Μουσικές Καποδιστριακές Συναντήσεις στον Άι Γιώργη (φωτογραφίες)Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου  2019, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η βραδιά κλασικού τραγουδιού “Καποδιστριακές Συναντήσεις” στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο.

Την ποιοτική βραδιά, προλόγισε ο Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μίλησε για τη σχέση του Καποδίστρια με τον Πόρο, τονίζοντας ένα γεγονός που αδικεί το νησί που μέχρι και σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο δίκτυο Καποδιστριακών πόλεων.

Στη συνέχεια η εκδήλωση παρουσιάστηκε από την Λαρίσα Ιασωνίδου, η οποία μίλησε για το χαρακτήρα της εκδήλωσης, τους καλλιτέχνες και τον  αγαπημένο  της Πόρο. Η κ. Ιασωνίδου, ευχαρίστησε το Δήμο Πόρου και τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη, τον κ. Γιάννη Μανιάτη, το π. Γεώργιο Στόκο, τη διευθύντρια του Γυμνασίου Πόρου κ. Βάσω Κογιώνη για την παραχώρηση του πιάνου και τους χορηγούς της εκδήλωσης Reggata Cocktail Bar,  το κατάστημα  Artichaut Creations, το κατάστημα της Μαρίας Μπακαλάκου-Πέλαγος είδη δώρων, το κατάστημα Olive lab naturals (φυσικά καλλυντικά)-Μάγδα Σεραφειμίδου και την ταβέρνα Κήπος.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι Benjamin Pregl- Slovenia και Maxim Chlonovski- Ρωσία – Ελλάδα, ενώ στο πιάνο τους συνόδευσε η Μήδεια Ιασωνίδου, η οποία είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης.

Υπέροχη μουσική “πινελιά” προσέθεσαν οι μουσικοί Ελισάβετ Μαντοπούλου και Αριστείδης Τσακάλης, οι οποίοι εκτέλεσαν κομμάτια με πιάνο και τσέλο αντίστοιχα, συνοδεύοντας την φωνή της Λαρίσας Ιασωνίδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Μανιάτης παρέδωσε στους συμμετέχοντες αναμνηστικούς επαίνους, ανανεώνοντας το ραντεβού των “Καποδιστριακών Συναντήσεων” για το 2020.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Aris Adanis says:

  Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

  Πόσο θα πίστευες αν σου έλεγε κάποιος ότι τον 19ο αιώνα υπήρξε κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα (Έλληνας) που:
  – Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία
  – Έφτειαξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας (και έγινε κυβερνήτης της σε ηλικία 26 χρονών!)
  – Έφτειαξε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα (που ισχύει μέχρι σήμερα)
  – Έσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία.
  – Έγινε Υπουργός Εξωτερικών (1816) της μεγαλύτερης (τότε) Ευρωπαϊκής δύναμης (της Ρωσίας)
  – Έσωσε την Ελληνική επανάσταση.
  Σήμερα ακούμε για κάποιον Καποδίστρια, με τόσα απίθανα κατορθώματα, που φαίνονται, το λιγότερο, υπερβολές!
  Τέτοια κατορθώματα είμαστε συνηθισμένοι μόνο στα μυθικά χρόνια. Ποιός να ήταν αυτός ο Έλληνας του 19ου αιώνα που, τουλάχιστον σε πολιτικούς άθλους, φάνηκε αντάξιος του Ηρακλή; Είναι όλα αυτά αλήθεια;
  Το όνομα του: Ιωάννης Καποδίστριας. (Κάποιος, σε μιαν ομιλία που ήθελε να τη μεταγλωττίσει δήθεν στα καθομιλούμενα Νεοελληνικά, τον είχε αποκαλέσει… Γιάννη, όχι μία αλλά δεκαμία φορές. Φαντάζομαι ότι αν ήταν οπαδός του Βαρουφάκη σήμερα θα τον έγραφε και με ένα «νι», δηλαδή Γιάννης, ενώ αν ήταν οπαδός του Βελόπουλου, μπορεί να τον έγραφε και με …τρία «ν»,
  αυτόν τον «Άγιο της πολιτικής», με τη σπουδαία βιογραφία του σε όλη την Ευρώπη, τα επιτεύγματά του, και βέβαια τις θυσίες του για την Ελλάδα μέχρι και την ύστατη θυσία του να προσφέρει την ίδια του τη ζωή για την ενότητα της πατρίδας μας.
  Με την ευκαιρία του ρεπορτάζ των Καποδιστριακών συναντήσεων στο νησί του Πόρου, έστω και με λίγους, αλλά αξιόλογους συμπολίτες μας ως θεατές, σκέφτηκα, από δω που βρίσκομαι, μακριά από τα δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, Αυγουστιάτικα, να πεταχτώ νοερά μέχρι τον Πόρο και να συναντήσω τον Άνδρα, του οποίου πολλοί θα ζήλευαν την ζωή, αν δεν λιποψυχούσαν μπροστά στον άνανδρο θάνατό του.
  “Ιωάννης Καποδίστριας”:
  ‘Στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας’

  • Γενετικές Ρίζες: από Κέρκυρα (πατέρας) και Κύπρο (μητέρα)
  • Σπουδές: Ιατρική , Νομική και Φιλοσοφία (Ιταλία)
  • Ιονική Επτανησιακή Πολιτεία: Δημιουργός του Συντάγματος της και Κυβερνήτης (σε ηλικία 26 χρονών)
  • Δημιουργός του Ελβετικού πολιτειακού συστήματος: Στην Ελβετία (όταν υπάλληλος στην Ρωσική πρεσβεία) ανέλαβε και έφτειαξε ένα νέο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια. Έφτειαξε το Ελβετικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές της άμεσης Αρχαιο – Ελληνικής Δημοκρατίας (η χρησιμοποίηση δημοψηφισμάτων για αποδοχή των Νόμων). Θεωρείται ακόμη ο «πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας».
  • Ελληνική νεολαία: Με δικά του λεφτά σπούδαζε 300 Ελληνοπούλα στην Ευρώπη (Ο ένας από τους δυο δολοφόνους του είχε σπουδάσει με τα λεφτά του.)
  • Σώζει την Γαλλία το 1815: Μετά το Βατερλώ, επηρέασε τον Τσάρο για να μην διαμελισθεί η Γαλλία (ως ηττημένη χώρα) και οι πολεμικές αποζημιώσεις μειώθηκαν κατά 99%! (με το επιχείρημα ότι «ο λαός της δεν ευθυνόταν»)
  • Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας: Το 1816 ο Ρώσσος Τσάρος του ζήτησε (λόγω ικανότητας και προσωπικότητας) να γίνει Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας! Ο Καποδίστριας δέχτηκε, αλλά επειδή ήθελε να μείνει Έλληνας με διακαή Ελληνική πιστότητα, είπε στον Τσάρο «Μεγαλειότατε δέχομαι, με τον όρο να μην γίνω υπήκοος αλλά να είμαι υπάλληλός σας».
  • Ελληνική επανάσταση: Το 1821 παραιτήθηκε από την Ρωσική κυβέρνηση και πήγε στην Ελβετία (1821- 1827). Έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα. Η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς τη συμβολή του Καποδίστρια. Έδωσε πολιτική μάχη με Ευρωπαίους δικτάτορες, φιλικά προσκείμενους με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (π.χ. Μέττερνιχ). Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Έστελνε λεφτά, οπλισμό και τόνους παξιμάδι στην Ελλάδα. Το 1827, στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια σαν τον «Ηγέτη του Έθνους».
  > Οργάνωσε το Πολεμικό ναυτικό και γενικά τη ναυτιλία (οικονομικό θέμα)
  > Ήθελε να κάνει τους Έλληνες νοικοκυραίους: Να δώσει γη και δάνεια.
  > Ακολούθησε το δρόμο της θυσίας για το Έθνος. Δεν δέχτηκε αμοιβή σαν Κυβερνήτης: «Όταν βεβαιωθώ ότι ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως θα δεχτώ έναν οβολό».
  > Έβαλε υποθήκη τα κτήματά του στην Κέρκυρα σε Έλληνα εφοπλιστή, προκειμένου να φέρει δυο καραβιές τροφή για τον πεινασμένο λαό.
  > Το 1831 δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνα (Κυπριακής καταγωγής Άγιος) στο Ναύπλιο. Ο Κολοκοτρώνης τον ονόμασε «Πατέρα του Έθνους».
  Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουμε αναγνωρίσει στον Κυβερνήτη Καποδίστρια αυτήν την τιμή.
  Ο Κανάρης σε γράμμα του μίλησε για… Πατροκτονία.
  Ο Καποδίστριας ήταν μια οικουμενική προσωπικότητα. Ακόμη τον τιμούν στη Ρωσία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Σλοβενία.
  Στην Ελλάδα μάλλον δεν του αποδίδουμε τα δέοντα. Ούτε λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τα λόγια του:
  «Ει o Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών» (Ιωάννης Καποδίστριας)

  (Για την αντιγραφή: Άρις Αντάνης)

Σχολιάστε