Κραυγή απόγνωσης για την καταστροφή των ξύλινων σκαριώνΜια θλιβερή κατάσταση που αφορά την ελληνική ναυπηγική παράδοση συνεχίζεται κανονικά, με χιλιάδες παραδοσιακά ξύλινα σκαριά να καταστρέφονται λόγω επιδότησης της απόσυρσης της αλιευτικής αδείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με σχετική ανακοίνωση του ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών» φέρνει στο φως τα στοιχεία που προκαλούν θλίψη και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό θέμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών» με λύπη σας γνωρίζει ότι η καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών συνεχίζεται, λόγω επιδότησης της απόσυρσης της αλιευτικής αδείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζει νέα καταστροφή. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η απόσυρση η πολιτιστική μας κληρονομιά θα θρηνεί 13.785 αλιευτικά ξύλινα κυρίως παραδοσιακά σκάφη προς τις χωματερές.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία ήδη εγκρίθηκαν καταστροφές 763 αλιευτικών σκαφών και άλλες 522 αιτήσεις δεν προχώρησαν προσωρινά λόγω έλλειψης του διαθέσιμου ποσού για τις υπόλοιπες καταστροφές.

image002

Όμως δεν έγινε κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί η πολιτιστική αξία των σκαφών που θα καταστραφούν από το κράτος, που κόπτεται για την πολιτιστική του ευαισθησία.

Οι προφορικές διαβεβαιώσεις σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος ότι «κάτι καλό» θα γίνει για την μη συνέχιση της καταστροφής των ξύλινων αλιευτικών σκαφών ήταν απλά μια εξαγγελία για την συσκότιση της υποθέσεως.

Η αναλγησία που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής (δήθεν) Ανάπτυξης είναι εξοργιστική.

Όσοι αγαπούν την παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής χειροποίητης τέχνης, των Ελλήνων καραβομαραγκών, πρέπει να συστρατευθούν για την αποτροπή αυτής της επαίσχυντης καταστροφής.

image003

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακαλείται για τις δικές του κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες, ώστε η διάσωση αξιόλογων παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, να μην μείνει γράμμα άνευ λόγου και ουσίας.

Ο Σύνδεσμος μας από πολλών ετών έχει προτείνει αντί της καταστροφής τους, την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών σκαφών σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με αγορά τους μέσω της διαδικασίας εκποίηση τους μέσω του ΟΔΔΥ προς κάθε Έλληνα η αλλοδαπό φίλο της ελληνικής παραδοσιακής χειροποίητης ναυπηγικής τέχνης.

Απαιτούμε την έμπρακτη πολιτιστικη ευαισθησία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Αν θέλουν μπορούν, έστω και τώρα, να δοθεί η δίκαια και σωστή λύση.

Περιμένουμε έργα και όχι λόγια.

Για το Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών

Ο Πρόεδρος  Ο Αντιπρόεδρος  Η Γενική Γραμματέας

Νίκος Καβαλλιέρος  Μάνος Βερνίκος   Αννίκα Μπαρμπαρήγου
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Kouneli says:

  Mporeite parakalo na metafrasete auto to arthro kai na to anartisete sto Poros News in English gia na ginei gnosto sto europaïko koino auto to skandalo tis diagrafis tis politismikis mas klironomias?
  Me timi
  Kaiti Kouneli

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Η τέχνη του καραβομαραγκού η ναυπηγού ξύλινων σκαφών, τα καργάγια είναι συνιστώσα Πολιτισμού;
  Δεν θυμάμαι ποιοι έκοβαν τα άλμπουρα των ιστιοφόρων μας όταν τα ”έπιαναν” γιατί με ψηλά άλμπουρα δεν μπορούσαν να τα κυβερνήσουν.
  Τώρα με αυτήν την ”οικονομική” οδηγία της Ε.Ε. ωθούμαι να παρεκτραπώ και να πω το ”Πας μη Έλλην βάρβαρος”.
  Αλλά εντάξει, το παίρνω πίσω.
  Είχαμε τόσους και τόσους Πολιτισμούς που χάθηκαν, σφαγιάστηκαν από τις επιδρομες των ”πολιτισμένων”.

Σχολιάστε