Κινητοποιήσεις νησιωτών για τις υποδομές υγείαςPhoto: antigeitonies.blogspot.com

Photo: antigeitonies.blogspot.com

Τον δρόμο των μαζικών κινητοποιήσεων ακολουθούν οι κάτοικοι της Πάρου και της Ικαρίας, που βλέπουν να τους στερείται το δικαίωμα της υγειονομικής περίθαλψης, μέσα από την σκληρή μνημονιακή πολιτική.
Οι κινητοποιήσεις των νησιωτών που διεκδικούν το αυτονόητο, θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για τους κατοίκους των δύο αυτών νησιών, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο των δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να δικαιωθούν τα αιτήματα τους.
Διαδήλωση Παριανών στην Αθήνα
Εχθές το πρωί, εκατοντάδες κάτοικοι της Πάρου και της Αντίπαρου έδωσαν βροντερό παρών έξω από το Υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για την «κατάντια» όπως λένε οι ίδιοι στην οποία έχουν περιέλθει οι υποδομές υγείας στα νησιά τους.
Το μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού πάει για λουκέτο, καθότι οι περισσότερες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές και οι λιγοστοί ιατροί που κάνουν το αγροτικό τους εκεί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε περίθαλψη που σημειώνονται στο κυκλαδίτικο νησί.
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές το κέντρο υγείας, στερείται γυναικολόγου και παιδίατρου, με αποτέλεσμα οι γονείς κάθε φορά να «τρέχουν» τα παιδιά τους στην Αθήνα!
Επίσης τα υγειονομικά υλικά παρουσιάζουν συχνά ελλείψεις, ενώ το κόστος λειτουργίας του κέντρου υγείας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Τα πανό που κρατούσαν στην πορεία τους από την οδό Αριστοτέλους μέχρι την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Σύνταγμα ανέγραφαν συνθήματα όπως «Κατεβαίνουμε στο δρόμο για να μην πεθάνουμε στο δρόμο» και «Ο λαός της Πάρου δεν είναι συντεχνία, παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν υγεία».
Στο «πόδι» και η Ικαρία
Με κατάληψη του ταμείου του νοσοκομείου Ικαρίας έως και τις 18 του μήνα συνεχίζεται ο αγώνας των Ικαριωτών κατά της συγχώνευσης του Νοσοκομείου του νησιού με αυτό της Σάμου.
Οι Ικαριώτες, πραγματοποίησαν δυο μαζικές συγκεντρώσεις στον Άγιο Κήρυκο την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ κλειστές παρέμειναν οι δημοτικές υπηρεσίες καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων του νησιού.
Η αγωνία των Ικαριωτών θα λάβει τέλος στις 18 Φεβρουαρίου που θα γίνει επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών η εισήγηση αποσύνδεσης του νοσοκομείου Ικαρίας από αυτό της Σάμου.
Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στον οικισμό του Φάρου Ικαρίας όπου βρίσκεται το μνημείο με τα ονόματα των συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους στις 10/2/2003 όταν το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που επέβαιναν συνετρίβη 1,5 μίλι ανοιχτά του οικισμού στην προσπάθεια του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού, κατατέθηκαν λουλούδια, ειπώθηκαν λίγες λέξεις προς τιμήν αυτών των ανθρώπων.
Οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Αγίου Κήρυκου Ικαρίας με βίντεο που έφτιαξαν, λένε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Σχολιάστε