Θ. Δρίτσας: Ο «Ξένιος Δίας» εφορμά και στην Τροιζηνία…dritsasΔήλωση Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ

“Οι βάρβαρες αστυνομικές επιχειρήσεις «Ξένιος Δίας» εναντίον μεταναστών δεν τελειώνουν ποτέ. Αντίθετα επεκτείνονται και στην επαρχία. Ο κ. Κικίλιας ζήλεψε τη δόξα του κ. Δένδια και προχωρά μάλιστα σε … αποκέντρωση! Τις τελευταίες ημέρες στην Τροιζηνία χωρίς κανένα προφανή λόγο και χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει δημόσια πρόσκληση του Πρωθυπουργού «να ανακαταλάβουμε και τα χωριά μας», χωρίς να συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης, δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε σπίτια και χωράφια, για να συλλάβουν μετανάστες χωρίς χαρτιά που επί χρόνια δουλεύουν ως εργάτες γης στην περιοχή, όχι μόνο χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, αλλά αντίθετα καλύπτοντας κενό προσφοράς εργασίας. Οι συλλήψεις και η αγριότητα των αρχών, προκάλεσαν την ηρεμία των κατοίκων, αλλά και τον οικονομικό προγραμματισμό των παραγωγών που τους απασχολούσαν. Η κραυγαλέα αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και συνολικά της ΕΕ, συνεχίζεται με την κράτηση μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμα και αυτών που εργάζονται σε δουλειές που δεν θέλει να κάνει κανένας έλληνας. Αυτών δηλαδή που αποδεδειγμένα είναι χρήσιμοι και ενσωματωμένοι στην κοινωνία. Ο Μπαλτάκος και η Χρυσή Αυγή τρίβουν τα χέρια τους κύριε Κικίλια! Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις του Ξένιου Δία από τον Γαλατά, την Τροιζήνα και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας και να ληφθούν μέτρα για την έκδοση άδειας εργασίας και νόμιμων εγγράφων στους αλλοδαπούς εργάτες γης που ζουν και εργάζονται εκεί”.
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παναγιώτης Μουστάκας says:

  Συμφωνώ με τον κ.Δρίτσα ως πρός την νομιμοποίηση των αλλοδαπών οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή μας και μάλιστα ,όπως επισημαίνει,σε δουλειές που δεν (καταδέχονται) να κάνουν οι Ελληνες,οι οποίοι περιμένουν να διορισθούν στο δημόσιο πίνοντας “καπουτσίνο φρέντο” στις καφετέριες.Μήπως όμως ο κ.Δρίτσας θα έπρεπε να προτρέψει τους εργοδότες που τους απασχολούν(παράνομα και ανασφάλιστους) να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στους αρμοδίους φορείς.Βέβαια αυτό θα έχει κόστος διότι αφ’ενός μεν θα πρέπει να τους πληρώνουν το νόμιμο μεροκάματο,αφ’ετέρου να καταβάλουν τις εισφορές στο ΙΚΑ ή ΟΓΑ αντίστοιχα.Φοβούμαι ότι σ’αυτήν την περίπτωση ενώ τώρα όλοι τον χειροκροτούν τότε θα τον απέρριπταν.

 2. Ιωάννης Γκούμας says:

  Θα τον απορίψουν μερικοί στην αρχή. Θα τον επικροτήσουν οι υπόλοιποι που θα βλέπουν καλύτερες προδιαγραφές εργασίας. Πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει λύση για την τιμή των προϊόντων, όχι για όλους τους παραγωγούς, αλλά για αυτούς που είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν κάποια συλλογική γραμμή και σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση.

  Συνολικά η λύση είναι να παράγουμε όσα χρειαζόμαστε και να μποϊκοτάρουμε τα αδασμολόγητα ξένα προϊόντα. Έτσι ότι ξοδέψουμε θα μείνει στον τόπο και τα χρήματα θα κάνουν κύκλο.

  Σε απλό παράδειγμα:
  Έστω ο Γιάννης πουλάει 1 κιλό πατάτες 1€ και οι εισαγώμενες κάνουν 0,70€. Έστω ο Πέτρος κάνει το ίδιο με ντομάτες, 1€ και 0,70€. Αν ο καθένας ψωνήσει από τον άλλο, θα καταλήξουν να πάρουν αυτό που θέλουν με 0 κόστος. Αν ψωνίσουν τα φτηνά, θα έχουν ξοδέψει και οι δύο από 0,70€.

  Αυτό έχει εφαρμογή στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούμε να παράγουμε. Αρκεί ο κόσμος να το συνειδητοποιήσει για να μειώσουμε το χρέος μας. Αλλά θέλει συνολική εφαρμογή. Αν στο προηγούμενο παράδειγμα ο ένας αγοράσει το εισαγώμενο, αυτός θα έχει κερδίσει 0,30€ και ο άλλος θα έχει χάσει 1€. Δηλαδή όσοι αγοράζουν εισαγώμενα, επιβαρύνουν τους υπόλοιπους με τις επιλογές τους.
  Για αυτό το κράτος πρέπει να μεριμνήσει να εξισωθούν οι τιμές τουλάχιστον εγχώριων και εισαγώμενων.

 3. Πάνος says:

  Ένας μεγάλος μύθος είναι ότι οι αλλοδαποί παίρνουν ποιο λίγα από τους Έλληνες.

  Το μικτό ημερομίσθιο (όχι τα καθαρά που θα πάρει στο χέρι ο ανειδίκευτος εργάτης, αλλά μαζί με τις κρατήσεις) είναι 22,83 για κάτω των 25 ετών και 26,18 για των άνω των 25. http://ergatika.gr/sse/egsse/

  Στην περίφημη Μανωλάδα στις φράουλες τις οργής, ο μισθός είναι 25 ευρώ καθαρά την ημέρα δηλαδή πάνω από το βασικό ημερομίσθιο.

  Και εδώ στην Τροιζηνία δεν θα βρεις εργάτη να σου μαζέψει ελιές με κάτω από 30 ευρώ, ενώ ακόμα και οι Πακιστανοί ένα 20άρικο το παίρνουν την ημέρα, πολλές φορές δε τους παρέχεται και στέγη, οπότε καταλήγουν να παίρνουν πάνω από το βασικό ημερομίσθιο.

  Τα δε χρήματα που αναλογούν στην ασφαλιστική τους κάλυψη είναι ελάχιστα, μιλάμε για 5 ευρώ το πολύ το άτομο. Ο λόγος που οι περισσότεροι δεν τα δίνουν δεν έχει να κάνει με το κόστος, αλλά με τα απίστευτα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργεί το Ελληνικό Δημόσιο και οι νόμοι μας.

  Αν κατέβει κανείς στον Πόρο, θα δει πολλά νέα παιδιά που εργάζονται για 20-25 ευρώ την ημέρα, και αυτά μόνο το καλοκαίρι, αλλά κατά κύριο λόγο σε τουριστικές επιχειρήσεις.

  Βλέπεις δεν υπάρχουν πολλά νέα παιδιά διαθέσιμα να δουλέψουν τον χειμώνα. Είναι κατά κύριο λόγο όλοι φοιτητές, να θυμίσω το 90% ποσοστό εισακτέων του Λυκείου Πόρου (ποσοστό εισακτέων και όχι επιτυχίας, γιατί επιτυχία είναι να μπεις εκεί που πραγματικά θες και όχι όπου να είναι γιατί εκεί έφτασε η βαθμολογία σου να μπεις).

  Και μετά όταν αυτά τα παιδιά μια μέρα τελειώσουν το ΑΕΙ/αΤΕΙ τους, ύστερα από 6-7 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση (αντί για 3), δεν θα καταδεχθούν να πάνε στα χωράφια να δουλέψουν, όπως πολύ σωστά επισημένει με νόημα ο κ. Μουστάκας.

  Γιατί την οικονομική ανάλυση του αγαπητού Ιωάννη Γκούμα, δεν μπορώ να πω πολλά, καθότι κινείτε εκτός πραγματικότητας, όπως το μεγαλύτερο ποσοστό συριζαιων οικονομικών αναλύσεων, και έτσι θα αποφύγω να την χαρακτηρίσω και να στεναχωρήσω τον Ιωάννη.

  Βλέπεις όταν δεν παράγεις κάτι για να μεταπουλήσεις (πχ Δημόσιος Υπάλληλος), θα ψωνίσεις το φθηνότερο. Το ίδιο ισχύ αν προσφέρεις μια υπηρεσία χωρίς ανταγωνισμό από εισαγόμενη υπηρεσία, ή πουλάς ένα προϊόν που υπάρχει μόνο εισαγόμενο (πχ προϊόντα τεχνολογίας). Τα πράγματα είναι πολύ ποιο περίπλοκα από ότι τα περιγράφει ο Ιωάννης.

  Τώρα επί του άρθρου, ο Δρίτσας δεν θέλει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Βέβαια δεν υπάρχει ρεαλιστική αντιπρόταση πέραν των συνήθη ρομαντικών προτάσεων. Και εγώ τους αγαπάω, τους λυπάμαι, αλλά δεν χωράμε όλοι. Δεν μπορεί να μας ταΐσει όλους η τοπική οικονομία. Μία λύση είναι να φύγουν πολύ από εμάς ώστε να έρθουν οι αλλοδαποί στην θέση μας. Άλλοι λύση είναι να καταλάβουμε ότι κάποιοι από εμάς θα πρέπει να λερώσουν τα χέρια τους, να πάνε και στα χωράφια, να γίνουν εργάτες και τεχνίτες, και να αναλάβουμε εμείς τις δουλειές που δεν θέλει κανένας να κάνει (και να παίρνουν οι περιβολάρηδες 900 τον μήνα, αντί 4 μέρες την εβδομάδα στην καφετέρια με 20 την ημέρα).

  Τέλος ενσωμάτωση στην κοινωνία δεν σημαίνει μόνο να κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι άλλοι. Σημαίνει σεβασμός στα ήθη και τα έθιμα της τοπικής κοινωνίας (για να σεβόμαστε και εμείς τα δικά τους), σημαίνει συμμετοχή στην τοπική κοινωνία (και όχι αυτογκετοποίηση).

  Ειδάλλως ο ISIS είναι κοντά, και αν συνεχίσει έτσι, δυστυχώς ακόμα και στην Ελλάδα θα πάει η ΧΑ στο 50% αν συνεχίσει το γλύψιμο τους ο Σύριζα.

 4. Παναγιώτης Μουστάκας says:

  Συμφωνώ κ.Γκούμα με τον συλλογισμό σας και το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα.Επιμένω όμως (και σ’αυτό νομίζω να συμφωνείτε) ότι οι παραγωγοί πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα των προιόντων τους χρησιμοποιώντας κατάλληλα και τις επιδοτήσεις της ΕΟΚ αντί να τις διαθέτουν για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων ή την οικοδόμηση οικιών.Οσον αφορά το μπουκοτάζ των αλλοδαπών προιόντων αυτό είναι δύσκολο να γίνει με δεδομένη την συμμετοχή της Χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.Αλλωστε μη μας διαφεύγει και η πιθανότης σχετικών αντιποίνων.(Τελευταία η περίπτωση των εξαγωγών προς την Ρωσία)

 5. Γκλαβας Παναγιωτης says:

  Πολύ ωραία μας τα λέτε κ.Δρίτσα μας…ρωτήστε όμως πέραν των παρατρεχαμενών σας και κανέναν άλλον απο την τοπική κοινωνια της τροιζηνίας,που δεν τον διέπει βέβαια καμμιά ξενοφοβία,για να σχηματίσετε μια καλλιτερη άποψη.Διότι δεν φαίνεται να έχετε κυκλοφορήση καθόλου στην περιοχή της ευρύτερης περιοχής Τροιζηνίας και προφανώς αγνοείτε πολλές παραμέτρους του όλου θέματος.Δηλαδή να κυκλοφορούν με δίκυκλα,χωρίς άδειες,χωρίς φώτα,με απόλυτο κίνδυνο για όσους χρησιμοποιούν τον δρόμο..Δηλαδή να κλέβουν ότι βρούν χωρίς κανένα φόβο..Δηλαδή να ενοχλούν νεαρές κοπελλες..Δηλαδή κάποιοι απ αυτούς να εκμεταλεύονται τους άλλους..Δηλαδη κάποιοι ατσίδες [[δικοί μας]]να πλουτίζουν σε βάρος τους…δηλαδή..δηλαδη..δηλαδή…Και όλα αυτά κ.Δρίτσα μας να κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε..Ας είναι καλά τα ψηφαλάκια..Ομως αυτό που δεν έχετε πάρει χαμπάρι εσείς οι πολιτικοί όλων των χώρων που συναποτελείτε το σύστημα είναι ότι εμείς οι άλλοι,που δεν μιλάμε,εμείς οι άλλοι που τραβάμε το κάρο,εμείς οι άλλοι αρχίσαμε να ξυπνάμε..γινόμαστε πολλοί πάρα πολλοί κ.Δρίτσα μας.

Σχολιάστε