Λογοκρισία σε αντιστασιακό τραγούδι του Μπαγιαντέρα σε σχολείο του Πύργου728Συνέβη κι αυτό. Γονέας διαμαρτυρήθηκε σε διευθυντή σχολείου της Ηλείας, γιατί δεν ήθελε το παιδί του να λέει τραγούδια που μιλάνε για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες.

Μετά τη διαμαρτυρία, ο Διευθυντής του Γυμνασίου απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής, να πει μαζί με τη χορωδία του σχολείου το τραγούδι «Να ‘ναι γλυκό το βόλι», του ποριώτη ρεμπέτη Μήτσου Γκόγκου (Μπαγιαντέρα), που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής του 1942!
Μετά τη διαμαρτυρία του γονέα, ο διευθυντής ενημέρωσε τον Σύλλογο Διδασκόντων. Η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να «κόψει» το συγκεκριμένο ρεμπέτικο από την γιορτή ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τα παιδιά «ή θα τα πούμε όλα τα τραγούδια ή κανένα»
Στη σχολική γιορτή, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λογοκρισία πήρε τη μορφή απαγόρευσης και η καθηγήτρια επέλεξε τελικά τα παιδιά να μην πουν κανένα τραγούδι με τη χορωδία, πέρα από τον Εθνικό Ύμνο.
Ωστόσο, το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο τελικά τραγουδήθηκε από τη μουσικό και τη χορωδία του σχολείου στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων Πύργου στην κεντρική πλατεία.
Στη συναυλία, έγινε αναφορά στον σπουδαίο ρεμπέτη Μπαγιαντέρα. Τον τυφλό ραψωδούτυφλό της αντίστασης από τον Πόρο, που με το μπουζούκι, το αδούλωτο πνεύμα του, το θεματικό του τραγούδι, θέλησε να δώσει θάρρος στους πατριώτες αγωνιστές για να υμνήσει την ελευθερία, πολυτιμότερη και από το φως των ματιών του, όπως ο ίδιος έλεγε.
Και που δεν δίσταζε στη διάρκεια της Κατοχής και κάτω από το «ρουθούνι» των Γερμανών να παίζει και να τραγουδά τα αντιστασιακά του τραγούδια.

Να σημειώσουμε, πως φέτος το καλοκαίρι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Η Ποριώτισσα» είχε τιμήσει στο κατάμεστο αμφιθέατρο Συγγρού, τον Μπαγιαντέρα, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση.
Το τραγούδι «Να ‘ναι γλυκό το βόλι» είχε γραφτεί από τον Μπαγιαντέρα το 1942 και το τραγουδούσε στα στέκια του Πειραιά καλώντας τα παλικάρια της εποχής να ενταχθούν στις τάξεις του ΕΑΜ για να πολεμήσουν στην αντίσταση.
Ωστόσο, το «Να’ ναι καλά το βιολί» δεν είχε ηχογραφηθεί ποτέ και κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε δίσκο το 1980, όπου το ερμήνευαν οι Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία και Δημήτρη Κοντογιάννη.
Οι επίμαχοι στίχοι του τραγουδιού:
“Φόρεσ’ αντάρτη τ’ άρματα, ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο κι η λευτεριά μαζί σου.

Σύρε και θέλω νικητής παιδί μου να γυρίσεις
για τη γλυκιά τη λευτεριά το αίμα σου να χύσεις
Πολέμησε αντάρτη μου πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό, γλυκό να ‘ναι το βόλι”.

ΠΗΓΗ: ertopen.gr
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

    Όλα καλά, αλλά ο αξιότιμος κύριος Γεώργιος Νταλάρας τι σχέση μπορεί να έχει με όλα αυτά;

Σχολιάστε