Νέα Πολιούχος του Πόρου η Παναγία η Ζωοδόχος ΠηγήΗ Παναγία η Ζωοδόχος Πηγή είναι η νέα πολιούχος του Δήμου Πόρου, μετά από σχετική Απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16 Ιουλίου 2018, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης, η απόφαση για αλλαγή του Πολιούχου, υπαγορεύτηκε από την κοινά αποδεκτή διαπίστωση ότι η τοπική κοινωνία δεν αγκάλιασε ποτέ τον εορτασμό του Αγ. Λεωνίδη, ο οποίος καθιερώθηκε ως πολιούχος το 1996 χωρίς να έχει ιστορική και συναισθηματική σύνδεση με τον Πόρο. Προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα άστοχη επιλογή, βασικό κριτήριο για τον καθορισμό του νέου πολιούχου ήταν η επιλογή του να γίνει από τους ίδιους τους δημότες του Πόρου. Στη βάση αυτή, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αξιολογώντας τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση, αποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν τον ορισμό της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής ως νέας πολιούχου του Δήμου, με την σχετική Απόφαση να ψηφίζεται τελικά κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο (ο κ. Σπ. Σπυρίδων και η κ. Στ. Μητσιοπούλου ψήφισαν την αναβολή του θέματος).

Κατά την ίδια συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου αποφάσισε επίσης τον καθορισμό των «Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας» ως τοπικής εορτής. Η θεσμοθέτηση των δύο νέων τοπικών αργιών, οι οποίες θα εορτάζονται, η μεν πρώτη την Παρασκευή του Πάσχα και η δεύτερη την Παρασκευή της περιόδου 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, θα ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει να ισχύει με την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος, την οποία θα αιτηθεί ο Δήμος Πόρου.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Είναι αλλαγή μη αναστρέψιμη.
  Δεν έχω υπ’ όψη μου κάναν Άγιο να έχει όρεξη να ‘’τα βάλει’’ με την Παναγιά.

 2. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Δικαιωματικά και μόνο, λόγω παράδοσης και λόγω καθεδρικότητας, αλλά κυρίως και λόγω Κοινής λογικής, μόνο ο Άγιος Γεώργιος. Τα άλλα είναι “γινάτια”, όπως και το Μοναστήρι πρέπει να είναι… Μοναστήρι και τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα άλλο.
  Αυτά δεν τα λέω έτσι τυχαία. Μία από τις αρμοδιότητες μου στην Τράπεζα ήταν και ο καθορισμός των πολιούχων όλων των πόλεων της Ελλάδος, όπου υπήρχαν Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, διότι έπρεπε με εγκύκλιο να ενημερώνεται όλο το Δίκτυο για την τοπική αργία. Οι συνεννοήσεις μου λοιπόν γίνονταν με όλους τους Δήμους της Ελλάδος, όπου είχαμε ιδρύσει Καταστήματά μας. Με όλους είχα συνεννοηθεί με μεγάλη προθυμία εκτός από τον -μάντεψε- τον Πόρο!
  Αλλά τότε βέβαια δεν υπήρχε και ζήτημα αλλαγής της τοπικής αργίας, που αν άνοιγε κανείς τον Υπηρεσιακό τηλεφωνικό κατάλογο όλου του Δικτύου, δίπλα στον τίτλο και τον κωδικό αριθμό είχα προβλέψει και έμπαινε η εξής σημείωση: Κατάστημα Πόρου, Ενδεικτικός αριθμός 447, Τοπική Αργία: Της Αναλήψεως. Και πράγματι, ήταν η ημέρα που όλα ήταν κλειστά στον Πόρο (Τράπεζες – ΕΤΕ, ΑΤΕ,- Εφορία, Υπηρεσίες και όλα τα Εμπορικά καταστήματα). Και ο Πόρος άδειαζε, γιατί μια μέρα το χρόνο πήγαιναν όλοι μια ημερήσια εκδρομή.
  Αλλά τότε “ρωτάγανε” οι άνθρωποι αυτούς που ξέρανε. Τώρα, όποιος δεν ξέρει ότι δεν ξέρει, νομίζει ότι …ξέρει! (Τόχουμε ξαναπεί αυτό, αλλά καλά είναι να το θυμόμαστε κάπου -κάπου. Όπως καλό είναι να τηρούνται και οι παραδόσεις. Διότι όσο πιο ντόπιος είσαι τόσο πιο παγκόσμιος γίνεσαι!)
  Αλλά… μπορεί να κάνω και λάθος…
  ΑΡΙΣ (Τροιζήνιος)

Σχολιάστε