Η καλοσυνάτη σιλουέτα της ΚοιμωμένηςΓράφει η Pamela Jane Rogers – 

Πριν από περίπου τριάντα χρόνια ήρθα στον Πόρο για λίγες ώρες, για να ζωγραφίσω, κι ακόμα είμαι εδώ. Χαίρομαι που ενστερνίστηκα πλήρως αυτή την υπέροχη νησιώτικη ζωή, με τις βουκαμβίλιες να “κατρακυλούν” στους τοίχους των σπιτιών, τους κήπους γεμάτους με οπωροφόρα δέντρα και λουλούδια, τους ροζ ανθούς ακακίας να στολίζουν την προκυμαία τα παιδιά να παίζουν έξω, ενώ οι μεγάλοι πηγαίνουν ξαφνικά να πιουν καφέ, μονοπάτια πλαι στη θάλασσα ή μέσα στο πευκοδάσος, και παντού η γαλαζοπράσινη θάλασσα με τις δαντελωτές ακτές, τους κολπίσκους και τις ήσυχες παραλίες.

“Μα έτσι είναι η Ελλάδα”, λες κι έχεις δίκιο! Όμως η σιλουέτα της καλοσυνάτης Κοιμωμένης, ορατή την ημέρα και φωτισμένη στο ηλιοβασίλεμα, είναι μοναδική σε αυτό το νησί. Η πρόσβαση στην Τροιζηνία με βάρκες γίνεται μέσα σε δυο λεπτά. Η ζωή στο μικρό νησί είναι ήσυχη, αλλά όχι βαρετή, ούτε στάσιμη – τα θαύματα της ζωής συνεχίζονται στον Πόρο.

*H Pamela Jane Rogers είναι Αμερικανή ζωγράφος και συγγραφέας με πλούσιο έργο. Τα τελευταία 30 χρόνια ζει και εργάζεται στον Πόρο, διαφημίζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. 

Αναδημοσίευση από το free press περιοδικό Saronic Magazine – Summer 2018
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτή την Κυρία (Τίτλος τιμής το ‘Κυρία’). She is a Lady, o yeah, she is a Lady, and this Lady is Ours. Και αφού αποκάλεσα την “Κοιμωμένη” στη ομότιτλη μεταφρασμένη στην Αγγλική γλώσσα, ποιητική μου συλλογή, ας μου επιτραπεί, να αποκαλέσω, με όλο μου το σεβασμό και θαυμασμό, την Ms Pamela Rogers, “The Lady of Poros”.
  Καταθέτω όλη την υπόληψή μου και τις προσωπικές ευχαριστίες, τόσο για όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας, γενικά, όσο και για την προθυμότατη άδειά της, να χρησιμοποιήσω έναν από τους υπέροχους πίνακές της, για να κοσμήσω τις σελίδες του βιβλίου μου “Αγάπη- Μυστήρια μυστικά και εκμυστηρεύσεις”, με 15 ιστορίες από τον Πόρο. (Εκδόσεις Φενεός 2010)
  Αγαπητή μας Pamela, ειλικρινά ζήλεψα για τον πιο ποιητικό τίτλο που έχει ποτέ δοθεί στην ανυπέρβλητης ομορφιάς οροσειρά της περιοχής μας, που έχει ανακηρυχθεί διεθνώς ως τοπίο φυσικού κάλλους: “Η καλοσυνάτη σιλουέτα της Κοιμωμένης”. Φυσικά και θα στον κλέψω αυτόν το τίτλο, αλλά με αναφορά στην πηγή, όπως κάνω πάντα, όταν ζηλεύω και πάω και… κλέβω. Αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ εστίν αμαρτία. Κι εγώ τη λέω την αμαρτία μου, σήμερα εδώ, στο porosnews, σε ένα 17σύλλαβο τρίστιχο “χαϊκού:
  “Καλοσυνάτη,
  φέγγει, η σιλουέτα
  της ‘Κοιμωμένης’ “.

  Άρις Αντάνης
  Εκ Πόρου
  arimari@otenet.gr

 2. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Στην ποιητική συλλογή μου με εξώφυλλο την “Κοιμωμένη” είχα βρει ως τίτλο:”The maiden of the Isle”.
  Τον παρέλειψα στο πιο πάνω σχόλιό μου, γιατί με παρέσυρε η Pamela, που έχει εφεύρει έναν απείρως πιο εντυπωσιακό τίτλο, με μιαν ανεπανάληπτη λογοτεχνική προσωποποίηση: “Η καλοσυνάτη σιλουέτα της ‘Κοιμωμένης'”.
  Με την ευκαιρία να μην παραλείψω να υπογραμμίσω ότι είναι άριστη επιλογή του porosnews, να μπει η ατάκα της Πάμελας, ως τίτλος στο μικρό, αλλά αξιοπρόσεκτο ρεπορτάζ του.
  ΑΑ

Σχολιάστε