Λογοτεχνικός τουρισμός στον ΠόροΓράφει η Αναστασία Καρούτη – 

Θα μπορούσε ο λογοτεχνικός τουρισμός να αποτελέσει έναν ακόμη τρόπο για την προώθηση του Πόρου; Σίγουρα ναι. Μία τέτοια ιδέα πέρασε από το μυαλό μου λίγες μέρες πριν, καθώς διάβαζα ένα άρθρο για την ανάπτυξη του λογοτεχνικού τουρισμού στην Αθήνα.

Ο λογοτεχνικός τουρισμός είναι ένα από τα πολλά είδη τουρισμού. Στο είδος αυτό του τουρισμού, οι ταξιδιώτες και οι ταξιδιώτισσες επισκέπτονται έναν τόπο με σκοπό να δουν από κοντά σημεία που αναφέρονται σε λογοτεχνικά έργα ή σε ποιήματα. Εκεί, μπορούν να περιπλανηθούν είτε μόνοι/-ες τους ή με τη βοήθεια ενός/μίας ξεναγού. Για παράδειγμα, ένας λογοτεχνικός περίπατος στο Λονδίνο περιλαμβάνει –ενδεικτικά− μία στάση στην οδό Μπέικερ και τη φημισμένη οικία του Σέρλοκ Χολμς, μία επίσκεψη στον σιδηροδρομικό σταθμό Τσάρινγκ Κρος, από όπου αναχωρεί το τραίνο για τη σχολή μαγείας Χόγκουαρτς στο σύμπαν του έφηβου μάγου Χάρι Πότερ, αλλά και μία στάση στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη, στο Χάμπστεντ, όπου αναπαύονται πολλοί Βρετανοί λογοτέχνες και όπου επίσης έλαβε χώρα μία από τις πλέον διάσημες σκηνές εξουδετέρωσης ενός βρικόλακα (βλ. Μπραμ Στόκερ, Ο Δράκουλας).

Όμοια, ο Πόρος είναι ένα νησί που αναφέρεται σε πολλά λογοτεχνικά έργα (πεζού λόγου και ποιητικά) Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Ένας περίπατος στο νησί με την κατάλληλη καθοδήγηση από ανθρώπους που γνωρίζουν πού να κατευθύνουν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες και πώς να αιχμαλωτίσουν την προσοχή τους, θα αποτελούσε ένα ακόμη θέλγητρο του τόπου.

Μέρη που αξίζει να δουν οι επισκέπτες είναι σίγουρα η βίλα Γαλήνη, θερινή κατοικία του Γιώργου Σεφέρη, του αμερικανού ποιητή Τζέιμς Μέριλ και πολλών ακόμη, όπως και η κατοικία του Λούσιαν Φρόυντ και του Τζον Κράξτον (παρότι οι δύο τελευταίοι ήταν ζωγράφοι). Επίσης, η βίλα Γαλήνη, ο Άσπρος Γάτος και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής αναφέρονται στη νουβέλα του Κοσμά Πολίτη Λεμονοδάσος και με έναν περίπατο μπορεί κανείς να δει τα μέρη όπου μελαγχολικά περιφερόταν ο Παύλος Αποστόλου, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου. Ο Πόρος αποτέλεσε το σκηνικό για μία από τις ωραιότερες περιγραφές ενός θαλάσσιου ταξιδιού: πρόκειται για την εμπειρία που έζησε ο Χένρι Μίλλερ όταν έπλεε μεταξύ του νησιού και της ακτής του Γαλατά και την οποία αποτύπωσε στον Κολοσσό του Μαρουσιού. Τέλος, μπορεί κανείς να δει το νησί όπως το περιέγραψε ο αμερικανός ποιητής Πίτερ Γκρέι (Οι Ποριώτες στο νησί τους), που επίσης έμεινε για ένα διάστημα στη βίλα Γαλήνη.

Πέρα από την αξιοποίηση του λογοτεχνικού τουρισμού με σκοπό την προβολή του νησιού, όμως, οι λογοτεχνικοί περίπατοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν και μία αφορμή για τους μαθητές και τις μαθήτριες του νησιού να έρθουν σε επαφή με τον τόπο τους και να γνωρίσουν τον Πόρο μέσα από τα μάτια λογοτεχνών που εμπνεύστηκαν από αυτόν. Ακόμη, αυτού του είδους οι περιηγήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν συμπληρωματική δράση του πολύ καλού καλλιτεχνικού φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο νησί.

 

Σημ.: Για πληροφορίες σχετικά με το έργο του Πίτερ Γκρέι που αφορά τον Πόρο ανέτρεξα στο ιστολόγιο «Κίχλη» (kihli-poros.blogspot.gr), ενώ για να διασταυρώσω τα ονόματα λογοτεχνών που έμειναν στη βίλα Γαλήνη επισκέφθηκα την ιστοσελίδα www.poros.com.gr.

 

Φωτογραφία: Αναστασία Καρούτη

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αγαπητή Κυρία Καρούτη, πολύ καλή η σκέψη σας και η πρότασή σας αν και δεν έχετε μελετήσει καλά το ζήτημα.
  Είναι μια ακόμα φωνή πάντως και από ένα ακόμα ενδιαφερόμενο, πέρα από τους πάμπολλους λογοτέχνες που έχουν κάνει παρεμφερείς προτάσεις αρμοδίως όχι μόνο χωρίς ανταπόκριση, αλλά και χωρίς απάντηση. Προσέξτε πόσοι θα σχολιάσουν την ιδέα σας. Δεν θα προλαβαίνετε να τους μετρήσετε.
  Με υπόληψη
  ΑΝΤΑΝΗΣ

 2. Αναστασία Καρούτη says:

  Αγαπητέ κ.Αντάνη,
  σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας! Πράγματι, δε θα μπορούσα σε καμιά περίπτωση να ισχυριστώ ότι έχω μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα σε βάθος — όπως σημειώνω και στο άρθρο μου, πρόκειται για μία σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου καθώς διάβαζα άρθρα για παρόμοιες προσπάθειες στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, γνωρίζω (λόγω επαγγέλματος και σπουδών) πως αντίστοιχες προσπάθειες πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη Βρετανία, ενώ στο Βουκουρέστι (όπου έμενα), υπάρχουν οργανωμένοι περίπατοι με εθελοντές ξεναγούς που βοηθούν τους επισκέπτες να περιηγηθούν σε σημεία της πόλης με λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Δε γνωρίζω, ωστόσο, εάν έχουν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες στο νησί, οργανωμένες από φορείς ή απλές προτάσεις ιδιωτών. Εάν έχετε κάποιες πληροφορίες και μπορείτε να με καθοδηγήσετε, με χαρά θα τις μελετήσω.
  Όσο για τα ονόματα καλλιτεχνών και λογοτεχνών και για τα λογοτεχνικά έργα που αναφέρω παραπάνω, ήταν ό,τι μου ήρθε αμέσως στο μυαλό, πρόκειται δηλαδή για προσωπικά αναγνώσματα και ίσως είναι ελλιπή, μιας και έχουν αναφερθεί πολλοί περισσότεροι λογοτέχνες στο νησί και εγώ αναφέρω μόνο τα… βασικά.
  Και πάλι σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
  Φιλικά,
  Αναστασία

 3. ΑΡΙΣ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αξιότιμη Κυρία Καρούτη, Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ποριωτών Λογοτεχνών, φίλων της μουσικής, της ποίησης, της τέχνης και του πολιτισμού.
  Η έγκριτη δημοσιογράφος της Καθημερινής αξιότιμη Κυρία Ελένη Μπίστικα είχε γράψει περίπου αυτά που γράψατε κι εσείς για τον Πόρο, και είχε προσθέσει ότι ο Πόρος έχει τόσες καλλιτεχνικές δυνατότητες που δεν χρειάζεται ούτε καν μετακλήσεις άλλων καλλιτεχνών από άλλα μέρη. Άρα έχετε 100% δίκιο και δείχνει ότι νοιάζεστε για το νησί μας.
  Ευχαριστούμε. Οι λέξεις σας μακάρι να τύχουν ευήκοων ώτων.
  Με τιμή
  Άρις
  ΥΓ Αν μήτι άλλο φαίνεται ότι γράφτηκαν και 3 δχόλια στο κείμενό σας. Κάτι είναι και αυτό…

Σχολιάστε