“Μια επιστολή από τον Πόρο το 1828”: Ιστορικό άρθρο από τους Αντώνη Βιρβίλη και Ανδριανό ΡητορίδηΑπό την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου, λάβαμε και αναδημοσιεύουμε – με την άδεια τους – το συνημμένο άρθρο των φιλοτελιστών Αντώνη Βιρβίλη και Αδριανού Ρητορίδη με τίτλο ‘Ένα γράμμα από τον Πόρο το 1828″ που δημοσιεύεται στο τεύχος αρ. 721 Μαρτίου-Απριλίου του περιοδικού “Φιλοτέλεια”.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον άρθρο που αφορά σε αλληλογραφία μεταξύ Άγγλων αξιωματούχων κατά το χρόνο της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους από τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στον Πόρο το 1828.
Αν και η αλληλογραφία δεν έχει άμεση σχέση με τα διαδραματιζόμενα στην Ελλάδα την εποχή εκείνη, εν τούτοις δίνεται η ευκαιρία στους αρθρογράφους, στο πλαίσιο της μελέτης της ταχυδρομικής ιστορίας που κάνουν, να αναφερθούν και να σχολιάσουν εύστοχα τόσο πρόσωπα και απόψεις Ελλήνων και ξένων, όσο και γεγονότα που συνέβησαν τότε, κάνοντας βέβαια και τη γεωπολιτική, όπως θα λέγαμε σήμερα, ανάλυσή τους.
Και σημειώνουν με νόημα οι αρθρογράφοι μας ότι η πρωτοβουλία τους « …ήταν μια καλή αφορμή, ενόψει και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 το επόμενο έτος, να θυμηθούμε τις συνθήκες ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους της Ελλάδας, έπειτα από σκληρούς αγώνες και διπλωματικές προσπάθειες …».

Διαβάστε ολόκληρο στο saronicmagazine.gr το κείμενο του άρθρου “Μια επιστολή από τον Πόρο το 1828” από τους Αντώνη Βιρβίλη και Ανδριανό Ρητορίδη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Φιλοτέλεια 721 Μάρτιος-Απρίλιος 2020: 
Σχολιάστε