Μηχανή του Χρόνου: Μια απίστευτη ιστορία από το έπος του ’40 – Η αναζήτηση της ιστορίας του Ματθαίου ΛαγούΣε μια ξεχωριστή ιστορία, συνδεδεμένη με την ιστορία ενός ήρωα από τον Πόρου ή την Τροιζηνία, επιχειρεί να ρίξει φως η σειρά ντοκιμαντέρ “Μηχανή του Χρόνου”.

 

Απρίλιος 1941. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Παρά τα κοροϊδευτικά τραγούδια της Βέμπο οι Ιταλοί πολεμούν λυσσασμένα κάτω από το οργισμένο βλέμμα του Μουσολίνι. Ο ελληνικός στρατός έχει διαψεύσει τα σχέδιά του και έχει κυνηγήσει τον αντίπαλο μέχρι την θάλασσα. Στη Χειμάρρα όπου ο ελληνικός πληθυσμός είναι κυρίαρχος, οι ντόπιοι έχουν ανοίξει τα σπίτια τους για τους φαντάρους που πολεμούν με πάθος.

Στο σπίτι της οικογένειας Μπρίγκου, βρήκε καταφύγιο ένας λόχος, που στρατοπέδευσε εκεί ώστε να προφυλαχτεί από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και να έχει τροφή και φροντίδα. Εκεί έμελλε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή έξι από αυτούς.

Τα άψυχα σώματά τους έθαψε μυστικά ο πατέρας της κ. Ερμιόνης και αφιέρωσε όλη του την ζωή στην προστασία των κρυφών τάφων τους. Οι τάφοι των Ελλήνων στρατιωτών στον ελαιώνα της Ερμιόνης Μπρίγκου στη Χειμάρρα είναι ένα τρομερό ντοκουμέντο του έπους του ‘40. Χιλιάδες άνδρες βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι σε όλο το μέτωπο. Άγνωστοι στρατιώτες κάτω από κτίρια, γήπεδα αλλά και στα βουνά της Αλβανίας.

Η μάχη στο Σκούταρι έξω από τη Χειμάρρα 

«Οι 3 στρατιώτες σκοτωθήκανε από πυρά Ιταλών και οι άλλοι 3 από ελληνικά πυρά μέσα σε καπνούς, ομίχλη και καταρρακτώδη βροχή στην προσπάθεια να αποκρούσουν τους Ιταλούς. «Ήταν τα «λιοντάρια» της Ελλάδας του ‘40. Έφυγαν σαν ματωμένα και βουρκωμένα πουλιά» θυμάται η γερόντισσα πια, Ερμιόνη Μπρίγκου. Την συναντήσαμε νύχτα στο σπίτι της έξω από τη Χειμάρρα. Μας μίλησε με συγκίνηση για τους έξι στρατιώτες που έκρυβε τα οστά τους, επί 74 χρόνια στην αυλή της διακινδυνεύοντας τη ζωή της. Δύο ξύλινοι σταυροί, στηριγμένοι με λίγες πέτρες μαρτυρούν τους πρόχειρους τάφους που ήταν θαμμένοι οι έξι πεσόντες, με τα κεράκια να φωτίζουν το λιτό μνήμα.

Μετά το θάνατο των στρατιωτών, η εννιάχρονη τότε Ερμιόνη  βοήθησε τον πατέρα της να θάψει κρυφά τα νεκρά παλικάρια στην αυλή του σπιτιού του. «Σκάβαμε πρόχειρους λάκκους. Οι κινήσεις γίνονταν μηχανικά, βιαστικά υπό το φόβο του εχθρού, δεν είχαν το απαιτούμενο βάθος, οι αρβύλες εξείχαν και έπρεπε να σκεπαστούν με χώμα γρήγορα για να μην αποκαλυφθούν» διηγείται η Ερμιόνη Μπρίγκου. Οι τρεις ενταφιάστηκαν στη μία πλευρά της αυλής και οι άλλοι τρεις στην άλλη.

 

Το πορτοφόλι του Ανδρέα

 

Ο Ανδρέας Προβατάς λίγο πριν ξεψυχήσει έδωσε στον πατέρα της οικογένειας, Ιωάννη Μπρίγκου το πορτοφόλι του και του είπε: «Γιάννη πάρε το πορτοφόλι και την ξυριστική μου μηχανή. Εμένα δε μου χρειάζονται πια. Αν κάποτε βρεις τους δικούς μου, να τους τα δώσεις για να με θυμούνται.»  Στο πορτοφόλι ήταν γραμμένα τα ονόματα των υπόλοιπων στρατιωτών, χάρη στο οποίο διασώθηκε η ταυτότητα τους και οι θαμμένοι στρατιώτες στην αυλή της  Ερμιόνης Μπρίγκου δεν είναι άγνωστοι: Παναγιώτης Αλογογιάννης, Ματθαίος Λαγός, Δημήτρης Σέλας, Νικόλαος Κτημαδάκης, Κέρκης Μοραΐτης.

 

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, το 1991 ο πατέρας της ήρθε στην Αθήνα για να εκπληρώσει την επιθυμία του Ανδρέα και να βρει τους συγγενείς του αλλά και των υπόλοιπων έξι  ηρώων πεσόντων. Ταξίδεψε στην Πελοπόννησο, έφτασε μέχρι και τον Πόρο Τροιζηνίας αλλά όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-gynaika-fylakas-exi-ellinon-stratioton-poy-skotothikan-sto-epos-toy-40-einai-thammenoi-stin-ayli-tis-sti-cheimarra-kai-toys-tima-kathe-mera/
Σχολιάστε