Μεγάλη επένδυση η Ελληνική υδατοκαλλιέργεια, για Γεωργιανό επιχειρηματίαΟ “Economist” τον χαρακτηρίζει ως “Έναν διαφορετικού είδους ολιγάρχη”. O ίδιος επιθυμεί να γίνει ο μεγαλύτερος καπιταλιστής πολιτικός. Ένας Γεωργιανός, επιστήμονας βιολογίας, πρώην πολιτικός και νυν επιχειρηματίας, εδώ και ένα περίπου χρόνο, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα.
Ο 55χρονος Κάκα Μπεντουκίντζε έχοντας ξοδέψει περί τα 40 εκατ. ευρώ μέσω του επενδυτικού fund Λινέους ελέγχει το 35% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (ακολουθεί η οικογένεια Πιτάκα με 25% περίπου), το 25% της Σελόντα και το 22% της Νηρέας που είναι και η μεγαλύτερη ιχθυοτροφική επιχείρηση της Ελλάδας.
Το επενδυτικό fund Λινέους του Kahka Bendukidze, εκπροσωπείται -από τους πρώτους μήνες του 2011- από δύο μέλη, στο Δ.Σ της εταιρίας ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για τη γενική διευθύντρια του Fund κυρία Αννίτα Χάμιλτον και τον κ. Βαντιμ Ντουμπρόβιν. Και οι δύο είναι μη εκτελεστικά μέλη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας “Τα Νέα” o κ. Μπεντουκίντζε δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για τα σχέδιά του και το μόνο που εκ των πραγμάτων έχει γίνει γνωστό είναι ότι θέλει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες του κλάδου.

Σε περίπτωση κατά την οποία ολοκληρωθούν τα σχέδια του γεωργιανού επιχειρηματία, ο δεύτερος σε μέγεθος εξαγωγικός κλάδος της χώρας θα ξεφύγει από τον έλεγχο των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γεωργιανός επιχειρηματίας, οραματίζεται τη συγχώνευση των μεγαλυτέρων εταιριών υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευρωπαίου παίκτη στον κλάδο.
Σε συνέντευξη του στην “Ελευθεροτυπία” τον περασμένο Φλεβάρη, δήλωσε : “Έχουμε (σ.σ. fund Λινέους) ένα όραμα, να δημιουργήσουμε μια μεγάλη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας που θα εστιάζει στην παραγωγή μεσογειακών ειδών, του λαυρακιού και της τσιπούρας. Το όραμά μας περνάει από την Ελλάδα, αφού η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας στον κόσμο, καλύπτοντας περίπου το 50% της συνολικής μεσογειακής ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κόμβο ιχθυοκαλλιέργειας μεσογειακών ειδών, αν τα φυσικά της πλεονεκτήματα ενισχυθούν από νέα κεφάλαια και επιστημονική έρευνα.”.
Οι επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις του, ωστόσο, ενόχλησαν ορισμένες εταιρίες, για τον τρόπο με τον οποίο ο Γεωργιανός προσπαθεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις, αγνοώντας τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει ως μέτοχος των εταιρειών.
Το γεγονός όμως αυτό δεν πτοεί τον Kahka Bendukidze, ο οποίος εμφανίζεται σίγουρος για τα σχέδια του: “Η σιγουριά προκύπτει από το ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Επίσης προκύπτει από την προηγούμενη εμπειρία μας στην ενοποίηση άλλων βιομηχανιών στο παρελθόν και τη μόχλευση της εμπειρίας στην υλοποίηση των συνεργειών και τη δημιουργία υπεραξίας. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το ενδεχόμενο πιθανού σεναρίου μη συγκέντρωσης, καθώς αυτό θα ήταν ζημιογόνο σενάριο για όλους στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων, μετόχων, πιστωτών, προμηθευτών και καταναλωτών. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή στο ότι η ενοποίηση είναι μονόδρομος.”
Στο παρελθόν ο Kahka Bendukidze δέχτηκε την πρόταση του προέδρου Saakashvili να ενταχθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Από το 2004 έως το 2009, κατείχε διάφορες θέσεις στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Επικρατείας υπεύθυνου για τις μεταρρυθμίσεις και του επικεφαλής της καγκελαρίας.
Πηγές: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=254905
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=237296
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4651400

Μπάμπης Κανατσίδης
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  “Σε περίπτωση κατά την οποία ολοκληρωθούν τα σχέδια του γεωργιανού επιχειρηματία, ο δεύτερος σε μέγεθος εξαγωγικός κλάδος της χώρας θα ξεφύγει από τον έλεγχο των Ελλήνων επιχειρηματιών.”

  Και αν τα σχέδια των ανά την Ελλάδα Δημητριάδηδων ολοκληρωθούν δεν θα υπάρχει καν ο δεύτερος σε μέγεθος εξαγωγικός κλάδος της χώρας….

  Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κατάρρευσε η οικονομία σε αυτήν την άμοιρη χώρα…

  (Σημείωση : Υπογραφή σε άρθρο ? Πρόοδος… και ελπίζω με την πρόοδο, αυτό το comment μου να δημοσιευθεί, όχι σαν το προηγούμενο….)

 2. babis says:

  Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.

  Το Porosnews δεν έχει κρύψει ποτέ την ταυτότητα του. Μπορεί τα περισσότερα άρθρα να μην φέρουν υπογραφή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γράφονται ανώνυμα.

  Όσο για το προηγούμενο σχόλιο, τώρα που επιβεβαιώθηκε ότι το γράψατε εσείς κι όχι κάποιο άλλο κοινό troll, δημοσιεύθηκε.

  Μπάμπης Κανατσίδης

 3. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητέ Μπάμπη Κανατσίδη,

  Πολύ φτωχές οι δικαιολογίες σας. Όταν το άρθρο είναι ανυπόγραφο, είναι απλά ανυπόγραφο. Το λινκ που παραθέσατε σας κατονομάζει μάλλον ως “δντη σύνταξης” ή υπεύθυνο επικοινωνίας, δεν αναφέρει πουθενά ότι αποκλειστικός συντάκτης όλων την άρθρων είναι ένα μονάχα πρόσωπο….

  Γράφω πάντα με ονοματεπώνυμο και δίνοντας το email μου. Το ίδιο ονοματεπώνυμο, το ίδιο email, κάθε φορά. Τα μήνυμα μου μόνο με μήνυμα troll δεν μπορούσε να συγκριθεί. Μήνυμα με στοιχεία, χωρίς προσβολές, χωρίς ύβρεις, μήνυμα με υπογραφή, δεν είναι μήνυμα troll.

  Αντίθετα μηνύματα με βαριούς χαρακτηρισμούς προς την πλειοψηφία του ΔΣ του Δήμου με υπογραφή ένα σκέτο όνομα χωρίς επίθετο, είναι ο ορισμός του troll αλλά δεν είδα να έχετε κανένα πρόβλημα για την άμεση δημοσίευση τους.

  Τέλος να σας πω ότι στην ηλεκτρονική δημοσιογραφική “πιάτσα”, η επίλεκτη δημοσίευση απαντήσεων ή η καθυστέρηση στην δημοσίευση τους ώστε να θαφτεί το θέμα από τα επόμενα, αποτελεί λογοκρισία.

  Αν αντέχετε την κριτική, που με περίσσια ευκολία ασκείτε στις εκλεγμένες αρχές του τόπου μας, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν δίνετε καθόλου καλά δείγματα δημοσιογραφίας. Καθώς επίσης αξιοπρέπεια είναι ότι όταν βρίζεις τον άλλο δεν πας μετά να κάνεις PR μαζί του….

Σχολιάστε