Ιχθυοκαλλιέργειες και στην ΑίγιναΟι ιχθυοκαλλιέργειες στον Σαρωνικό, αρχίζουν και πονοκεφαλιάζουν κι άλλες τοπικές κοινωνίες, εκτός από τις ήδη εμπλεκόμενες (Πόρος, Τροιζηνία, Επίδαυρος, Σαλαμίνα, Τολό). Η περίπτωση της Λιγέας στην Αίγινα είναι η νεότερη που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Νέας Εποχής» η εταιρία Mediterranian Fish Farming LTD πραγματοποίησε από τα τέλη του προηγούμενου έτους ένα rally συγκέντρωσης όλων των εγκρίσεων που χρειάζονται για να καταφέρει να υποβάλλει για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). Η πρώτη, να θυμίσουμε ότι είχε απορριφθεί την 1/10/2008 με την απόφαση 6529 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής.
Το rally ξεκινάει με την τροποποίηση (και παράταση) της εκμίσθωσης των 10 θαλασσίων στρεμμάτων που δίδεται με απόφαση του Περιφερειάρχη στις 11/11/2010. Η παράταση αυτή δόθηκε ως “εξαιρετική περίπτωση” αφού δεν κατέστη δυνατή η εγκατάσταση της Εταιρίας λόγω της απόρριψης της Μ.Π.Ε.
Εν συνεχεία, η εταιρία καταφέρνει να κερδίσει στις 20/1/2011 την αναθεώρηση της γνωμοδότησης του Οργανισμού Αθήνας ο οποίος πλέον εκτιμά ότι “εξασφαλίζεται η καταλληλότητα χωροθέτησης για το έργο του θέματος με την προϋπόθεση να υπάρξει σύμφωνη γνώμη από τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού”…
Παίρνει επίσης την έγκριση από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών, με πρόϋπόθεση και πάλι να συμφωνούν οι συναρμόδιες υπηρεσίες.
Το θέμα σκαλώνει σε δύο επίπεδα: α) στην Αρχαιολογία αφού η Εναλίων Αρχαιοτήτων επεμβαίνει με έγγραφό της στις 23/2/ 2011 και μιλά για “Ζώνη αδόμητης απολύτου προστασία λόγω ύπαρξης σηματικών χερσαίων αρχαιοτήτων” και β) στο Περιφερειακό Συμβούλιο που γνωμοδοτεί αρνητικά στις 18/4/2011 με αιτιολογία ότι “δεν έχει ολοκληρωθεί ο χωροθετικός σχεδιασμός για τον καθορισμό Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην Αττική”
Την 1/9 λοιπόν, Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος απορρίπτει για δεύτερη φορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας. Εδώ νομίζει κανείς ότι κλείνει οριστικά το κεφάλαιο “ιχθυοκαλλιέργειες στη Λιγέα”. Και όμως, το Ελληνικό Κράτος προβλέπει την υποβολή ένστασης κατά της απόφασης εντός ενός μήνα από την λήψη της απορριπτικής απόφασης.
Ξεκινάει λοιπόν νέο rally ώστε στον φάκελο της Μ.Π.Ε. να προστεθεί κάποιο νέο στοιχείο που να μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Και ιδού: Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εκδίδει την απόφαση στις 7/10/2011 με την οποία χορηγεί “έγκριση” στην Mediterranean Fish Farming LTD για τις εγκαταστάσεις της.
Έτσι, ουσιαστικά “πέφτει” το προτελευταίο κάστρο κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Να θυμίσουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ο χωροθετικός σχεδιασμός της Αττικής ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί και έτσι δύσκολα κάποιος θα μπορεί να αρνηθεί στην εταιρία την εγκατάστασή της στην περιοχή.
Όλα αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα το τοπίο της Ελληνικής Πολιτείας, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα οι τοπικές κοινωνίες δεν αποφασίζουν για τον τόπο τους. Μιας Πολιτείας, που όταν θέλει, μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της. Μιας πολιτείας που όταν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, μπορεί να αλλάζει άποψη.
Λίγα μέτρα παρακάτω από τον Όρμο της Λιγέας, εκεί στο Ακρωτήρι Γελάδα, ένας ολόκληρος Δήμος (πολίτες και Δημοτικοί Άρχοντες) μαζί και η Περιφέρεια Αττικής είχαν αποφασίσει ομόφωνα να εγκαταστήσουν τον Βιολογικό Καθαρισμό, ώστε να αποκτήσει η πολύπαθη Αίγινα μια βασική υποδομή, αυτή της αποχέτευσης. Ούτε μια ένσταση δεν υποβλήθηκε για αυτό το θέμα. Όμως, υπολογίζαμε τότε χωρίς τον ξενοδόχο αφού η Αρχαιολογία απέρριψε την Μελέτη γιατί στην περιοχή “ενδέχεται” να υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα…
Η υπόθεση του Βιολογικού παραμένει από τότε σε ύπνωση. Οι ιχθυοκαλλιέργειες όμως, σιγά – σιγά “ροκάνισαν” τις δυσκολίες…
Πηγή: Νέα Εποχή
Σχολιάστε