Θέατρο στο Κτήμα Κλάδος: Το Lemon συναντά το λεμόνι στο φυσικό του χώροΦωτογραφίες: Λουκία Μπaτσή

H μέρα για την πρωτότυπη θεατρική παράσταση Lemon στο Γαλατά Τροιζηνίας πλησιάζει. Αυτό το Σάββατο 18 Μαΐου, η καλλιτεχνική ομάδα Experimento παρουσιάζει την ιστορία του πιανίστα Χιλιαεννιακόσια -του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού, που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό- μέσα στο συσκευαστήριο λεμονιών του κτήματος Κλάδος.

Ο χώρος του συσκευαστηρίου, ειδικά διαμορφωμένος αλλά διατηρώντας το χαρακτήρα του, θα υποδεχτεί το πιάνο-μαγικό κουτί και τα υπόλοιπα σκηνικά της παράστασης. Τα θεατρικά φώτα και ο απαραίτητος ηχητικός εξοπλισμός θα πάρουν τη θέση τους στο χώρο, το ίδιο και οι καρέκλες των θεατών που θα αγκαλιάσουν τη σκηνή όπου οι δύο ταλαντούχοι πρωταγωνιστές της παράστασης, Μελαχρινός Βελέντζας και Γιώργος Δρίβας, θα αφηγηθούν αυτή την απίστευτη ιστορία. Πρόκειται για μία παράσταση που αποσπά εξαιρετικές κριτικές όπου κι αν παρουσιάζεται και ξεχωρίζει τόσο για την ενέργεια και τη θεατρικότητα επί σκηνής όσο και για το ταξίδι της εκτός αυτής με τους πρωτότυπους προορισμούς (εν πλω σε καράβι, σε καρνάγιο κα) να διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

Ο Στέλιος Κλάδος, λεμονοπαραγωγός και ιδιοκτήτης με τον αδερφό του Σπύρο του κτήματος όπου θα παρουσιαστεί το Lemon, μιλά με τους Experimento στο Porosnews για το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα, την όλη διαδικασία μετατροπής του συσκευαστηρίου σε θεατρική σκηνή καθώς και την ανάγκη που υπάρχει να παρουσιάζονται περισσότερες παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή.
|Η αρχή|
Στέλιος Κλάδος: Τυχαία. Ένα βράδυ του περασμένου χειμώνα χτύπησε το τηλέφωνό μου. Στην άλλη άκρη ήταν ο ιδρυτής της ομάδας Experimento Μελαχρινός Βελέντζας, ο οποίος χρειαζόταν λεμόνια για τις ανάγκες του Lemon. Δέχτηκα αμέσως να τους βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι κι έτσι έγινα κι εγώ κατά κάποιο τρόπο μέρος της παράστασης.
Experimento: Το λεμόνι ως φυσικό αντικείμενο είναι μέρος της παράστασης: ο Χιλιαεννιακόσια εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του μέσα σε μία κούτα από λεμόνια. Έτσι κι εμείς εγκαταλείπουμε με τη σειρά μας λεμόνια στους τόπους όπου ταξιδεύουμε με την παράσταση και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε το Lemon. Η παράσταση του Σαββάτου είναι η εξέλιξη αυτής της συνεργασίας και η απόδειξη ότι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται και λειτουργούν ομαδικά και μεθοδικά το αποτέλεσμα μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Η παράσταση Lemon ταξιδεύει σε πρωτότυπους προορισμούς

|H παράσταση|
Exp.: Για εμάς, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ήταν σημαντικό ο Στέλιος να έρθει σε επαφή με το έργο. Τον προσκαλέσαμε να δει την παράσταση στην Αθήνα, που εκείνη την περίοδο παιζόταν στο Θέατρο Radar.
Σ.Κ. Είδα μία παράσταση «γεμάτη». Γεμάτη μουσική, συγκίνηση, χαρά, λύπη. Οι δύο ηθοποιοί συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον μοναδικά και σε κρατάνε σε εγρήγορση για 70 λεπτά. Πολύ πρωτότυπη ιστορία πραγματικά, δε σε αφήνει να βαρεθείς ούτε στιγμή.

Ο ηθοποιός και πιανίστας Μελαχρινός Βελέντζας στο ρόλο του Χιλιαεννιακόσια
και ο ηθοποιός Γιώργος Δρίβας στο ρόλο του Τιμ Τούνυ. – Φωτό: Χάρης Γερμανίδης

Exp: Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε εμείς τον Πόρο για να δούμε από κοντά το κτήμα και τη διαδικασία παραγωγής ενός λεμονιού. Συζητούσαμε αρκετά πάνω στις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στη θεατρική και την αγροτική παραγωγή: απαιτείται χρόνος, φροντίδα, υπομονή και άμεση επαφή με το αντικείμενο. Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα της παράστασης μέσα στο κτήμα.

|Το πρωτότυπο εγχείρημα|
Σ.Κ. Σε μία από αυτές τις βόλτες στο κτήμα με τον Μελαχρινό σκεφτήκαμε πόσο ωραία θα ήταν να ανέβαινε η παράσταση εδώ, στο χώρο παραγωγής και συσκευασίας του λεμονιού. Δεν είναι συνηθισμένο μια θεατρική παράσταση να ανεβαίνει σε συσκευαστήριο εσπεριδοειδών. Αλλά, το τολμήσαμε. Ο χώρος του συσκευαστηρίου είναι το σημείο απ’ όπου ένα απλό λεμόνι, αφού προηγηθεί επεξεργασία, οδηγείται από το χωράφι στα ράφια των super-markets. Ξαφνικά όλα αλλάζουν και το συσκευαστήριο γίνεται θέατρο. Μας αρέσει η ιδέα και δουλεύουμε από κοινού, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχα ενδιαφέρον και για τους θεατές εκείνης της βραδιάς.

Όταν το θέατρο συναντά την καθημερινότητα

Experimento: Αν και έχουμε ξαναπαίξει σε χώρους μη αμιγώς θεατρικούς, το κτήμα απέκτησε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το έργο μας. Υπό μία έννοια ο ήρωας του έργου επιστρέφει στην πρώτη του βρεφική κούνια, την κούτα με τα λεμόνια. Παράλληλα, η συγκεκριμένη παραγωγή αποτελεί πράγματι ένα νέο εγχείρημα και για εμάς. Η οργάνωσή της πραγματοποιείται από κοινού με τον Στέλιο και τον αδελφό του Σπύρο. Πρόκειται για ενός είδους συμπαραγωγή, όπου το Lemon συναντά το λεμόνι στο φυσικό του χώρο. Αυτή η σύνδεση θεάτρου και καθημερινότητας έχει ενδιαφέρον, καθώς τελικά ίσως θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές.
|Η ανταπόκριση|
Σ.Κ. Θα αναφερθώ κυρίως στη δίψα του κόσμου στην περιοχή να δει μια θεατρική παράσταση. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Η επικοινωνία της παράστασης με τα λεμόνια τόσο στο Γαλατά όσο και στον Πόρο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία δεν έχει να κάνει με τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας (internet, facebook κλπ) Είναι πολύ πιο άμεση και πιστεύω ότι λειτουργεί μιας και σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τι ιστορία άραγε μπορείς να ακούσεις από ένα λεμόνι. Υπάρχουν βέβαια και οι αμφιβολίες κάποιων κατά πόσο μπορεί μια παράσταση να παρουσιαστεί σ’ ένα χώρο όπως το συσκευαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ το εγχείρημα εξ αρχής επιτυχημένο εφόσον προτείνει έναν καινούριο δρόμο για τον τόπο μας.

Ταυτότητα παράστασης
Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00
Κτήμα Κλάδος | Γαλατάς Τροιζηνίας 180 20 – http://www.freshlemon.gr/
Τοποθεσία στο χάρτη: http://bit.do/eReas
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Τιμή εισιτηρίου για παιδιά: 8 ευρώ | Η παράσταση είναι κατάλληλη από ηλικίες 12+
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 6977773875 & 6977153105
Προπώληση Viva: https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/lemon/
Facebook event: https://www.facebook.com/events/610178182797801/
• Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές με τη συνοδεία κρασιού και λεμονάδας που θα προσφέρεται δωρεάν στους θεατές της παράστασης. Η βραδιά θα συνεχιστεί με μουσικές επιλογές από το πλήρωμα του Lemon!

Το πλήρωμα του Lemon

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη

Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη

Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου

Ηχητικός σχεδιασμός: Λευτέρης Δούρος

Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου

Φωτογραφίες – Trailer: Χάρης Γερμανίδης

Κατασκευή σκηνικού: Θωμάς Μαριάς

Διανομή: Μελαχρινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια) & Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)

Η παράσταση πραγματοποιείται
υπό την αιγίδα του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων
και με την υποστήριξη του Κτήματος Κλάδος
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Μία παράσταση που δικαιώνει την πρόταση “πάμε θέατρο”. Εξαιρετική η επιλογή τής Experimento να ξεκινήσει με τον Χιλιαεννιακόσια, δίνοντας έτσι το στίγμα της για την συνέχεια της καλλιτεχνικής της πορείας.

Σχολιάστε