Μπέρνι Σάντερς: Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ…bernie2Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ή ενημερωνόμαστε τακτικά για την κούρσα των  δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, στην διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ;

Το ελληνικά ΜΜΕ αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στις δηλώσεις του πληθωρικού Donald J. Trump  στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, ενώ για τους Δημοκρατικούς, ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει το όνομα της υποψήφιας για την προεδρία, Ηillary Clinton.

Η μεγάλη όμως ανατροπή για το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, ακούει στο όνομα του «σοσιαλιστή» γερουσιαστή Bernie Sanders.

Ο αειθαλής, δυναμικός και από καιρό συνειδητά ανεξάρτητος Bernie Sanders, είναι ο άνθρωπος που ο αμερικάνικος τύπος αλλά και η κοινή γνώμη τον αντιμετώπισε αρχικά ως μια γραφική φιγούρα, ως ακόμα έναν υποψήφιο του 3-4% ο οποίος αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα αποχωρούσε από την κούρσα. Τόλμησε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στην «αυτονόητη» υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, υποθέτοντας ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν μόλις οι Αμερικανοί έρθουν σε επαφή με το μήνυμά του. Η υπόθεσή του ήταν σωστή.

Μπορεί οι εκλογές της Αιόβα να κερδήθηκαν, κυριολεκτικά στο νήμα, από την Χίλαρι Κλίντον (η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 49,8% έναντι 49,6% που έλαβε ο γερουσιαστής Σάντερς), το μήνυμα ωστόσο του Μπέρνι Σάντερς ακούγεται όλο και περισσότερο και η δυναμική του αυξάνεται.

“Ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας όντας 40-50 μονάδες πίσω” από τη Χίλαρι Κλίντον, είπε Σάντερς στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πριν ακόμη ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.”Είτε χάσουμε με ελάχιστη διαφορά είτε κερδίσουμε, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, είμαστε πολύ υπερήφανοι για την προεκλογική εκστρατεία μας”, τόνισε.

Οι επόμενες προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Φεβρουαρίου στο Νιου Χαμσάιρ, μια Πολιτεία που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στον Σάντερς ο οποίος εκλέγεται στο γειτονικό Βερμόντ.

Ποιος είναι ο Μπέρνι Σάντερς

Ο Μπέρνι Σάντερς γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, από γονείς εβραϊκής καταγωγής, που μετανάστευσαν το 1921 στις ΗΠΑ.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1971 όταν και έγινε μέλος του Liberty Union Party, παρακλάδι του -τότε ενεργού- People’s Party. Δέκα χρόνια αργότερα κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος του Burlington και εξελέγη για δέκα μόλις ψήφους. Επανεξελέγη συνεχόμενα για άλλες τρεις θητείες. Το 1987 έθεσε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο των Η.Π.Α. αλλά απέτυχε. Δύο χρόνια αργότερα προσπάθησε ξανά, με επιτυχία αυτή τη φορά. Ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος εκπρόσωπος που εξελέγη μετά από τέσσερις δεκαετίες. Έκτοτε υπηρέτησε στο Κογκρέσο για δεκαέξι χρόνια νικώντας πάντα τους πολιτικούς του αντιπάλους με μεγάλα ποσοστά.

Το 2006 εξελέγη ως συνεργαζόμενος με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία και το 2011 ανακηρύχθηκε ως ο τρίτος πιο δημοφιλής Γερουσιαστής. Την 30η Απριλίου του 2015 ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Bernie_Sanders_by_Gage_Skidmore-960x640

Ο Sanders από την αρχή της εκστρατείας του χρησιμοποίησε άμεση ρητορική. Εστίασε σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η κοινωνία όπως τη δωρεάν παιδεία στα δημόσια πανεπιστήμια, την ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας ασφάλισης για όλους, την -απατηλή όπως αποδεικνύεται- κοινωνική ισότητα για τον έγχρωμο πληθυσμό και τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς όπλων. Κοινωνικά υιοθέτησε προοδευτικές απόψεις όπως την απελευθέρωση της χρήσης της μαριχουάνας και τη νομική θέσπιση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στα δικαιώματα των γυναικών.

Τέλος, ως προτεραιότητα στο οικονομικό του πρόγραμμα έθεσε την ανακατανομή του πλούτου από την κοινωνία των δύο τρίτων προς αυτή του ενός, την αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα και στις μεγάλες επιχειρήσεις, τον κρατικό έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων της Wall Street και τη θέσπιση κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της θέσπισης κοινών εργασιακών δικαιωμάτων.

Θέτοντας φλέγοντα ζητήματα στον προεκλογικό αγώνα και προτείνοντας ριζοσπαστικές λύσεις, ο Sanders έφερε πολλές φορές την Clinton σε δύσκολη θέση καθώς φάνηκε απροετοίμαστη και ανήμπορη να ανταποκριθεί στον πρακτικό του λόγο μέσω του οποίου κατάφερε να αγγίξει τον μέσο Αμερικάνο ψηφοφόρο.

Πολύ σύντομα άρχισε να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις  και μέσα σε λίγους μήνες από το 3% ανέβηκε στο 30%. Η Clinton βέβαια δεν κινδύνεψε ποτέ δημοσκοπικά, διατηρώντας μια σταθερή διαφορά γύρω στο 20%. Ένας από τους λόγους είναι πως η εκστρατεία του Sanders βασίζεται κατά κύριο λόγο σε δωρεές υποστηρικτών του και όχι στη στήριξη πολυεθνικών όπως συνηθίζεται στις Η.Π.Α. και κατά συνέπεια δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες προβολής και πολιτικής διαφήμισης. Ομολογουμένως η Clinton, ως από χρόνια έτοιμη για το 2016, έχει οργανώσει μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία σε όλη την επικράτεια των Η.Π.Α. μην αφήνοντας έτσι τίποτα στην τύχη. Η Clinton ξέρει πολύ καλά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, αυτούς που ο Sanders δηλώνει συχνά-πυκνά πως ήρθε για να αλλάξει.

Ο Bernie Sanders άλλωστε είναι μέλος ενός πολύ κλειστού κλαμπ πολιτικών οι οποίοι μένουν πιστοί στις θέσεις και τις ιδέες τους και δεν αποδέχονται να τις αλλοιώσουν ή χειρότερα, να τις απαρνηθούν, μπροστά στον κίνδυνο του πολιτικού κόστους. Ένας από τους κυριότερους λόγους που ήταν ανέκαθεν ανεξάρτητος ήταν πως δεν ήθελε να ελέγχεται από κάποια κομματική γραμμή. Εύλογα βέβαια γεννάται το εξής ρώτημα: όσο έντιμη στάση και να είναι αυτή απέναντι στον ψηφοφόρο μήπως υποδεικνύει μια έλλειψη διπλωματικής ικανότητας απαραίτητη για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ; Οι πολιτικές ιδεολογίες όσο καθαρές και να είναι δεν έχουν πλέον την ίδια σημασία που είχαν τον 20οαιώνα και το πολιτικό παιχνίδι έχει περάσει παγκοσμίως σε πρακτικό επίπεδο όπου συχνά απαιτείται πολιτική ευελιξία την οποία μέχρι σήμερα ο Sanders δεν έχει επιδείξει. Στα εβδομήντα δύο του χρόνια ο Sanders μπορεί να μιλάει καλύτερα απ’ όλους στους νεαρούς ψηφοφόρους όμως είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει τον αυθόρμητο τρόπο με τον οποίο ανέκαθεν λειτουργούσε στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Πηγή: http://popaganda.gr/

Η στήριξη του στο ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Σάντερς είχε εκφράσει την υποστήριξή του στον ελληνικό λαό για την επιλογή του να ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα: «Επικροτώ τον λαό της Ελλάδας που είπε ΟΧΙ σε περισσότερη λιτότητα για τους φτωχούς, τα παιδιά, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους», υπογράμμισε ο αμερικανός γερουσιαστής.

«Σε ένα κόσμο μαζικού πλούτου και εισοδηματικής ανισότητας, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να οικοδομήσει μια οικονομία που δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα, όχι περισσότερη ανεργία και βάσανα» προσθέτει στη δήλωσή του ο Σάντερς, ο οποίος δηλώνει δημοκρατικός σοσιαλιστής και εκλέγεται ως ανεξάρτητος.

Ο Σάντερς το καλοκαίρι, είχε «επιτεθεί» στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς επέβαλαν στην Ελλάδα «υπερβολικά μέτρα λιτότητας» ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των δανειστών να αρνηθούν να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση προς την υιοθέτηση ενός λογικού σχεδίου βελτίωσης της οικονομίας και αποπληρωμής του χρέους.

«Σε μια περίοδο απίστευτης ανισότητας στον πλούτο, οι συντάξεις των ανθρώπων στην Ελλάδα δεν πρέπει να κοπούν περαιτέρω για να πληρωθούν μερικές από τις πιο μεγάλες τράπεζες και μερικοί από τους πιο πλούσιους χρηματιστές παγκοσμίως», σημείωνε ο Σάντερς.

 
Σχολιάστε