Η μεταμόρφωση των Νηπιαγωγείων του Πόρου



Στο ρεπορτάζ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είχαμε γράψει για την μεταμόρφωση των Νηπιαγωγείων Πόρου. Στο έντυπο της Δημοτικής Αρχής, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, αναφέρονται αναλυτικά οι εργασίες αναβάθμισης που πραγματοποιήθηκαν, έπειτα από δωρεά του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη.

Μια ακόμα πολυδιάστατη αποκατάσταση ενός προβληματικού χώρου ολοκληρώθηκε τους τελευταίους μήνες από τον Δήμο Πόρου, με την αξιοποίηση ιδιωτικής δωρεάς του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, αλλά και την υποστήριξη των Γιώργου Στούπη, Σπύρου Ανδρ. Ροή, Σταμάτη Τριαναταφύλλου, Σοφίας Κωνσταντινίδη, Ανδρέα Γ. Καΐκα και Μάκη Κομνηνού. Πρόκειται για την αναβάθμιση του χώρου στον οποίο στεγάζονται τα Νηπιαγωγεία Πόρου, στο πρ. κτήριο ΚΑΠΗ. Ο συγκεκριμένος χώρος, όπως και ολόκληρο το κτήριο ΚΑΠΗ, ήταν κατασκευασμένος με ιδιαίτερα κακότεχνο τρόπο και είχε σημαντικά προβλήματα που τον καθιστούσαν προβληματικό για τη διεξαγωγή διδασκαλίας, αλλά και απωθητικό για τα μικρά παιδιά που φιλοξενεί.
Οι εργασίες που διενεργήθηκαν ήταν οι εξής:
• Φωτισμός: Η κεντρική αίθουσα του Νηπιαγωγείου, όπως και οι δύο αίθουσες διδασκαλίας, δεν φωτίζονταν επαρκώς με τις λάμπες φθορίου παλαιού τύπου. Συνολικά στο χώρο υπήρχαν 48 φωτιστικά με 4 λάμπες φθορίου το καθένα και το 40% από αυτά δεν λειτουργούσαν. Επίσης, ο ακατάλληλος αυτός τύπος λάμπας προκαλούσε έντονο θόρυβο κατά το άναμμα, αλλά και συνεχές υπόκωφο βουητό κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έγινε αντικατάσταση σε όλες τις λάμπες με νέας τεχνολογίας τύπου led, μετατροπή της εσωτερικής καλωδίωσης και κατάργηση των ballast. Αποτέλεσμα είναι πλέον ένα ζεστό, ομοιόμορφο και διάχυτο φως σε όλους τους χώρους, με εξουδετέρωση του ενοχλητικού θορύβου στο άναμμα και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των φωτιστικών.


• Ηχητική: Η κεντρική αίθουσα, όπως και οι δύο αίθουσες διδασκαλίας, παρουσίαζαν έντονο πρόβλημα αντήχησης. Το φαινόμενο αυτό κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου πολλαπλασιαζόταν από τις φωνές των παιδιών, σε βαθμό που γινόταν ιδιαίτερα κουραστικό έως και επίπονο, τόσο για τα ίδια, όσο και για το διδακτικό προσωπικό. Με την τοποθέτηση ειδικών ηχοαπορροφητικών υλικών και ηχοδιαχυτών σε επίμαχα σημεία όλων των χώρων, ελέγχθηκαν οι ανεπιθύμητες ανακλάσεις, μειώνοντας σε υψηλότατο βαθμό τον χρόνο αντήχησης.
• Δημιουργία νέας αίθουσας: Με τον κατάλληλο διαχωρισμό ενός μέχρι πρότινος αναξιοποίητου τμήματος του χώρου, δημιουργήθηκε μια νέα αίθουσα και αναγνωστήριο με παράθυρο προς τον εσωτερικό διάδρομο.
• Αναβάθμιση υπάρχουσας αίθουσας διδασκαλίας: Η υφιστάμενη αίθουσα απέκτησε και αυτή παράθυρο προς τον εσωτερικό διάδρομο, με αποτέλεσμα να επικοινωνεί πλέον οπτικά με τον υπόλοιπο χώρο, βάφτηκε και το ταβάνι της διαμορφώθηκε κατά τρόπο που αναβάθμισε την ακουστική και την αισθητική της.


• Βάψιμο εσωτερικών χώρων: Έγινε αναχρωματισμός με παλ διαφορετικά χρώματα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και αίθουσες.
• Διαμόρφωση εσωτερικής αυλής: Η εσωτερική αυλή καθαρίστηκε, ανακατασκευάστηκε πλήρως και τοποθετήθηκε συνθετικός χλοοτάπητας υψηλών προδιαγραφών και νέο παιχνίδι τσουλήθρα, με αποτέλεσμα το
Νηπιαγωγείο να αποκτήσει πλέον έναν όμορφο χώρο διαλείμματος.
• Τοποθέτηση δαπέδου PVC: Με την τοποθέτηση του πατώματος PVC εξαλείφθηκε το βασικό πρόβλημα ολισθηρότητας στο υπάρχον γυαλιστερό λευκό πλακάκι, καθώς και η φασαρία από το τρέξιμο των παιδιών, ενώ
επιπρόσθετα ο χώρος αναβαθμίστηκε αισθητικά.
• WC: Έγινε επικάλυψη του υπάρχοντος πλακιδίου με αντιολισθητικό υλικό, τοποθετήθηκαν σαπουνοθήκες, χαρτοθήκες και πετσετοθήκες σε όλες τις τουαλέτες, οι οποίες βάφτηκαν όμορφα.
• Οριοθέτηση προαύλιου χώρου στην είσοδο με τοποθέτηση ξύλινου καγκέλου: Με την τοποθέτηση του κιγκλιδώματος δημιουργήθηκε ένας εξωτερικός περίβολος για μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχο κατά την
είσοδο και την έξοδο από το νηπιαγωγείο.
• Ηχητική εγκατάσταση – Projector – Φώτα σκηνής: Έγινε ηχητική- μικροφωνική εγκατάσταση για την κάλυψη των σχολικών εορτών, καθώς και video projector για εκμάθηση μέσω Η/Υ και λοιπές ανάγκες.
• Αγορά και εκσυγχρονισμός εξοπλισμού: Αγοράστηκαν νέα έπιπλα και παιχνίδια, ενώ όσα έπιπλα και λοιποί εξοπλισμοί υπήρχαν στον χώρο επισκευάστηκαν και βάφτηκαν.
• Σημειώνεται ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και πυρασφάλειας.
Μετά τις παραπάνω εργασίες, ο χώρος των Νηπιαγωγείων του Πόρου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει πλέον από σύγχρονα δημόσια, αλλά και ιδιωτικά, Νηπιαγωγεία και -το κυριότερο- τα παιδιά πηγαίνουν καθημερινά γελαστά στο σχολείο και οι γονείς τα αφήνουν και τα παραλαμβάνουν στον χώρο με ευχαρίστηση και ικανοποίηση.




Σχολιάστε