Μικρή σπουδή στην ποίηση της Λιάνας ΣακελλίουΤο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες “ο αναγνώστης” δημοσίευσε την κριτική της ποιήτριας, δοκιμιογράφου και κριτικού Άννας Αφεντουλίδου για την ποίηση της Ποριώτισσας καθηγήτριας Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Λιάνας Σακελλίου και ειδικότερα για την πρόσφατη ποιητική της συλλογή “Όπου φυσά γλυκά η αύρα”. Πρόκειται για μία σύντομη αναδρομή και συνάμα σε βάθος ανάλυση του ποιητικού έργου της Λιάνας, που καταλήγει στο τελευταίο και “Ποριώτικης χροιάς” έμμετρο δημιούργημά της. Απολαύστε τη:

 

“Με άλλη ευκαιρία είχα αναφερθεί στο συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνουν στον μελετητή της λογοτεχνίας κάποιες συγκεντρωτικές ποιητικές εκδόσεις: «το ποιητικό τοπίο προβάλλει ανάγλυφο, έτσι ώστε να εντοπίζονται ευκρινέστερα οι κομβικοί […] σταθμοί, και να γίνεται πιο εύκολα επιτεύξιμη η χαρτογράφηση των χωροχρονικών συντεταγμένων [του] ποιητικού κόσμου. […] Εκλεκτικές συγγένειες και προγονικές καταβολές αλλά και θεματικές [επιλογές], οι εσοχές των εμμονών και οι προεξοχές της μνήμης εκτίθενται πιο πρόδηλα…

Διαβάστε τη συνέχεια στον “αναγνώστη”.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Θερμά συγχαρητήρια!
  Είμαστε υπερήφανοι που τόσο αξιόλογοι άνθρωποι όπως η Λιάνα Σακελλίου, κατάγονται από την ιδιαίτερη πατρίδα μας.
  Ακόμα πιο υπερήφανοι που η Λιάνα διδάσκει τα παιδιά και τα εγγόνια μας και τους μεταλαμπαδεύει την καλοσύνη, το ήθος, την ευγένεια, την αλληλεγγύη και τις αιώνιες αξίες, γενικά, με τις οποίες γαλουχήθηκε και διακρίνεται και η ίδια.
  Το γεγονός μάλιστα ότι, εκτός από τη διδασκαλία, ασχολείται και η ίδια με την ποίηση, μια τέχνη που, μαζί με τη μουσική, πρώτα από όλα απαιτεί τόλμη, προσθέτει στη Λιάνα περισσό κύρος και αίγλη, και, σε μας τους συντοπίτες της, πολύ δικαιολογημένες αιτίες για να καμαρώνουμε.
  Ειδικά όσοι γνωρίζουν ότι όποιος εκθέτει το έργο του… «εκτίθεται» τρόπον τινά, και ότι αυτό αποτελεί πάντοτε ένα ρίσκο.
  Ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις αξιοπρεπείς και αξιόλογες εκφάνσεις του βίου, έτσι ισχύει και για τον άνθρωπο που τολμάει να «φλερτάρει» αυτές τις δύο πανέμορφες «Κυρίες» της ζωής μας, την Ποίηση ή/και τη Μουσική, όντας ο ίδιος προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα ουράνια προνόμια που τις χαρακτηρίζουν, ως ελκυστικές, αινιγματικές και ανεξάντλητες.
  (Ένιωσα επιτακτική την ανάγκη να εκφράσω και δημόσια τα θερμά μου συγχαρητήρια, στη Λιάνα Σακελλίου, αν και δεν διαθέτω τα απαιτούμενα «δικαιολογητικά» και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, γι αυτόν το σκοπό.)
  Άρις Αντάνης (Εκ Πόρου)
  arimari@otenet.gr

Σχολιάστε