Καθετή: Αειφόρος τουρισμός σε Πόρο και ΤροιζηνίαΖούμε σε έναν παράδεισο. Βουνό, θάλασσα, διάσπαρτα νησάκια, παραλίες για όλα τα γούστα, από οργανωμένες μέχρι εντελώς φυσικές, άγνωστες αμμουδιές. Υδροβιότοποι, ηφαίστεια, θερμά λουτρά, μονοπάτια, το Λεμονοδάσος με τα κοντίτα του, το Διαβολογέφυρο. Αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια, εκκλησάκια, ανοιχτό θέατρο στα Μέθανα, εκπληκτική αρχιτεκτονική, η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου με την πλούσια συλλογή της, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, λαογραφικά μουσεία σε Τροιζήνα και Πόρο. Δραστηριότητες στη φύση, σε βουνό και θάλασσα, γευσιγνωσία, οινογευσία, συναυλίες, παραστάσεις, μαθήματα μαγειρικής, χειροτεχνίας, δημιουργικής γραφής, ζωγραφικής. Τοπικά προϊόντα από την εύφορη γη, εξαιρετικό φαγητό και ζαχαροπλαστική, καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ιστιοπλοϊκά και glamping. Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο. Η Ec(h)o είναι μια κοινοπραξία τριών οργανισμών της περιοχής μας (ΚαθετήςLive-Bio και Odyssey), που έχει στόχο την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στις περιοχές του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.

Πιστεύουμε ότι ο αειφόρος τουρισμός φέρνει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις τοπικές κοινότητες: οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας είναι η συνεργασία με το Project Resound στη δημιουργία στρατηγικής επωνυμίας και επικοινωνίας (branding) για την προώθηση της περιοχής ως αειφόρου τουριστικού προορισμού.

 

Ec(h)o & Project Resound

Η συνεργασία αυτή μετρά ήδη 1,5 χρόνο, στη διάρκεια του οποίου έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικοί στόχοι:

  1. Την εξασφάλιση της αιγίδας των δύο Δήμων, Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, που είναι οι βασικοί επωφελούμενοι του έργου.
  2. Τη δημιουργία της τοπικής άτυπης ομάδας μας, της κοινοπραξίας Ec(h)o, με αρχικά μέλη την Καθετή, το Live-Bio και το Odyssey.
  3. Τη διενέργεια έρευνας με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής σε σχέση με τον αειφόρο τουρισμό.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας διεξήχθησαν ημιδομημένες, εις βάθος συνεντεύξεις με 23 ανθρώπους κυρίως από την περιοχή που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους. Σε όσους δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε συνέντευξη στάλθηκαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, στα οποία ανταποκρίθηκαν 11 επιπλέον άτομα. Επίσης, διεξήχθη έρευνα ως προς τις συνήθειες, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ταξιδιωτών σε σχέση με τον αειφόρο τουρισμό. Για το σκοπό αυτό έγινε στοχευμένη αποστολή ερωτηματολογίων με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου, εκ των οποίων συλλέχθηκαν 74. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάλυσης των δεδομένων.

Το Project Resound Greece θα κορυφωθεί το καλοκαίρι του 2021 με δύο εβδομαδιαία εργαστήρια, στα οποία θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία branding για τους δύο δήμους μας ως προορισμών αειφόρου τουρισμού! Ωστόσο, αυτό το γεγονός θα είναι μόνο η αρχή για το έργο της κοινοπραξίας Ec(h)o.

Η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τους ντόπιους επαγγελματίες αλλά και τους δήμους, έτσι ώστε ο τόπος μας να αξιοποιήσει στο μέγιστο το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Ειδικά τώρα, που τα σχέδια για δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής και θαλάσσιας έκτασης του Πόρου προδιαγράφουν ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον για το περιβάλλον όλης της περιοχής.

 

 

Πηγή: katheti.gr
Σχολιάστε