Θρηνεί η Βενεζουέλα τον θάνατο του Τσάβεςhugo-chavez_1296303cΣε κατάσταση εθνικού πένθους βρίσκεται σήμερα η Βενεζουέλα και ο λαός της μετά το θάνατο του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες Φρίας, χτες Τρίτη, σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Η είδηση του θανάτου του Βενεζουελάνου ηγέτη ανακοινώθηκε με σπασμένη φωνή από τον αντιπρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο ανέφερε: «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16.25 (τοπική ώρα) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες».
Λίγη ώρα μετά ο Μαδούρο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «TELESUR» πως το μέλλον του βενεζολάνικου έθνους «εξαρτάται από την επαναστατική ενότητα» του λαού γιατί, όπως πρόσθεσε, «μόνο μαζί» μπορούμε «να εγγυηθούμε το μέλλον της πατρίδας».
Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα το πρωί στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας ως την Παρασκευή, οπότε θα γίνει και η ταφή, παρουσία δεκάδων ηγετών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, στη Βενεζουέλα θα πραγματοποιηθούν από σήμερα και για επτά ημέρες εκδηλώσεις μνήμης και αποχαιρετισμού του 58χρονου ηγέτη.
Εκλογές σε ένα μήνα
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χούα, προσωρινά καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα και με τις τελευταίες εντολές που έδωσε ο Τσάβες.
Με αφορμή το θάνατο του χαρισματικού ηγέτη της Βενεζουέλας, σας παραθέτουμε το πολύ ενδιαφέρον και βραβευμένο ντοκιμαντέρ Ιρλανδικής παραγωγής, με τίτλο: Chavez: Inside the Coup (2003)
Σχολιάστε