνο Έλληνα που μπορώ να μεμφθώ είναι αυτόν που δεν θα πάει να ψηφίσει καθόλου, επειδή θα ακούσει-ίσως- τη συμβουλή της τετράδας των ηλιθίων του Ράδιο Αρβύλα, να προτιμήσουν να πάνε για… μπάνιο.
  Τα πιο σπουδαία, Τάσο μου, από όσα γράφεις είναι 2, τα εξής:
  1/Αφού με προκάλεσες να σχολιάσω, μετά δεν σου άρεσε κι έβγαλες τη μόνιμη λίστα που έχεις πρόχειρη, και μας την έχεις πει 20 φορές, για να μας ξαναπεις τι έχει έχει κάνει ο Τσίπρας και οι ακροδεξιοί, που συνεργαζόταν και ακόμα συνεργάζονται, και οι οποίοι- αν άκουγες και τον Μαστοράκη, προχθές που τον είπανε χουντικό, θα μάθαινες τι κάνανε επί χούντας και οι τότε συγκαιρινοί του και τώρα Υπουργοί και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  2/Ο φίλος μου ο Τάσος -δηλαδή εσύ- προτίμησε να μου πετάξει στη μούρη μια λίστα τυφλοσούρτη, παρά να σχολιάσει για:
  α) Μια νεαρή κυρία που ασχολείται με τη λογοτεχνία και τιμά τον Πόρο, επειδή στην ηλικία της ΔΕΝ “κατεβαίνει” να χασκογελάει και να κοκορομαχεί, αλλά δείχνει την πραγματική της αγάπη για το νησί, και μιαν αγνότητα ψυχική και πνευματική. (Γιατί δεν βάζεις υποψηφιότητα, καρδούλα μου, όχι μόνο να σε ψηφίσω, αλλά να κάνω και καμπάνια υπέρ σου, με όποια παράταξη κι αν διάλεγες!)
  β) Πάει και το βιβλίο που σου πρόσφερα, εντελώς δωρεάν, πάει και η Νάνση Χόρτον, πάει και το Λεμονοδάσος. Όλα αυτά, φίλε Τάσο, πάνε περίπατο, “αγκαζέ” με ένα αδικαιλόγητο και άκρατο φανατισμό, ενώ ο κόσμος το’χει τούμπανο κι εσύ κρυφό καμάρι, κι ενώ το μάτι καίγεται, κότερα αρμενίζουν. (Το ξέρεις το τραγουδάκι που έλεγε η αξέχαστη Σωτηρία Μπέλου “Αεροπλάνα και βαπόρια”; Το ξέρεις, φυσικά. Βάλτο να το ξανακούσεις.
  <<>>
  Τέλος επίτρεψέ μου να προτιμήσω τελικά την Μακεδονία μας από τη φιλία μας. Δεν δέχομαι κανένα ????. -δεν την λέω τη λέξη- να μου θίγει την πατρίδα μου, τη μεγάλη και τη μικρή.
  Γιατί όπως της γράφω της πατρίδας μου, σε ένα ποίημα:
  ΄Σε αγαπάω βρε μικρή πατρίδα μου! Όπως και νά΄σαι! Και είσαι τόσο δα μικρή, που σε αγαπάω ολόκληρη.”
  <<>>
  Μη νομίζεις ότι τέλειωσα. Δεν θα γλιτώσεις εύκολα. Ήταν να μη με προκαλέσεις. Μετά από αυτό το σχόλιο, επειδή με προσέβαλες κιόλας με τα λεγόμενά σου, εγώ δεν θα σου ανταποδώσω την προσβολή, αλλά θα σου στείλω ένα ακόμα ποίημα, που δεν απευθύνεται σε σένα, φυσικά, αλλά εκεί που πρέπει.
  Και θα σε εκπλήξω γιατί δεν απευθύνεται σε αυτούς που δεν ψηφίζω, αλλά, προκαταβολικά, σε αυτούς που, δια της εις άτοπον απαγωγής- δηλαδή εκ πολλών κακών το μη χείρον βέλτιστον- θα ψηφίσω την Κυριακή.
  Από αυτούς που ψηφίζω έχω πολλές απαιτήσεις.
  Από αυτούς που δεν ψηφίζω τι απαιτήσεις να έχω;
  Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της σκέψης του Τάσου και του Άρι, παλιών φίλων, Ποριωτών. Δεν είναι ποδόσφαιρο η πολιτική. Είναι η ζωή μας. Κι επειδή εμείς τη ζήσαμε τη ζωή μας, είναι η ζωή των νέων, που πρέπει εμείς να τους σεβόμαστε κι όχι αυτοί εμάς.
  <<>>
  Οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη να έχουν υγιείς εσένα και την αγαπημένη σου οικογένεια- αλλά και τους φίλους σου- και πάντα υπό τη σκέπη και την προστασία τους.
  Εγκάρδια
  Άρις Αντάνης
  arimari@otenet.gr

 8. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Φύγε
  «Οραματισμός είναι η τέχνη να βλέπεις
  το αόρατο». (Από ελεγεία του Jonathan Swift, 1667-1745)

  Ελάτε εδώ, όλοι εσείς οι άδειοι,
  άχρωμα μπαλόνια φουσκωμένα
  με αέρα από χνώτα, εκείνων,
  που σας περιτύλιξαν με χαλαρές
  φασκιές και άρες, αντί για μύρα.

  Ελάτε εδώ, όλοι εσείς οι ελαφριοί,
  που επιπλέετε στην παλίρροια
  της αχρησίας και απολιτείας σας.

  Ελάτε από εδώ, όλοι εσείς οι άμΥροι,
  σταθείτε, δυο στιγμές, στο πλάι μου,
  να μερέψετε, από την αρχή, τη μοίρα σας.

  Ελάτε εδώ, να αφήσετε μία στάλα
  περηφάνια, αν σας βρίσκεται,
  να διδαχθείτε από την κατακραυγή.

  Ελάτε, για να μάθετε τι, άραγε, σημαίνει
  να’ σαι αρχηγός, επιλεγμένος
  με τιμές, κι όχι με νοσηρές ανάγκες
  που σε φτύνουνε πίσω, στο ίδιο χώμα
  όπου φύτρωσες, μες τα φουσκιά απ’τα ζα.

  Ελάτε εδώ να δείτε, πώς, μια σταγόνα
  αυτογνωσία, μπορεί να κάνει συνώνυμα
  τα δύο ρήματα: Το «Έλα» και το «Φύγε»!

  Ελάτε εδώ, λοιπόν, όλοι εσείς
  σε μένα, οπού σας καλώ: «Ελάτε,
  να σας δώσω εγώ τα θάρρητα, να φύγετε».[]
  Άρις Αντάνης

 9. Κύριε Γκούμα,

  ότι ο Τσίπρας έκανε και δεύτερες εκλογές τον Σεπτέμβρη σημαίνει πως έπαψαν να είναι ψεύδη όσα έλεγε πριν τις πρώτες;

 10. Τάσος Γκούμας says:

  Άρι για να γίνει συζήτηση πρέπει και αρκεί να απαντάει ο ένας ακριβώς σ’ αυτά που υποστηρίζει ο άλλος.
  Αλλιώς πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.
  Απάντησέ μου ακριβώς σ’ αυτά που σου γράφω και συνεχίζουμε.

 11. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Για να μη λέει ο κόσμος ότι δεν σου απαντάω, γνωστοποιώ ότι, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως προς χάρη της φιλίας μας και του μη -τυχόν- επηρεασμού άλλων γνωστών και αγνώστων ψηφοφόρων, 3 μέρες πριν από τις κάλπες, σου έχω απαντήσει στο προσωπικό σου e-mail. Δεν είναι σωστό ούτε ανάγκη να ξεκατινιαζόμαστε, μεταξύ μας, αντί να νοιαζόμαστε όλοι για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
  Η ψήφος είναι μυστική, και γίνεται πίσω από παραβάν.
  Καλό ξημέρωμα
  Άρις

 12. Ι.Χ. says:

  Ωραίο το τραγούδι που πρότεινε ο Staduskolatinkano. Ποιός το΄γραψε;

 13. Τάσος Γκούμας says:

  Επανάληψη εις το ορθόν.
  Κα Στρατηγοπούλου η επισήμανσή σας είναι καθοριστική.
  Να συμπληρώσω ότι ψεύτης είναι εκείνος που τη χρονική στιγμή που λέει κάτι ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ξέρει ότι αυτό δεν ισχύει. Και αυτό κανείςλ, ούτε ο συκοφάντης Μητσοτάκης, δεν μπορεί να ισχυρισστεί. Ότι δηλ. προεκλογικά, το 2015, όταν ο Τσίπρας έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια ήξερε ότι δεν θα το κατάφερνε.
  Το καλοκαίρι του 2018 ο Γαλλικός Τύπος έγραφε ότι ”ο Μακρόν δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτά που είχε υποσχεθεί”.
  Κανείς δεν τον αποκάλεσε ”ψεύτη”. Ούτε και ο Μελανσόν. Αυτό δείχει τη διαφορά ΗΘΟΥΣ της Γαλλικής αντιπολίτευσης με την Ελληνική.
  Ο ψεύτης έχει συγκεκριμένο σκοπό να κοροϊδέψει κάποιον.
  Όταν ο Τσίπρας έκανε εκλογές ΜΕΤΑ την υπογραφή του μνημονίου ακόμα και να ήθελε δεν μπορούσε να κοροϊδέψει. Και είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πρωθυπουργός που ρίσκαρε έχοντας μπροστά του μια σχεδόν ολόκληρη τετραετία να ξανακάνει εκλογές.εξαιρουμένου του Γεωργίου Παπανδρέου που έκανε εκλογές το 1964 επειδή η πλειοψηφία που είχε στις εκλογές του 1963 δεν του έδινε την δυνατότηα για να κυβερνήσει. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που έχει τρομακτικό ενδιαφέρον
  Αυτά σηματοδοτούν το ήθος του Τσίπρα και την παληανθρωπιά αυτών που τον κατηγορούν σαν ψεύτη..

 14. Τάσος Γκούμας says:

  Άρι συγχέεις την παράθεση γεγονότων και την πολιτική αντιπράθεση με το ξεκατίνιασμα.
  Πάντως ο Κόσμος θα συνεχίσει να λέει ότι δεν μου απαντάς αφού τα e-mail δεν δημοσιοποιούνται.

 15. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Σχετικά με τα ψέματα:

  Ντροπή “σου” που με κορόιδεψες την πρώτη φορά.
  Ντροπή “μου”, που με κορόιδεψες και τη δεύτερη.

  Ευχές σε όλους
  ΑΑ

 16. Κύριε Γκούμα,

  αν και δεν χαρακτήρισα ψεύτη τον πρωθυπουργό -αναξιόπιστο θα τον χαρακτήριζα αν με ρωτούσατε-, ναι, “ψεύτης είναι εκείνος που τη χρονική στιγμή που λέει κάτι ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ξέρει ότι αυτό δεν ισχύει” ως γεγονός όμως. Η ερμηνεία που επιλέγετε για την λέξη “ψεύτης” δεν ισχύει στην περίπτωση Τσίπρα, μιας και δεν πρόκειται για αναφορές του σε γεγονότα, αλλά για τις δεσμεύσεις του. Και στην συνείδηση των πολιτών καταγράφεται ως ψεύτης και εκείνος που προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, σκορπά υποσχέσεις χωρίς να γνωρίζει αν μπορεί να τις τηρήσει. Στόχος για ό,τι αφορά στους πολιτικούς είναι η άνοδός τους στην εξουσία. Αυτό έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν έλεγε μόνον ότι ΘΑ σκίσει τα μνημόνια, είναι πλούσιο το ανθολόγιο με τα ΘΑ που αφειδώς σκορπούσε, με αποκορύφωμα ότι ΘΑ σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: “δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό”, είπε στο διάγγελμά του. Πόσο σεβάστηκε την δημοκρατική μας επιλογή, το είδαμε – το μαύρο άσπρο δεν γίνεται, όσες δεύτερες εκλογές κι αν γίνουν. Με το ΟΧΙ που δεν σεβάστηκε, επιβράβευσε και δικαίωσε όλη την δεξιά προπαγάνδα “τι να κάνουμε που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ;”

  Νομίζετε πως αυτά δεν σηματοδοτούν το ήθος του; “Έκανε εκλογές ΜΕΤΑ την υπογραφή του μνημονίου” γράφετε. Έντιμο θα ήταν αν έκανε τις δεύτερες εκλογές του ΠΡΙΝ ψηφίσει το Τρίτο Μνημόνιο, ζητώντας συγγνώμην που δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί μας, αν δηλαδή απεδείκνυε ότι όλα τα ΘΑ του δεν ήταν η συνηθισμένη πολιτικάντικη τακτική να υποκλέψει ψήφους εκμεταλλευόμενος, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τους χειμαζόμενους πολίτες. Την άποψη αυτή είχαν και άλλοι 413.108 ψηφοφόροι του, που τους έχασε μέσα στους πρώτους 7 μήνες της διακυβέρνησής του. Ψηφοφόροι που κατάλαβαν το στημένο παιχνίδι και δεν ξαναψήφισαν τον Σεπτέμβριο ΣυΡιζΑ (ή ΑνΕλ). Και αν συμβεί να ξαναβρεθούν στο τιμόνι της χώρας αυτοί που έπρεπε να είναι τελειωμένοι, “επιτυχία” του Τσίπρα θα είναι.

  Τελειώνοντας, για τo νοικοκύρεμα της συζήτησης, μένω στην δική σας ερμηνεία και ερωτώ: Tι είναι χειρότερο, να κάνεις ψευδείς αναφορές για γεγονότα ή να πουλάς φούμαρα προκειμένου να επιτύχεις τoυς στόχους σου;

  υ.γ.
  Ματαιοπονείτε αναμένοντας να σας απαντήσει ο κύριος Αντάνης, είναι πρωταθλητής στο άθλημα “μπάλα στην εξέδρα”.

 17. Κύριε Αντάνη,

  μείνετε ήσυχος και συνεχίστε να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα, δεν επηρεάζετε κανέναν -κανείς μας δεν επηρεάζει-, μόνο η καθημερινότητα καθορίζει την ψήφο των πολιτών. Με το στρίβειν διά των μέηλ για συζητήσεις δημόσιες που εσείς ανοίγετε ή που συμμετέχετε, δεν καλύπτεται η αδυναμία σας να αποδείξετε στην πράξη την πολυ-αυτο-προβαλλόμενη “παρρησία” σας. Ιδού η Ρόδος, να δικαιώσετε την αυτοπαρουσίασή σας ως έναν από τους ανθρώπους που “όχι μόνο λένε ελεύθερα τη γνώμη τους, αλλά έχουν τα κότσια να ζητούν συγγνώμη όταν σφάλλουν”.

  Και για να μην συγχέετε τις προσφορές των Super Market με την προσφορά που κάνατε στον φίλο σας, δεν χρειάζεται να τονίζετε ότι του προσφέρατε ένα βιβλίο “εντελώς δωρεάν”. Μόνο τα σούπερ μάρκετ κάνουν προσφορές με έκπτωση από την αρχική τιμή των “δώρων” τους. Στους φίλους οι προσφορές είναι πάντα δωρεάν. Προς τι η επισήμανσή σας;

  υ.γ.
  Σας υπενθυμίζω –για 3η φορά– ότι <χρωστάτε links που αποδεικνύουν ότι δεν καταφεύγετε και ως την συκοφαντία όταν δυσκολεύεστε να απαντήσετε με …παρρησία.

  Αν όμως εκτός από το …θάρρος της γνώμης σας με υπονοούμενα ή με άλλα αντί άλλων, και εκτός της επιτυχούς καριέρα σας ως σχολιαστή που πετάει μπάλες στην εξέδρα, ξεκινήσατε και το άθλημα της “λάσπης στον ανεμιστήρα”, δηλώστε το με την παρρησία που σας …χαρακτηρίζει, ώστε να σας ευχηθώ “καλή σταδιοδρομία”.

Σχολιάστε