Μια πρώτη ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών στα νησιάΠως αύξησε το ποσοστό της η Νέα Δημοκρατία στο Σαρωνικό; Ποιοι εξαφανίστηκαν εκλογικά; Που έκανε δυναμικό ντεμπούτο το ΜέΡΑ25; Ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα στη Βουλή; Το Saronic Magazine επιχειρεί μια γρήγορη ανάλυση στο εκλογικά αποτελέσματα στους νησιωτικούς δήμους και στη σταυροδοσία.

 

 

Μετά από χρόνια και αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε με συντριπτικά ποσοστά στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Όχι ότι είχε χάσει ποτέ την πρωτιά στη συγκεκριμένη περιφέρεια – αφού παραδοσιακά τα νησιά του Σαρωνικού υπερψήφιζαν την συντηρητική παράταξη – ωστόσο είχε απολέσει μεγάλο ποσοστό της εκλογικής της δύναμης, με τους ψηφοφόρους της να διαρρέουν προς τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως στον Πόρο – προς την Ένωση Κεντρώων.

Με μια γρήγορη ματιά στα χθεσινά αποτελέσματα, παρατηρούμε ότι η Νέα Δημοκρατία επανέκαμψε δυναμικά στον Σαρωνικό, χάρη στη μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ενώ η σημαντική αύξηση του ποσοστού της, οφείλεται στο ότι συγκέντρωσε στις τάξεις της, αρκετούς από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που κατατροπώθηκε, αλλά και των ΑΝΕΛ που διαλύθηκαν, ενώ κάποιοι ψηφοφόροι από τα δύο παραπάνω κόμματα διέρρευσαν προς την Ελληνική Λύση.

Σε όλους τους δήμους των νησιών, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως προσέλκυσε το ποσοστό τόσο του Ποταμιού, όσο και της Ένωσης Κεντρώων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πόρου, όπου το 2015 το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη είχε συγκεντρώσει ποσοστό 11,4% ενώ εχθές συγκέντρωσε μόλις 1,3%.

Επίσης απώλειες και πιθανές διαρροές προς τη Νέα Δημοκρατία, εμφάνισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδική εξαίρεση τον Πόρο, όπου ενώ αυξήθηκαν οι ψηφοφόροι του, σε σχέση με το 2015, μειώθηκε το ποσοστό του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το δυναμικό “μπάσιμο” του ΜέΡΑ25 στην Αίγινα και τον Πόρο, όπου το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, κατέλαβε την 3η θέση στα παραπάνω νησιά, με ποσοστά γύρω στο 4,5%.

Σταθερό παρέμεινε τόσο το ΚΚΕ που πλασαρίστηκε ωστόσο στην 3η θέση στην Α’ Πειραιά & Νήσων, όσο και το ΚΙΝΑΛ.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Ένα αφιέρωμα στους φίλους και γνωστούς του Κ.Κ.Ε. που καταχάρηκαν από την επικράτηση Μητσοτάκη:

  Όχι στην αγιοποιηση του Αντιδικτατορικού Αγώνα από ψυχικά νοσούντες.
  Δόμνα Μιχαηλίδου υφυπουργός εργασίας Μητσοτάκη, τώρα.
  «Ενα κομμάτι που με ανησυχεί και με προβληματίζει είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία ουσιαστικά έγινε επειδή δεν έγινε ο αγώνας όταν έπρεπε να γίνει». Τάδε έφη Δόμνα Μιχαηλίδου.
  Ήταν Απρίλιος του 2018, όταν μιλώντας σε εκδήλωση στο Public για την παρουσίαση του βιβλίου του Στ. Τσακυράκη με τίτλο «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;» η νέα υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατήγγειλε την αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία μάλιστα μετατράπηκε «σε μια συλλογική ψυχική νόσο».
  Η από τότε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι απλώς προβληματίζεται αλλά εξοργίζεται, όπως λέει, διότι: «Ακούω συνέχεια “ιστορικό στέλεχος της αριστεράς”, “ιστορικός αγώνας” κι αναρωτιέμαι, για ποια ιστορία μιλάμε; Ποιος έγραψε αυτή την Ιστορία; Ποιοι; Αυτοί που είναι ακριβώς οι ψυχικά νοσούντες;».

  Το βρώμικο ’89 φίλοι μου, επαναλαμβάνεται.

Σχολιάστε