Μάθαμε από τα λάθη μας;Σημαντική, αναμφίβολα, “ένεση” για την τοπική οικονομία, αναμένεται να αποτελέσει η επιστροφή των προπαιδεύσεων στο Κ.Ε. Πόρος.
Οι τέσσερις σειρές, με τα αντίστοιχα επισκεπτήρια, που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης αλλά και εμπορίας του νησιού και οι επιχειρηματίες αναμένεται να πάρουν μια βαθιά “ανάσα” για τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Με την επιστροφή των επισκεπτηρίων στον Πόρο, ωστόσο, επανέρχονται στην επικαιρότητα και κάποιοι προβληματισμοί, οι οποίοι εκφράζονται ήδη, με σχετικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Οι προβληματισμοί αφορούν το μακροπρόθεσμο κέρδος που θα έχει το νησί μας, από όλη αυτή την – ευχάριστη κατά τα άλλα – εξέλιξη.
Οι προβληματισμοί αφορούν τον επαγγελματισμό, τη φιλοξενία και την ευγένεια μας απέναντι στους επισκέπτες.
Κατά γενική ομολογία, τα προηγούμενα χρόνια που ο Πόρος φιλοξενούσε στρατεύσιμους, το νησί πλήρωσε το τίμημα σε βάθος χρόνου, λόγω της κακής νοοτροπίας μερίδας επιχειρηματιών. Διπλοί κατάλογοι, κακό σέρβις και χαμηλή ποιότητα προϊόντων, στιγμάτισαν το νησί.
Άνθρωποι που επισκέφθηκαν από ανάγκη τον Πόρο, έφυγαν με τις χειρότερες εντυπώσεις και τις μοιράστηκαν με φίλους τους.
Τα επισκεπτήρια, αναμένεται να φέρουν στον Πόρο ένα αξιόλογο όγκο επισκεπτών, διαφορετικής κατηγορίας από εκείνους που έχουμε συνηθίσει ως τουριστικός προορισμός.
Τον Πόρο θα επισκεφθούν άνθρωποι με διαφορετική ψυχολογία και απαιτήσεις, από εκείνους που μας επισκέπτονται το καλοκαίρι και τα τριήμερα. Θα έρθουν άνθρωποι με μοναδικό κίνητρο και επιθυμία την επανένωση τους με αγαπημένα πρόσωπα.
Άνθρωποι, συναισθηματικά φορτισμένοι, που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν κάθε δευτερόλεπτο από τον περιορισμένο χρόνο των στρατευμένων παιδιών τους, σε ένα ευχάριστο και μοναδικά όμορφο περιβάλλον.
Άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε το χρόνο, αφενός να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν σε βάθος το όμορφο νησί μας και αφετέρου να “αρπαχτούν” ή να μανουριάσουν με τους ντόπιους.
Αυτοί οι επισκέπτες θέλουν να επιστρέψουν από το νησί μας με το χαμόγελο και τη γλυκιά μελαγχολία αποχαιρετώντας τους αγαπημένους τους. Με την όμορφη ανάμνηση του Πόρου και γιατί όχι, με την υπόσχεση της επιστροφής τους στο νησί μας.
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που ο Πόρος φιλοξενούσε τις σειρές στρατεύσιμων του Πολεμικού Ναυτικού.
Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα, έχει μειωθεί.
Η ποιότητα και ο επαγγελματισμός επιβραβεύεται περισσότερο, απ’ ότι στο παρελθόν.
Ωστόσο σήμερα, τα νεύρα των κατοίκων αυτής της χώρας είναι περισσότερο τεντωμένα και η δυνατότητα της διάδοσης απόψεων, κριτικής και καταγγελιών, είναι πιο εύκολη από ποτέ.
Αυτή τη φορά δίνεται η ευκαιρία στους επιχειρηματίες του Πόρου, να δείξουν ότι έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος. Ο Πόρος δημιουργεί ξανά καλή φήμη. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει περισσότερους φίλους. Το νησί ξαναγίνεται της μόδας.
Ας μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα…
Οι επιχειρηματίες του νησιού πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Όχι να την αρπάξουν από τα μαλλιά, γιατί η λέξη “αρπαγή” προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς για την νοοτροπία που θα πρέπει να διαμορφώσουμε.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα για τις μέρες των επισκεπτηρίων, ώστε να μην χρειάζεται να τρέχουν τελευταία στιγμή.
Θα πρέπει να εξυπηρετούν με ταχύτητα, ευγένεια και χαμόγελο τους πελάτες τους.
Να τους προσφέρουν το υπέροχο φαγητό που προσφέρουν και στους συντοπίτες τους και να τους χρεώνουν βάσει σταθερού τιμοκαταλόγου.
Για να μην πάει στράφι η προσπάθεια ανάδειξης της ποριώτικης γαστρονομίας.
Για να μην γίνουν viral στο facebook αποδείξεις ποριώτικων επιχειρήσεων (και ας μην ξεχνάμε και τους γνωστούς ρουφιάνους που κυκλοφορούν ανάμεσα μας).
Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η επιστροφή των επισκεπτών του επισκεπτηρίου στο νησί μας.
Ο Ε.Ε.Σ.Πόρου θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τα μέλη του σχετικά με το θέμα και τους στόχους.
Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, θα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικοί, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ειδικών προσφορών για τους επισκέπτες των στρατεύσιμων.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Πόρου θα πρέπει σε συνεργασία με τον εργολάβο καθαριότητας να εξασφαλίσει την καθαριότητα του νησιού, ενώ δεν θα ήταν κακή ιδέα να εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, που θα έχουν ως στόχο την χαλαρή και ασφαλή κίνηση των επισκεπτών στην παραλία της πόλης.

Μπ. Κανατσίδης
Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παναγ.Μουστάκας says:

  Πολύ σωστό το άρθρο σας κ.Κανατσίδη.Ας ελπίσουμε ότι οι επαγγελματίες μας θα επιδείξουν “διαγωγή κοσμιοτάτην”ώστε να μη επαναληφθούν περιστατικά του παρελθόντος που δυσφήμησαν το νησί.

 2. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.

  ΑΑ

 3. Giorgos says:

  Μπάμπη, πολύ εμπεριστατωμενο το άρθρο σου! Τα είπες όλα! Μπράβο! Όμως εκτός από τους επαγγελματίες του νησιού, μεγάλη θα είναι και η συμβολή των αρχών και ιδιαίτερα του Λιμενικού, διότι στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα κατά την αναχώρηση των επισκεπτών…. πολύωρες αναμονες, ουρές αυτοκινήτων κλπ.ιδιαιτερη μέριμνα και σ’ αυτόν τον τομέα λοιπόν!

 4. sferos says:

  ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του

 5. Αντώνης Βιρβίλης says:

  Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του κ. Κανατσίδη.

  Θα ήθελα όμως τη δημιουργία ενός Πρατηρητηρίου.
  Μάτια και αυτιά ανοιχτά να δούμε και να ακούσουμε αντιδράσεις των επισκεπτών για να επιβραβεύσουμε ή να καυτηριάσουμε πρακτικές…

 6. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αντώνη, για αυτόν τον Sfero τι έχεις να προτείνεις;
  Λες να τον βάλουμε Παρατηρητή; Από μυαλό δεν φαίνεται σόι, αλλά μπορεί να διαθέτει κεραίες και περισκόπιο. (Η … κατασκόπιο). Γι αυτά καλός μοιάζει. Το μυαλό δεν χρειάζεται για αυτές τις περιπτώσεις. Το αντίθετο μάλιστα.
  Άρις

Σχολιάστε