Μονή Αγίου Δημητρίου ΤροιζήναςΈνα μεταβυζαντινό μνημείο, άρρηκτα δεμένο με την τροιζηνιακή ιστορία, τη φύση και την κατάνυξη των ημερών.

Του Μπάμπη Κανατσίδη 

Τροιζήνα ή Δαμαλάς, τόπος πλούσιος σε εναλλαγές τοπίου και σπουδαία μνημεία. Μια αρχαιότατη πόλη-ορόσημο για όλες τις ιστορικές περιόδους αυτής της χώρας. Τόπος ευλογημένος, με ιστορία δυσανάλογη της προβολής που τυγχάνει. Στη σκιά των επιβλητικών Αδερών, διακρίνεις από μακριά ένα πετρόκτιστο κτίσμα, που φαντάζει σαν αετοφωλιά στην καταπράσινη πλαγιά. Πρόκειται για ένα μικρό, μα ιστορικό μοναστήρι, που αναγεννήθηκε από τα ερείπιά του και σε περιμένει, για να σου διδάξει μία ακόμη πτυχή της μακρόχρονης ιστορίας αυτού του τόπου.

Για την Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου της Τροιζήνας δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία κτίσης. Ωστόσο, από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της μονής υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Σύμφωνα με σιγίλλιο –αυτοκρατορικό έγγραφο– του πατριάρχη Νεοφύτου Ζ΄ (Μάρτιος 1791), η μονή υπήρξε σταυροπηγιακή και κοινοβιακή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Saronic Magazine
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Αριστείδης Παναγ. Αντάνης says:

    Εξαιρετικό άρθρο. Ένα ευανάγνωστο, ξεκούραστο και πλήρες κείμενο, με θαυμάσιες περιγραφές, ιστορικά δεδομένα, καθώς και κατατοπιστικές ποιοτικές φωτογραφίες.
    Όλα αυτά ελκύουν τον αναγνώστη αυτού του Οδοιπορικού για μια όχι μόνο απλή επίσκεψη, αλλά και για περίσκεψη.
    Ευχαριστούμε για την πολύ καλή ιδέα που αντλήσαμε, με σκοπό να οργανωθούν ακόμα και ημερήσιες εκδρομές προς την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Τροιζήνας, σε συνδυασμό και με μια επίσκεψη στον κοντινό Πόρο. Αν ξεκινήσει κανείς από το πρωί στις 08.00, μέχρι το βραδάκι τα προλαβαίνει όλα και έχει γεμίσει τη μέρα του και την ψυχή του από ομορφιά και κατάνυξη.
    Αριστείδης Παναγ. Αντάνης

Σχολιάστε