Μπλοκάρουν τα αιολικά πάρκα στην ΚρήτηΑπό την Προκρούστεια Κλίνη φαίνεται πως θα περάσουν τρεις επενδύσεις – μαμούθ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα δύο αιολικά πάρκα και ο ένας ηλιοθερμικός σταθμός που περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο με τις fast track επενδύσεις στην ενέργεια, στην Κρήτη μπαίνουν σε περιπέτειες και κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μία δικαστική διαμάχη με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αλυσίδες αιολικών σταθμών, η μια σε 33 κι η άλλη σε 36 βουνοκορφές της Κρήτης και στους 4 νομούς κι ένα ηλιοθερμικό σταθμό σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων σε οροπέδιο της Σητείας. Ο σχεδιασμός υλοποίησης των έργων ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς ο φάκελος παραπέμφθηκε, με πολλούς αστερίσκους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χιλιάδες πολίτες, 10 δημοτικά συμβούλια, και δεκάδες επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι υψώνουν τείχος στις επενδύσεις Fast Track που προορίζονται στην Κρήτη, σε μία προσπάθεια να μπει μπλόκο στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τις μεγάλες μονάδες αιολικών πάρκων. Η κινητοποίηση του δικτύου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και ο φάκελος των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πλέον, το ανώτατο ακυρωτικό όργανο της χώρας καλείται να ανάψει το πράσινο φως ή να μπλοκάρει την αδειοδότηση εφτά στρατηγικών επενδύσεων στο νησί. Η εκστρατεία συσπείρωσης των πολιτών και η συγκέντρωση υπογραφών, με τελικό στόχο της προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε μεγάλη ανταπόκριση και πλέον οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπαίνουν σε … περιπέτειες. Πρόκειται μάλιστα για τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν ποτέ κατατεθεί στην Ελλάδα και έχουν επίκεντρο τα τρία έργα βιομηχανικών ΑΠΕ που εντάσσονται στις fast track επενδύσεις στη χώρα.

Πηγή: prismanews.gr
Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Και μετά λέμε να γινουν επενδύσεις στην χωρα μας για να υπάρξει ανάπτυξη ξανά….
  Κάποιοι λένε ότι η Ελλάδα έχει και πλούσιο υπέδαφος, αν κάνει κάποιος μια αναζήτηση στο διαδικτυο θα δει και τα εμπόδια εκεί.
  Και το κερασάκι ειναι οι δηλώσεις των Οικολόγων Πράσινων (και όχι μόνο) για τα πετρέλαια 🙁

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Όλες οι επενδύσεις με fast track είναι εξ ορισμού κακές μέχρι αποδείξεως του αντίθετου. Ο λόγος είναι απλός… παρακάμπτουν όλες τις εγκρίσεις και ελέγχους και είναι στην ευχέρεια του ιδιώτη να επιλέξει πώς θα τις υλοποιήσει και αν θα γίνουν σωστές μελέτες.

  Ας αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο γενικά για τις μελέτες και ας υπάρξουν πιλοτικές μελέτες τις οποίες θα ακολουθούν οι εταιρίες ως μπούσουλα για τις δικές τους, αν θέλουν να παίρνουν εγκρίσεις πιο γρήγορα.

  Επίσης αν θέλει ο κόσμος εγκρίσεις πιο γρήγορα, ας υπάρξει περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 3. Πάνος Θεοχάρης says:

  Η σωστή διατύπωση για μια σημαντική μερίδα του Ελληνικού λαού είναι :

  “Όλες οι επενδύσεις είναι εξ ορισμού κακές.”

  Γι’ αυτό και μια συγκεκριμένη μερίδα του λαού προσπαθεί να σταματήσει τα πάντα.

  Δεν υπάρχει ανεμογεννήτρια στην Ελλάδα που να μην έχει περάσει 2-3 φορές από το ΣτΕ πριν στηθεί…

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Επίσης όλες έχουν γίνει με fast track, συνεπώς όλες είναι με κακές μελέτες, δεν υπάρχει προβλεψη συντήρησης με τοπικές βιοτεχνικές μονάδες και δεν έχουν πάρει εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη μερίδα του λαού προσπαθεί να σταματήσει όλα τα fast track. Αν όλα τα έργα που γίνονται σήμερα είναι τέτοια, ας κοπούν όλα να μελετηθούν από την αρχή.
  Όλοι οι υπόλοιποι που κάνουμε επενδύσεις και έχουμε πρωτοβουλίες μικρότερου μεγέθους γιατί να πρέπει να τα κάνουμε όλα σωστά; Όλοι τα ίδια λοιπόν.
  Τα λαμόγια να φύγουν, να πάνε αλλού!

 5. Πάνος Θεοχάρης says:

  Δεν μιλάμε για μόνο για fast track.

  Όλες, μα όλες οι (ιδιωτικές) ανεμογεννήτριες έχουν περάσει με 2-3 προσφυγές τουλάχιστον η κάθε μια από το ΣτΕ.

  Της ΔΕΗ, απλά σαπίζουν ακίνητες καθώς δεν συντηρούνται.

  Και δεν μιλάω μόνο για ανεμογεννήτριες, μιλάω για γενικότερα μεγάλες επενδύσεις, όπου στην Ελλάδα υπάρχει κόσμος που λειτουργεί με μίσος σε όποιον κάνει μεγάλη δουλειά.

  Δες στο νησί μας, νέα προβλήτα ferry boat ? Επέκταση μαρίνας (κάπως έτσι καταλήξαμε με την ξύλινη), βιολογικός (είμαι σίγουρος ότι και εκεί θα υπήρχε κόσμος ενάντια), ιχθυοκαλλιέργειες, ανεμογεννήτριες, και οτιδήποτε άλλο και να γινόταν, θα υπήρχε κόσμος να το εμποδίσει.

  Κάθε τόσο γράφουν διάφοροι πόσο πλούσιο είναι το υπέδαφος της χώρας μας, αλλά δεν γράφουν ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ανεμπόδιστες εξορύξεις, από προσφυγές στο ΣτΕ, μέχρι ξύλο και σαμποτάζ….

  Το μεγαλύτερο ανέκδοτο είναι η εξόρυξη πετρελαίου, από τώρα σκέφτομαι “προοδευτικούς” και “οικολόγους” να διαμαρτύρονται όπου και να βρεθούν πετρέλαια…

 6. Γιάννης Γκούμας says:

  Στο να μην εξορυχθούν τα πετρέλαια διαφωνώ και εγώ, αλλά όχι όμως με το 90% των κερδών να πάει σε ιδιώτες και μάλιστα ξένους. Ας παίξει και το δημόσιο εκεί και να δουλέψουν κατά μεγάλο ποσοστό ειδικά σε πόστα που χρειάζεται εξειδίκευση Έλληνες.

  Λέμε επίσης ότι η ΔΕΗ δεν συντηρεί τις εγκαταστάσεις της. Ας τις συντηρήσει πριν κάνει νέες. Γιατί απολύουν προσωπικό;

  Τι εννοείς με την ξύλινη μαρίνα; Ότι δεν δουλεύει; Όσο για τις προσφυγές, μήπως θα ήταν πιο πρόσφορο να γίνονται ανοικτοί διαγωνισμοί και να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα δημόσια πριν προχωρήσει κάτι που επηρεάζει πολύ τον Α ή Β τόπο, ώστε να μπορούν να διατυπωθούν ενστάσεις και να απαντήσουν οι μελετητές μπροστά;

  Αν κάποιοι πάλι δεν πειστούν ας γίνει προσφυγή μετά.
  Επίσης ας καταργηθεί ο νόμος για τα fast track, ώστε να μην έχουν τόσο τρανταχτό έρεισμα κάποιοι, ότι όλα γίνονται τόσο στη ζούλα.

Σχολιάστε