Με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα νησιά θα εισέρχονται στον Πόρο οι επιβάτες των φέρυ Πόρου – Γαλατά – Εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι Πόρου και Τροιζηνίας – ΜεθάνωνΣύμφωνα με σχετική ενημέρωση που εστάλη από το Λιμεναρχείο Πόρου προς τις εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια στο πορθμείο Πόρου – Γαλατά η επιβίβαση των επιβατών από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και συγκεκριμένα από το λιμένα Γαλατά προς τον Πόρο, μέσω της πορθμειακής γραμμής Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:
α) Είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 (και τις δυο δόσεις) προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) και επιδεικνύουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμου.
β) Είτε έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
γ) Είτε έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένω ώρα ταξιδιού.
δ) Είτε έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) κορωνοϊού COVID-19 (self test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
ε) Είτε επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύει για χρονικό διάστημα από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Πόρου και του Δήμου Τροιζηνίας -Μεθάνων καθώς και οι ανιλικοι κάτω των 5 ετών.
Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με τη μέθοδο PCR και της εξετασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης. Ενώ η αρνητική διάγνωση με τη μέθοδο self-test , αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης (ηλεκτρονική βεβαίωση ή συμπληρωμένη έντυπη βεβαίωση του συστήματος Δήλωσης Αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19, https://self-testing.gov.gr/#other  στην ενότητα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».
Σημειώνεται ότι για την επιβίβαση και μετακίνηση επιβατών από λιμένες νήσων προς λιμένες της ηπειρωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα από το λιμάνι Πόρου προς το λιμάνι Γαλατά, δεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή βεβαιώσεων αρνητικών εργαστηριακών tests και rapid ή self tests ή βεβαιώσεων νόσησης καθως και η σημπλήρωση του Εντύπου «Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση» καθώς αυτό ισχύει για δρομολόγιο συνολικής διάρκειας άνω των 30 λεπτών.

Να σημειώσουμε πως πριν από λίγες μέρες, ο Δήμαρχος Πόρου είχε ανακοινώσει ότι με επείγουσα επιστολή του ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να αφαιρέσουν το πορθμείο Πόρου-Γαλατά από τις εξαιρέσεις της υποχρέωσης των ταξιδιωτών να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ ή εμβολιασμού.
Σχολιάστε