Θέλουν τον Δήμο τους πίσω στα ΜέθαναMETHANAΜε επιστολή τους κάτοικοι της Χερσονήσου Μεθάνων την οποία απέστειλαν προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη και το κοινοποίησαν σε όλους τους αρχηγούς του πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές της Α’ Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων, ζητούν να γίνει άμεσα η μετονομασία του Δήμου Τροιζηνίας σε Δήμο Μεθάνων και Τροιζηνίας και οπωσδήποτε πριν την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαίου. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ
ΣΕ ΔΗΜΟ ΜΕΘΑΝΩΝ – ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

Ένας από τους πρώτους Δήμους, που δημιουργήθηκαν το 1834, πριν από 180 χρόνια, μετά το νικηφόρο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, ήταν ο Δήμος Μεθάνων. Είναι αρχαιότερος του Δήμου Πειραιά, που ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1835!

Το 2010 ο Δήμος Μεθάνων καταργήθηκε με τον Νόμο του Καλλικράτη και σήμερα είναι Δημοτική Ενότητα του Δήμου Τροιζηνίας με έδρα τον Γαλατά. Πέρασαν 3 χρόνια και όλοι μπορούμε να αξιολογήσουμε και να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις που είχε αυτή η δραματική εξέλιξη για την Χερσόνησο μας. Αγνοήθηκαν, από τους κυβερνώντες, ιστορικά δεδομένα και τα Μέθανα “σβήστηκαν” με μια υπουργική υπογραφή από το χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο νομοθέτης του Νόμου 3852/2010, που είναι γνωστός ως « Νόμος του Καλλικράτη», όχι μόνο αγνόησε την ιστορία της περιοχής της Χερσονήσου Μεθάνων, αποσιώπησε ιστορικά σύγχρονα δεδομένα, όπως το γεγονός ότι ο Δήμος Μεθάνων είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες Λουτροπόλεις της χώρας και ο πρώτος Δήμος της πρώην Επαρχίας Τροιζηνίας.
Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου εξακολουθούμε να θεωρούμε ασέβεια απέναντι στην ιστορία των Μεθάνων την κατάργηση του Δήμου Μεθάνων, αλλά και την παράλειψη του ονόματος ΜΕΘΑΝΑ, στο όνομα του νέου Δήμου Τροιζηνίας, που αποτυπώνει γεωγραφικά μόνο ένα μέρος της Επαρχίας Τροιζηνίας.

Εμείς οι κάτοικοι του πρώην Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ ζητάμε την αποκατάσταση της ιστορίας της περιοχής μας. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε στην πράξη την Αυτονομία των Μεθάνων. Όπως διεκδικούμε ακόμα και την αναγραφή του ονόματος Μέθανα στο τίτλο του Δήμου Τροιζηνίας, ως ελάχιστη αναγνώριση της ιστορικής προσφοράς στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Εκτιμούμε ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην τροποποιήσει τον “νόμο του Καλλικράτη”, επιβάλλεται, τώρα να αποκαταστήσει το όνομα των Μεθάνων με τον τίτλο Δήμος Μεθάνων – Τροιζηνίας.
Ίσως, αν δεν γίνει, να είναι ένας ισχυρός λόγος να απέχουμε από τις προσεχείς εκλογές. Αλλά, αυτό θα το αποφασίσουμε συλλογικά και αφού εκτιμήσουμε όλες τις δυνατότητες των δράσεων μας.
Οι σχετικές αποφάσεις για τη μετονομασία του Δήμου Μεθάνων – Τροιζηνίας, ήδη έχουν σταλεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών και εκκρεμεί – όπως μας ενημέρωσαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών – η τελική έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εμείς, οι κάτοικοι της Χερσονήσου Μεθάνων ζητάμε με επιμονή και με πάθος την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για τη μετονομασία του Δήμου Τροιζηνίας, σε Δήμο Μεθάνων – Τροιζηνίας.

Μέθανα 3 Ιανουαρίου 2014

Ακολουθούν υπογραφές:

http://www.mymethana.gr/?q=node%2F1396
Σχολιάστε