Θυμάστε το Συμπόσιο της Σύμης;Από τις 15 μέχρι τις 18 Ιουλίου, η Σάμος θα φιλοξενήσει – το γνωστό σε εμάς τους Ποριώτες – «Συμπόσιο της Σύμης», που διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Φέτος, το διεθνές συνέδριο θα συνδυαστεί με παράλληλες εκδηλώσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία προεδρεύει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στον Πόρο θυμόμαστε ακόμα το 13ο Συνέδριο της Σύμης, που είχε γίνει αυτές τις μέρες πριν δυο χρόνια (12-15 Ιουλίου 2010) και είχε μετατρέψει τον Πόρο, κυριολεκτικά σε «φρούριο» με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τους εκατοντάδες ένστολούς και ασφαλίτες αστυνομικούς.
Τότε, στον Πόρο, είχε συζητηθεί το θέμα της κρίσης της ηγεσίας στην Ευρώπη, καθώς και τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ε.Ε., όπως επίσης είχε τεθεί το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας, της κατάργησης των εμποδίων και της δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων.
Επίσης, είχε συζητηθεί «το νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης: πράσινες θέσεις εργασίας και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα» , καθώς και «Η νέα ταυτότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό: 1001 ιδέες για προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα», «τι μάθαμε από την παγκόσμια κρίση και τι ακολουθεί στη συνέχεια: Ιδέες για ατζέντα μιας προοδευτικής ηγεσίας στην Ευρώπη» και «ένας οδικός χάρτης για την Ελλάδα΄- εκτιμώντας τη σημερινή πραγματικότητα και διαμορφώνοντας την πολιτική και οικονομική εικόνα της νέας Ελλάδας».

Σήμερα, δυο χρόνια αργότερα, πολλά έχουν αλλάξει. Ο προεδρεύων του συμποσίου Γ. Α. Παπανδρέου, δεν είναι πια ο πρωθυπουργός της χώρας, η οικονομική κρίση έχει βαθύνει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη και στη χώρα μας, εδώ και μήνες, βιώνουμε και πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα το μέλλον να θεωρείται αβέβαιο. Διαβάζοντας ωστόσο την ατζέντα του προ διετίας, συμβουλίου στον Πόρο, αντιλαμβανόμαστε, πως το περισσότερο επίκαιρο και συνάμα ειρωνικό θέμα που συζητήθηκε τότε, είναι η κρίση της ηγεσίας στην Ευρώπη. Μια κρίση από την οποία δύσκολα θα ανακάμψουμε.

Στις προσκλήσεις της φετινής εκδήλωσης της Σάμου, διευκρινίζεται πως οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο θα καλύψουν τα έξοδα άφιξης στη χώρα μας και τα έξοδα παραμονής τους, αφού λεφτά “δεν υπάρχουν”.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα οργανωθούν είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η σύσκεψη των ηγετών – μελών της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Βαλκάνια που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στη θεματολογία του Συμποσίου της Σύμης περιλαμβάνονται, κατά πληροφορίες, η πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης στο περιβάλλον της κρίσης, η αξιολόγηση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την μελλοντική φυσιογνωμία της ΕΕ, καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υπό το πρίσμα και της Αραβικής Άνοιξης.

Ιδιαίτερη θεματική ενότητα θα αποτελέσει η Ελλάδα ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή.

Επίσης, στη Σάμο, στις 19 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Κρίση και την Οικονομία. Η Επιτροπή θα καταλήξει σε συμπεράσματα για την τρέχουσα περίοδο, τα οποία θα αποτελέσουν και προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε διεθνείς Οργανισμούς, την ΕΕ, ακόμη και το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Σχολιάστε