Η Καθετή ρίχνει πετονιά στα νερά του Σαρωνικού
Ζούσαν κάποτε στον Πόρο δύο αδελφές, η Λιλή και η Φρόσω. Αγαπούσαν πολύ τον τόπο που γεννήθηκαν και κάθε πρωί που έβγαιναν στο μπαλκόνι τους ένιωθαν ευγνωμοσύνη για το θέαμα που αντίκριζαν. Τα χρόνια πέρασαν, η Λιλή και η Φρόσω δεν είναι πια στη ζωή, όμως οι συνονόματες εγγονές τους, η Εύα και η Φαίη, που μοιράζονται την αγάπη τους για τον τόπο όπου έζησαν οι γιαγιάδες τους, αποφάσισαν να συμβάλουν και αυτές με τον τρόπο τους στην ομορφιά του.

Ο τρόπος τους λέγεται Καθετή, και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για δύο λόγους: Από τη μία, έτσι τιμούν τη Λιλή και τη Φρόσω, που λάτρευαν το ψάρεμα και ψάρευαν ως τα βαθιά γεράματα. Από την άλλη, για το συμβολισμό του ψαρέματος, όπως εκφράζεται από την εξής κινέζικη παροιμία: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα».

Η Καθετή είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Έχει έδρα της τον Γαλατά και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή Δήμων Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου, ωστόσο έχει ένα δίκτυο συνεργατών και φίλων σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο χώρο της στον Γαλατά, επί της 25ης Μαρτίου, αλλά και σε άλλους χώρους της περιοχής, ξεκινά με διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, απευθυνόμενη πρωτίστως στα παιδιά και τα νέα άτομα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Κινηματογραφική λέσχη και λέσχη βιβλίου, σεμινάρια και υπηρεσίες κατάρτισης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά και εκθέσεις θα είναι κάποιοι από τους πρώτους τομείς ενασχόλησής της.

Παράλληλα, σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναπαλαίωση του μελλοντικού μόνιμου «σπιτιού» της Καθετής, της παλιάς ταβέρνας και οικίας του Σωτήρη Κερρά στην Πούντα, στην παραλιακή οδό του Πόρου. Εκεί η Καθετή θα μπορέσει να αναπτύξει το πλήρες εύρος των δραστηριοτήτων της, όπως εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις.

Παρακολουθήστε τις δράσεις της Καθετής μέσα από τον ιστότοπό της και τη σελίδα της στο Facebook ή κάνοντας εγγραφή στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της.

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου, Γαλατάς 18020

Τηλέφωνο: 6932190365

Email: info@katheti.gr

Website: katheti.gr (υπό κατασκευή)

FB: @kathetiporos

Εγγραφή σε newsletter: http://eepurl.com/du59t9
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Είναι απερίγραπτο το ευχάριστο συναίσθημα που μου προσέδωσε αυτή η είδηση του Porosnews!. Θερμά συγχαρητήρια και όλα να πάνε κατ’ ευχήν. (Μια παλιά ευχή έλεγε “όλα να πάνε δεξιά”, αλλά τώρα πια κάποιες εκφράσεις παρερμηνεύονται).
  H περιοχή μας είναι πολύ καλός ψαρότοπος με αφθονίες και ποικιλίες Α΄κατηγορίας. Αρκεί η Καθετή να έχει καλό δόλωμα και να ανεβάσει στην επιφάνεια θησαυρούς, ξαγκιστρώνοντας με προσοχή και νοιάξιμο τον πολιτισμό, που μπορεί να βρίσκεται πεταμένος σε βυθούς και ανήλιαγες θαλάσσιες σπηλιές, χαμένος και ξεχασμένος από όσους ψαρεύουν σε… ιχθυοτροφεία.
  Τα αλανιάρικα ψάρια είναι τα πιο νόστιμα. Ποιος δεν το ξέρει αυτό; Αλλά, άντε πιάστα. Τις πιο πολλές φορές δεν θέλουν τα ίδια να πιαστούν σε “κυκλώματα”.
  Καλές επετυχίες, όπως λέμε στην Ποριώτικη ντοπιολαλιά.
  ΕΓΚΑΡΔΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
  ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ
  arimari@otenet.gr

 2. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Tο ψάρεμα της ζαργάνας.
  ……………………..

  (Σαφείς συμβουλές, Ηθικές αντιρρήσεις, Ανώφελο αποτέλεσμα)

  Οι συμβουλές του παππού
  …………………………….

  -« Χωρίς βαρίδι τη συρτή, τ’ αγκίστρι στον αφρό,
  λευκό το δόλωμα, μακρόστενο, να φαίνεται,
  τη μηχανή στο ρελαντί, μ’ αργόσυρτο ρυθμό
  κι άμα τσιμπήσει αμόλα τη, ψαράκι να ορέγεται.

  » Τη βάρκα γύρνα αυτοστιγμεί, μόνο με τα κουπιά,
  το νήμα λάσκαρε να φύγει προς το μέρος της,
  να ξαλαργέψει, ελεύθερη κι ωραία, στ’ ανοιχτά,
  χωρίς να ξέρει πως αυτό θα είναι και το τέλος της.

  » Μονάχα έτσι, μόνη της, στ’ αγκίστρι θα πιαστεί,
  μη τη ζορίσεις και χαθεί, από βιασύνη σου,
  αργά-αργά, την καθετή, βίρα απ’ την κουπαστή
  και τη ζαργάνα σίγουρη θα ’χεις, με τη σαγήνη σου.

  » Και να που τα κατάφερες στο βούρλο σου να μπει
  λιγνόκορμο, σπαθάτο, ψάρι πεντανόστιμο!
  Και των ανθρώπων, στη ζωή, να βρίσκεις το κουμπί,
  αφού και μάχες έχασες και πλήρωσες και πρόστιμο…»

  Οι αντιρρήσεις
  …………………….

  -«Εσύ ψαρεύεις κείθενες κι εγώ ψαρεύω εδώ
  κι οι άνθρωποι δεν μοιάζουν, διόλου, με τις ζαργάνες σου,
  παππούλη, τη σοφία σου, δράμι δεν εχτιμώ,
  τον κόσμο, σαν τον κάβουρα, να πιάνεις στις δαγκάνες σου.»

  Το αποτέλεσμα
  ………………………..
  Αυτά του είπα, απότομα, του γέροντα ψαρά,
  μα διόλου δεν πτοήθηκε κι ειρωνικά μού γέλασε
  το δόλωμα, που μού’ ριξε, θόλωσε τα νερά
  και τ’ αγκιστρένιο βλέμμα του, σαν τη ζαργάνα μ’ έπιασε. []
  Άρις Αντάνης

Σχολιάστε