Η ιστορία του “Αβέρωφ” σε καμβάΗ ιστορία του θρυλικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ από την καταλυτική εμπλοκή του στις ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων, αναβιώνει μέσα από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων που εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, από τις 5 Οκτωβρίου 2011 (Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς).

Το ιστορικό θωρηκτό στόλιζε το ΚΕ ΠΟΡΟΣ από το 1956 μέχρι το 1984, όταν και ρυμουλκήθηκε και κατέληξε στο Φάληρο, όπου άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του σαν μουσείο.
Η έκθεση διοργανώνεται  στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 100 χρόνων από την ένταξη του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στο Πολεμικό Ναυτικό υπό τον τίτλο: Το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ (1911-2011).
Την επιμέλεια της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει έργα των Χατζή, Προσαλέντη, Κογεβίνα, Καλογερόπουλου, Αλεξανδρή και άλλων, ζωγράφων οι οποίοι απαθανάτισαν το πλοίο παρακολουθώντας τα γεγονότα από κοντά, ως εντεταλμένοι εικαστικοί ανταποκριτές,
έχει ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών  Μανόλης Βλάχος.
 Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλ. Σούτζου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών και Πειραιά, της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ του Μετσόβου, του Πολεμικού Μουσείου, του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και ιδιωτών-συλλεκτών.
 Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα των Ιωάννη Παλούμπη, Αντιναυάρχου Π.Ν. ε.α. και του επιμελητή της έκθεσης Μανόλη Βλάχου.
Σχολιάστε