“Κιτρίνισαν” τα νησιά του Σαρωνικού – Δεν ισχύουν τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκανΜε την σημερινή αναθεώρηση του σχετικού Χάρτη, τα νησιά του Σαρωνικού (πλην της Σαλαμίνας), καθώς και ο Δήμος-Τροιζηνίας Μεθάνων, «κατέβηκαν κατηγορία» και πλέον βρίσκονται στην κατηγορία 2 (με κίτρινο χρώμα), αντί για 3 (πορτοκαλί) στην οποία παρέμεινε η υπόλοιπη Αττική.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής (Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρος, Τροιζηνία – Μέθανα, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα) -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.

 

Έτσι, τα αυστηρότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό για τις περιοχές κατηγορίας 3 και 4 (μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ) δεν θα ισχύσουν για τα νησιά.

 

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, με την ακόλουθη ανακοίνωση του εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη: 

“Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης που έλαβαν σοβαρά υπόψη την επιστολή που στείλαμε στις 16.10.2020 με τους συναδέλφους Δημάρχους των νησιών της Π.Ε. Νήσων Αττικής, με την οποία παρακαλέσαμε για την διακριτή αξιολόγηση των νησιών μας σε σχέση το λεκανοπέδιο της Αττικής σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίησή τους στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Διευκρινίσαμε μάλιστα ότι δεν ζητάμε κατ’ ανάγκη ευνοϊκότερη αντιμετώπιση, αλλά απλώς ειδική αξιολόγηση, ακόμα και αν αυτό τυχόν οδηγούσε σε υπαγωγή των νησιών σε ανώτερη κατηγορία, αν οι εξελίξεις το επέβαλαν.

Σήμερα, με την αναθεώρηση του σχετικού Χάρτη , τα νησιά του Σαρωνικού (πλην της Σαλαμίνας), καθώς και ο Δήμος-Τροιζηνίας Μεθάνων, «κατέβηκαν κατηγορία» και πλέον βρίσκονται στην κατηγορία 2 (με κίτρινο χρώμα), αντί για 3 (πορτοκαλί) στην οποία παρέμεινε η υπόλοιπη Αττική.
Έτσι, τα αυστηρότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό για τις περιοχές κατηγορίας 3 και 4 (μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ) ΔΕΝ θα ισχύσουν για τις περιοχές μας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε, ούτε ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Αντίθετα, η διασπορά του κορωνοϊού είναι γνωστό ότι αγγίζει και απειλεί και τις δικές μας περιοχές και πρέπει να δείξουμε τεράστια σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση για να διατηρηθούμε στο ίδιο επίπεδο.”

 

Ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

 

 

“Αγαπητοί συνδημοτες,
Οι Σπέτσες σήμερα κέρδισαν μια μάχη αλλά ο πόλεμος μαίνεται ακόμα.
Σήμερα μετά από πολύ κόπο, αδιάκοπες συζητήσεις και έγγραφα καταφέραμε να εξαιρεθούμε από τα μέτρα της υπόλοιπης Αττικής.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αρμόδιους φορείς που έλαβαν υπόψιν την επιστολή εξαίρεσης που στείλαμε στις 16/9/20.
Παραμένουμε στο επίπεδο 2.
Παρακαλώ όμως, να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμος. Φοράμε μάσκα, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και τηρούμε τις απαιτούμενες αποστάσεις.
Καλή δύναμη, υπομονή και σύνεση.”
Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
“Οφείλω ένα ουσιαστικό ευχαριστώ στους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης που έλαβαν σοβαρά υπόψη την επιστολή που στείλαμε στις 16.10.2020 με τους συναδέλφους Δημάρχους των νησιών της Π.Ε. Νήσων Αττικής, με την οποία παρακαλέσαμε για την διακριτή αξιολόγηση των νησιών μας σε σχέση το λεκανοπέδιο της Αττικής σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίησή τους στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.
Αυτό σημαίνει ότι τα αυστηρότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό για τις περιοχές κατηγορίας 3 και 4, δηλαδή μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους καθώς καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, ΔΕΝ θα ισχύσουν για τις περιοχές μας.
Ευχαριστώ τέλος όλους τους συναδέλφους Δημάρχους για την συνεργασία μας και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πόρου κ. Γιάννη Δημητριάδη για τον συντονισμό της πρωτοβουλίας μας.
Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε χαμηλό το επίπεδο υγειονομικού κινδύνου για τα Νησιά μας! Τηρούμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες, όπου προβλέπεται, και διατηρούμε τις αποστάσεις. Συνεχίζουμε όλοι μαζί με ασφάλεια!”Σχολιάστε