Με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού όλοι όσοι μετακινούνται Πόρο – Γαλατά – Αίρεται η εξαίρεση που αφορούσε τους μόνιμους κατοίκουςΑναστάτωση έχει προκαλέσει η αλλαγή της νομοθεσίας σε ο,τι αφορά τις μετακινήσεις ανάμεσα σε Πόρο και Γαλατά, καθώς με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση, αίρεται η εξέρεση που αφορούσε τους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων, στις μετακινήσεις με τα φέριμποτ και τις βάρκες, ανάμεσα στους  δύο δήμους.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, οι μόνιμοι κάτοικοι των δύο δήμων θα μπορούν να μετακινούνται μόνο με τις προϋποθέσεις που αφορούν τις μετακινήσεις στα νησιά (δείτε παρακάτω), κι όχι με απλή βεβαίωση μονίμου κατοικίας.

Κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Πόρου που είναι ήδη εμβολιασμένοι, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εντοπίζεται πρόβλημα στους ανεμβολίαστους κατοίκους των δύο περιοχών, που μετακινούνται σε καθημερινή βάση και θα απαιτείται πλέον, τουλάχιστον η προσκόμηση αρνητικού self test καθημερινώς, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να επιβαρύνονται οικονομικά με την προμήθεια self test.

 

Δείτε αναλυτικά παρακάτω, τι προβλέπει η ΚΥΑ: 

 

“Σε συνάρτηση με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις με πλοία, στο πλαίσιο της μεταφοράς επιβατών,
σύμφωνα με τον πίνακα με Α/Α 18 του άρθρου 1 εν λόγω ΚΥΑ, γνωρίζονται τα κάτωθι:
Η επιβίβαση των επιβατών από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και συγκεκριμένα από το λιμένα
Γαλατά προς τη νήσο του Πόρου, μέσω της πορθμειακής γραμμής Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας αλλά και των Ε/Γ λατζών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:
α) Είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) και επιδεικνύουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
β) Είτε έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
γ) Είτε έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
δ) Είτε έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) κορωνοϊού COVID-19 (self test)
εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
ε) Είτε επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο (02) έως εννέα (09)
μήνες μετά τη νόσηση.
Σημειώνεται ότι, οι ανωτέρω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από έξι (06) ετών και άνω, ενώ δεν
εξαιρούνται οι επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Πόρου και του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων.
Η βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή rapid test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας
https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/bebaiose-arnetikou-diagnostikouelegkhou-koronoiou-covid-19, με απαραίτητη προϋπόθεση την καταχώρηση του αποτελέσματος στο μητρώο COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από το εργαστήριο το οποίο διενήργησε τον έλεγχο. Ενώ, η αρνητική διάγνωση με τη μέθοδο self-test, αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης (ηλεκτρονική βεβαίωση ή συμπληρωμένη έντυπη βεβαίωση του συστήματος Δήλωσης Αυτοδιαγνωστικών Τεστ COVID-19, https://selftesting.gov.gr/#other, στην ενότητα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».
Σημειώνεται ότι για την επιβίβαση και μετακίνηση επιβατών από λιμένες νήσων προς λιμένες της ηπειρωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα από το λιμένα Πόρου προς το λιμένα Γαλατά, δεν απαιτείται η
επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή βεβαιώσεων αρνητικών εργαστηριακών tests και rapid ή self tests ή
βεβαιώσεων νόσησης καθώς και η συμπλήρωση του Εντύπου «Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την
Επιβίβαση», καθώς αυτή ισχύει για δρομολόγιο συνολικής διάρκειας άνω των 30 λεπτών.”
Σχολιάστε