Κρούει τον κώδωνα η επιστολή Συξέρη για τον τουρισμό του ΣαρωνικούdimsiksΚαμπανάκια …πρωινού εγερτήριου χτύπησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Πόρου κ. Δημήτρης Συξέρης, στον “κοιμώμενο” Σαρωνικό, με την επιστολή που απέστειλε στους Φορείς Τουρισμού και τις Επαγγελματικές Ενώσεις της περιοχής.
Ο κ. Συξέρης υπενθυμίζει ευγενικά ότι και τον Δεκέμβριο είχε στείλει και άλλη επιστολή (η οποία όμως δεν βγήκε στο φως της δημοσιότητας).

Να θυμίσουμε και εμείς από την πλευρά μας, ότι στην Ημερίδα για τον Τουρισμό που έγινε στον Πόρο το Μάρτιο, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αίγινας είχαν αναλάβει την υποχρέωση της πραγματοποίησης δεύτερης ημερίδας το φθινόπωρο του 2012, η οποία μάλιστα, όπως είχε ειπωθεί, έπρεπε να γίνει φθινόπωρο για να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας όλων όσων θα αποφασίζονταν για τη σαιζόν 2013. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ο κ. Συξέρης επισημαίνει επίσης τη δραματική μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων Τουριστών (οι οποίοι είναι και η συντριπτική πλειοψηφία όσων επισκέπτονται την περιοχή μας), καλώντας σε ουσιαστική στροφή της στρατηγικής προς τους ξένους τουρίστες με μια σειρά από ενέργειες, ζητά ομάδική προσπάθεια για μείωση των τελών του Ελ. Βενιζέλος, ενώ επαναφέρει και το μακροπρόθεσμο σχέδιο για αεροδρόμιο στην περιοχή από Επίδαυρο ως Πόρτο Χέλι.

Η εφημερίδα Νέα Εποχή σχολιάζει:
Εμείς ως εφημερίδα συμφωνούμε με όλα όσα αναφέρει η επιστολή, κρατώντας μόνο μια επιφύλαξη (πάγια θέση μας) για το “Athens Island” (για λόγους που δεν θα αναλύσουμε σε αυτό το κείμενο). Πάντως, είμαστε στη διάθεση των φορέων και των τουριστικών οργανώσεων του Σαρωνικού για να υποστηρίξουμε με τον όποιο τρόπο μας ζητηθεί μια ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος. Οι μεμονωμένες ενέργειες από κάθε Δήμο, χωρίς σοβαρή στρατηγική, χωρίς μπάτζετ, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, δεν οδηγούν πουθενά.

Η επιστολή του κ. Συξέρη (η οποία ήρθε στα χέρια μας από Τουριστικό Φορέα της Αίγινας και όχι από τον ίδιο) έχει ως εξής:

Προς:

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Επαγγελματικής Ένωσης Αγκιστρίου

Αξιότιμη κα. Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Σπετσών

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Μεθάνων

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Ξενοδόχων Αίγινας

Αξιότιμη κα. Πρόεδρο Ξενοδόχων Ύδρας

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αίγινας

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πόρου-Γαλατά

Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σπετσών

Θέμα: «Κοινή Δράση Φορέων & Δήμων για Τουριστική Προβολή του Αργοσαρωνικού για το 2013»

Αξιότιμοι κ.κ Πρόεδροι,

Η συνεργασία των περιοχών μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε δράσης Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαφημιστικής Προβολής τους, καθώς τα νησιά του Αργοσαρωνικού & η Τροιζηνία αποτελούν στην πραγματικότητα ένα ΕΝΙΑΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ. Με γνώμονα αυτή την πραγματικότητα, ξεκίνησε από τις αρχές του 2012 η επικοινωνία μεταξύ των Επιτροπών Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής (Ε.Τ.Α.Π) κάθε Δήμου του Αργοσαρωνικού.

Η συνεργασία εκφράστηκε έμπρακτα με την 1η Διημερίδα για την Τουριστική Ανάπτυξη του Αργοσαρωνικού που διοργανώθηκε με επιτυχία στον Πόρο την προηγούμενη Άνοιξη. Στην συνάντηση αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων και για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν οι βάσεις για την συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων (έλλειψη προσβασιμότητας από το Εξωτερικό, μείωση του εσωτερικού τουρισμού, έλλειψη τουριστικών υποδομών κλπ).

Στα παραπάνω θέματα πλέον έχει προστεθεί η δραματική επιδείνωση του οικονομικού και βιοτικού επιπέδου των ελλήνων τουριστών, η σημαντική μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, η αύξηση της τιμής της βενζίνης και πολλές άλλες αρνητικές εξελίξεις.

Για τους λόγους αυτούς αποστείλαμε στις αρχές Δεκεμβρίου στις Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης πρόταση για διοργάνωση της 2ης Ημερίδας Τουρισμού του Αργοσαρωνικού με τα παρακάτω θέματα:

Δημιουργία κοινής διαφημιστικής πολιτικής με ενιαίο λογότυπο για τον Αργοσαρωνικό και επιμέρους για κάθε μια από τις περιοχές που τον αποτελούν. Για το θέμα αυτό προτάθηκε ο όρος Athens Islands ο οποίος περιλαμβάνεται και στο διαφημιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής . Άλλες προτάσεις ήταν οι όροι: Saronic Islands , Argosaronic Islands , Attica Islands , Saronic Gulf Riviera με το ανάλογο γραφιστικό.

Δημιουργία κοινού μετώπου για την μείωση των τελών του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών και ιδιαίτερα των πτήσεων χαμηλού κόστους (charters) που αποτελούν την τροφοδοτική δύναμη για τουρισμό μεγάλης κλίμακας. Εναλλακτικά διερεύνηση για δημιουργία νέου αεροδρομίου στην ευρύτερη περιοχή από Επίδαυρο έως Πορτοχέλι.

Δημιουργία ενιαίου website για το Σύνολο του Αργοσαρωνικού με link στα επιμέρους Τουριστικά website κάθε Δήμου. Θυμίζουμε πως στο νέο website της Περιφέρειας Αττικής έχει αναφερθεί πως θα υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη.

Κοινή συμμετοχή σε εκθέσεις του Εξωτερικού με την συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής / Αντιπεριφέρεια Νήσων και του Ε.Ο.Τ. Παράλληλα να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί ενιαίο τουριστικό πληροφοριακό έντυπο με όλες τις πληροφορίες για τις περιοχές του Αργοσαρωνικού.

Δημιουργία Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αργοσαρωνικού για την ενίσχυση των δράσεων των επαγγελματικών και εμπορικών φορέων της περιοχής μας.

Δημιουργία ειδικής ενιαίας εκπτωτικής κάρτας για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις του Αργοσαρωνικού (Ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα κλπ). Ο κάτοχος της κάρτας αυτής θα μπορεί να συγκεντρώνει πόντους από την συνδιαλλαγή του με οποιαδήποτε συμβεβλημένη επιχείρηση του Αργοσαρωνικού που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και θα μπορεί να ωφελείται από συγκεκριμένες προσφορές και ειδικά προνόμια (π.χ δωρεάν διανυκτερεύσεις, δωρεάν γεύματα ή ποτά κλπ).

Πριν λίγες ημέρες σε συνέχεια της παραπάνω πρότασης αποστείλαμε σε όλες τις Επιτροπές Τουρισμού, νέα πρόταση για κοινή συμμετοχή των Ε.Τ.Α.Π & κατά συνέπεια των Δήμων και Φορέων (Ξενοδόχων, Ενοικιαζομένων Δωματίων & Επαγγελματικών Ενώσεων) του Αργοσαρωνικού σε επιλεγμένες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις για το 2013. Συγκεκριμένα προτείνουμε την συμμετοχή στις παρακάτω Διεθνείς Εκθέσεις:

I.T.B Berlin 6-10 Μαρτίου 2013 Βερολίνο / Γερμανία

M.I.T.T. Moscow 20-23 Μαρτίου 2013 Μόσχα / Ρωσία

W.T.M London 4-7 Νοεμβρίου 2013 Λονδίνο / Αγγλία

Έχουμε ήδη αποστείλει επιστολές καταρχήν εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ, για να υπάρχει κατά προτεραιότητα η αίτηση συμμετοχής. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο λόγω του ότι το Ελληνικό Περίπτερο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά διότι μέχρι σήμερα έχει καθυστερήσει η σχετική απόφαση συμμετοχής του Ε.Ο.Τ στις Εκθέσεις για το 1ο Εξάμηνο του 2013 λόγω διαδικαστικών προβλημάτων (εξαίρεση αποτελούν οι Εκθέσεις του Ιανουαρίου που είχαν ήδη προγραμματιστεί από το 2012).

Σύμφωνα με τους αρμόδιους συντονιστές του Ε.Ο.Τ για τις παραπάνω Εκθέσεις (κα Ι.Βαλσαμάκη για την I.T.B και κ. Ν.Μητρομάρας για την M.I.T.T), με τους οποίους έχει προηγηθεί αναλυτική επικοινωνία της Ε.Τ.Α.Π Πόρου, οι τιμές συμμετοχής θα παραμείνουν περίπου στα επίπεδα του 2012. Οι Κρατικοί φορείς (Δήμοι και Περιφέρειες) δεν προπληρώνουν την συμμετοχή τους αλλά μετά το πέρας των Εκθέσεων, ακολουθεί η κατάλληλη διαδικασία για έκδοση τιμολογίου, έκδοση εντάλματος πληρωμής, έγκριση από τον αρμόδιο Επίτροπο κλπ.

Οι τιμές για την συμμετοχή στο Επίσημο Περίπτερο του Ε.Ο.Τ είναι κατά προσέγγιση;

I.T.B. Berlin ~2.800,00 ευρώ πλέον φπα για περίπτερο 6-8τ.μ στο χώρο Ε.Ο.Τ

~4.400,00 eευρώ πλέον φπα ια περίπτερο 12τ.μ στο χώρο Ε.Ο.Τ

M.I.T.T. Moscow ~2.200,00 ευρώ πλέον φπα για περίπτερο 6-8τ.μ στο χώρο Ε.Ο.Τ

Στη τιμή περιλαμβάνονται παροχή τραπεζιού με καρέκλες, εκτύπωση και τοποθέτηση του λογότυπου του συμμετέχοντα (Δήμος, Περιφέρεια, Επαγγελματικοί Φορείς) στην μετώπη του περιπτέρου, παροχή wireless internet, κάρτες εισόδου. Η όλη διακόσμηση του περιπτέρου πρέπει να συνάδει με το επίσημο διαφημιστικό πρόγραμμα της χώρας (λογότυπα Ελλάδας κλπ), ενώ ο Ε.Ο.Τ αναλαμβάνει τη γενική δομή και διακόσμηση.

Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα για ανεξάρτητη συμμετοχή ενός ή περισσότερων Δήμων ή Φορέων του Αργοσαρωνικού σε περίπτερα ελληνικών συμφερόντων όπως του Tourist Quidde of Greece. Η συγκεκριμένη επιχείρηση δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια, ανεξάρτητο ελληνικό περίπτερο δίπλα στο επίσημο του Ε.Ο.Τ και προβάλει Κρατικούς Φορείς και Τουριστικές Επιχειρήσεις της χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια με αυτό τον τρόπο είχαν προβληθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Πάρος, η Ίος, η Σαντορίνη κλπ.

Οι τιμές για την συμμετοχή στο ανεξάρτητο περίπτερο T.G.o.G είναι με προσφορά:

I.T.B. Berlin 3.100,00 ευρώ πλέον φπα για 1 info desk σε κοινό περίπτερο

4.900,00 ευρώ πλέον φπα για 2 info desk σε κοινό περίπτερο

M.I.T.T. Moscow 3.600,00 ευρώ πλέον φπα για 1 info desk σε κοινό περίπτερο

Στη τιμή περιλαμβάνονται info desk με σκαμπό, κοινή χρήση τραπεζιού με καρέκλες, εκτύπωση και τοποθέτηση του λογότυπου του συμμετέχοντα Φορέα στην μετώπη του περιπτέρου, παροχή wireless internet, κάρτες εισόδου, μεταφορά υλικών και εντύπων, ελεύθερη διαμόρφωση περιπτέρου με αφίσες, τηλεόραση κλπ.

Η κοινή συμμετοχή των Δήμων του Αργοσαρωνικού θα προσδώσει μια δυναμική για την βελτίωση της τουριστικής κίνησης και την επανατοποθέτηση του Αργοσαρωνικού στον Διεθνή Τουριστικό Χάρτη. Ιδιαίτερα κατά τη στιγμή που οι προβλέψεις όλων των Φορέων του Τουρισμού, αναφέρουν μεγάλη αύξηση των κρατήσεων για Ελλάδα από Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Α. Συξέρης

Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

Πρόεδρος Ε.Τ.Α.Π Δήμου Πόρου

Πηγή: Νέα Εποχή
Σχολιάστε