Κόβουν τις άδειες ιχθυοκαλλιεργειών στην Αργολίδα με …τσαμπουκάΤη στιγμή που ο Δήμαρχος Πόρου αδειάζει τους δημότες του, εγκαταλείπει τον αγώνα και χαρίζει τις ακτές του νησιού του σε ιδιώτες, κάποιοι άλλοι έχουν τα «κότσια» να συγκρουστούν, να διαμαρτυρηθούν, να διεκδικήσουν και να αλλάξουν την τύχη του τόπου τους.
Καμία νέα ιχθυοτροφική μονάδα δεν θα εγκατασταθεί στην Αργολίδα, μετά από τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από φορείς του νομού, απέναντι στις αρχικές προβλέψεις των μελετητών του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για Ιχθυοκαλλιέργειες που προέβλεπε την εγκατάσταση νέων μονάδων στις ευρύτερες περιοχές της Επιδαύρου, της Ερμιονίδας και της Ναυπλίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ (γραφείο υφυπουργού Μανιάτη), η απόφαση αυτή καταγράφεται με σαφήνεια στην πρόταση που θα υποβάλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο και θα γνωμοδοτήσει επί του περιεχομένου της πρότασης.
Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση, τους μήνες που προηγήθηκαν, πείσαμε γι΄ αυτό που πολλοί από εμάς παλεύουν εδώ και αρκετά χρόνια: Ότι η Αργολίδα, οι θάλασσες και οι παραλίες της, έχουν πλέον κορεστεί απολύτως από τις ήδη εγκατεστημένες ιχθυοτροφικές μονάδες. Τη θέση αυτή με σαφήνεια την τεκμηριώσαμε από το 2008 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων και για εγκατάσταση νέων. Δυστυχώς με εξαιρετική προχειρότητα οι μελετητές του ειδικού χωροταξικού προέβλεπαν για τις περιοχές της Επιδαύρου, του Δρεπάνου, του Σαλαντίου, κ.ά. μεγάλες επεκτάσεις, αγνοώντας απολύτως ότι έχει πλέον κορεστεί η φέρουσα ικανότητα των θαλασσών μας. Ταυτόχρονα, σημαντικές ζημίες έχουν υποστεί οι εκατοντάδες οικογένειες των επαγγελματιών παράκτιων αλιέων της Αργολίδας, που βλέπουν τα ιχθυοαποθέματα να εξαντλούνται.
Σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοικτό τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, είναι η παρακολούθηση της καθημερινής λειτουργίας των ιχθυοτροφικών μονάδων που ήδη λειτουργούν. Έχουμε δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι θα υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι για την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ δεν πρόκειται να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αίτηση νέας χωροθέτησης. Η τελική προσέγγιση του Υπουργείου ΠΕΚΑ έλαβε επιτέλους υπόψη της την ισχυρή επιστημονική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση των ενεργών ομάδων πολιτών, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των εκλεγμένων εκπροσώπων της Αργολίδας. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε την πορεία εξέλιξης του θέματος μέχρι την οριστική υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς».
ΠΗΓΗ: moriasnow.gr
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Γιατί δεν γράφετε ότι ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είναι βουλευτής της Αργολίδας και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο έχων και το καρπούζι, και το μαχαίρι ?

  Στην πραγματικότητα είναι μια κάκιστη στιγμή για τον υφυπουργό, κανονικά θα έπρεπε να εξετάσει τα προβλήματα συνολικά για όλη την Ελλάδα με την ίδια επιμονή και υπομονή, και να έχει αντιμετώπιση ίδια για όλους.

  Αντί γι’ αυτό απλά επιβεβαίωσε το κακό παλαιοκομματικό ρητό, “αν έχεις μπάρμπα υπουργό, όλα γίνονται”.

  Δυστυχώς ο υφΥΠΕΚΑ, φρόντισε τους ψηφοφόρους του και μόνο.

  Δεν πρόκειται περί επιμονής και αγώνα του αντίστοιχου Δήμαρχου, αλλά για ψηφοθηρική πολιτική του Μανιάτη…

  Και στον Πόρο αν είχε βγει βουλευτής ο Καλός, ο Μπετενιώτης, ο Σπυρίδωνας, και γινόταν υφ. ΥΠΕΚΑ, και εμείς ίδια αντιμετώπιση θα είχαμε, ακόμα και αν ο δήμαρχος ήταν υπέρ των κλουβιών και ας κυκλοφορούσε με μπλουζάκι “ζήτω τα κλουβιά”…

 2. Van says:

  Κύριε Θεοχαρη.
  Μήπως να φτιάξουμε ενα μπλουζάκι”ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ”
  να κυκλοφορείται στον Πόρο?

 3. ΚΩΣΤΑΣ says:

  Οι κάτοικοι της Αργολίδας,εκτός του ότι αγαπούν τον τόπο τους,γνωρίζουν πολύ καλά ποιό είναι το συμφέρόν τους. Ξέρουν ότι η βάση της οικονομίας τους είναι ο τουρισμός και για το λόγο αυτό στηρίζουν με κάθε τρόπο την βελτίωσή του, διατηρώντας τις θάλλασες τους καθαρές και φυσικά προτιμούν να προσφέρουν φρέσκο ψάρι στους ντόπιους και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο τους.
  Όσο δε αν ο κος Μανιάτης υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Αργείων ορθά πράττει και ας γίνει παράδειγμα πρός μίμηση στους δικούς μας τοπικούς Άρχοντες που πάνε κόντρα στα συμφέροντα του λαού του Πόρου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα ξένων επιχειρηματιών.

Σχολιάστε