Καταλύματα εποχικά και 12μηνης λειτουργίας: Ο γρίφος που οφείλει η κυβέρνηση να λύσειΑλαλούμ επικρατεί στον κλάδο των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού για την επανεκκίνηση του Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping), ενώ τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες.

 

Η παραπάνω ενημέρωση, αλλά και η πρόσφατη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Πέτσα ότι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος θα παραμείνουν κλειστά τα “εποχικά” καταλύματα, έχουν προκαλέσει σύγχυση και ερωτηματικά στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά κάποιος επίσημος διαχωρισμός ή σχετικός ορισμός ανάμεσα στα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας και στα εποχικά.

Σύμφωνα με τον πρ. Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πόρου κ. Χαράλαμπο Τσούκα, τα ενοικιαζομενα δωμάτια έχουν δικαίωμα βάσει άδειάς τους να λειτουργούν όλο τον χρόνο. Επίσης εποχικά καταλύματα δεν υφίστανται πλέον διότι πολύ απλά δεν υπάρχει τέτοια άδεια λειτουργίας.Ο κ. Τσούκας είναι σαφής: “Οι ΚΑΔ είναι στοιχεία εφορείας και όχι χαρακτηρισμού καταλύματος. Παλιά, σύμφωνα με τον νόμο 3430/55, υπήρχε κατηγορία καταλυμάτων τα οποία χαρακτηρίζονταν εποχικά καταλύματα και λειτουργούσαν συμπληρωματικά των ξενοδοχείων.Κατόπιν, σύμφωνα με τον Ν2160/93, αυτή η παράγραφος καταργήθηκε.Σήμερα τα τελευταία ειδικά σήματα λειτουργίας που εκδόθηκαν από τις ΠΥΤ είναι αορίστου χρόνου,ενώ όσα καταλύματα έχουν προβεί σε εκδοσή σήματος μέσω γνωστοποίησης ισχύουν για 5αετία.”.

Να σημειώσουμε ότι από τα τέλη Μαρτίου, μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού, οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Τουριστικών Καταλυμάτων “Κύκλος” και “Αριστοτέλης”, είχαν αποστείλει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας – μεταξύ άλλων – να αποσαφηνιστεί το πως καθορίζονται τα “εποχικά” καταλύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο γλωσσάριο των ορισμών στατιστικών του ΣΕΤΕ, δεν υπάρχουν οι όροι “εποχικά” και “δωδεκάμηνης λειτουργίας” καταλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Saronic Magazine, για τον γρίφο του διαχωρισμού των καταλυμάτων σε εποχικά και δωδεκάμηνα, δεν υπάρχει – μέχρι σήμερα – απάντηση ούτε κι από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού, και βρισκόμαστε σε αναμονή της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα αποσαφηνίσει το θέμα της επανέναρξης λειτουργίας των καταλυμάτων, τις επόμενες μέρες.

 
Σχολιάστε