Με τη βοήθεια υπερσύγχρονης νέας τεχνολογίας επέστρεψε για έρευνες στο Μόδι το Ι.ΕΝ.Α.Ε.Μυστικά που κρύβονται επί αιώνες στον βυθό εξακολουθεί να ανακαλύπτει και να «διαβάζει» το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1973 και μέχρι σήμερα προσφέρει ένα σημαντικό έργο μέσα από την ενάλια αρχαιολογική του έρευνα.

Στη βραχονησίδα Μόδι ή αλλιώς Λιοντάρι, νότια του Πόρου, επέστρεψε και φέτος η ομάδα του Χρήστου Αγουρίδη για να πραγματοποιήσει υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, παραγωγικής εργασίας κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα στον Σεπτέμβριο, η οποία θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο.

Μάλιστα φέτος, δοκιμάζεται από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών μια νέα τεχνολογία, το Lab4Dive, που στόχο έχει το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός καινοτόμου, διαθέσιμου στην αγορά και ανταγωνιστικού προϊόντος, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους καταδυόμενους αρχαιολόγους για την έρευνα, καταγραφή και προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το λόγο αυτό, στο πρώτο στάδιο των ερευνών των αρχαιολόγων, η ομάδα πλαισιώθηκε από Ιταλούς επιστήμονες και προγραμματιστές, οι οποίοι ουσιαστικά εκπαίδευσαν την ομάδα του κ. Αγουρίδη, στην εφαρμογή του Lab4Dive, στο ναυάγιο του Κάβου Βασίλη, νοτιοανατολικά του Πόρου.

Στο δεύτερο στάδιο των ερευνών, με την αναχώρηση των Ιταλών επιστημόνων, η ομάδα του Ι.Ε.Α.Ε, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, θα συνεχίσει τις έρευνες στο Μόδι.

Το Lab4Dive υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Implementation of the EuropeanMaritime and Fisheries Fund Work Programme 2016 – Blue Labsinnovative solutions for maritimechallenges»Ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017, έχει διάρκεια δυο χρόνια, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 428.821€. Οι εταίροι του Προγράμματος είναι οι εξής: AtlantisΣυμβουλευτική, 3D Research (από το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας), το Πανεπιστήμιο της Ανκόνα (UniversitàPolitecnica delle Marche) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Με το Lab4Dive θα δημιουργηθεί ένα υποβρύχιο tablet το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση των ερευνών και της καταγραφής των υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων. Θα μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί από δύτες κάτω από αντίξοες συνθήκες, θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των στοιχείων που περισυλλέγονται, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσει το χρόνο παραμονής τους στο βυθό. Επίσης, θα δώσει στους δύτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια λεπτομερή και γεωγραφικά αναφερόμενη τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής. Τέλος, θα δώσει ώθηση στις συνεργασίες μεταξύ των ερευνητών, των επιχειρηματιών και των τοπικών ενδιαφερομένων μερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προϊόντος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ομάδα των αρχαιολόγων δυτών και προγραμματιστών, φιλοξενείται από τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Γαλατά.
Σχολιάστε