Η Επίδαυρος αντιστέκεται…Γράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης
Η Επίδαυρος βούλιαξε το τριήμερο 29,30,31 Ιουλίου. 30.000 θεατρόφιλοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους ευρωπαίοι πρίγκιπες, χολιγουντιανοί ηθοποιοί και άλλοι σελέμπριτις, έκαναν ουρές με τα αυτοκίνητα και αγκυροβολούσαν με τα πολυτελή σκάφη, όπου μπορούσαν. Στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο λόγος; Ο Ριχάρδος ο 3ος, το έργο του Σαίξπηρ που μιλάει για το πώς η εξουσία μπορεί να διαφθείρει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στην καταστροφή.
Η σημαντικότερη θεατρική παράσταση του καλοκαιριού, σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες και ερμηνεία – στον ρόλο του πανούργου Ριχάρδου – Κέβιν Σπέισι.
Η παράσταση ήταν υπέροχη, όμως δεν θα κάνω θεατρική κριτική εδώ. Η γνώσεις μου για το θέατρο, δεν μου το επιτρέπουν.
Θα σταθώ απλά στις διαμαρτυρίες των επιδαύριων, για τις Π.Ο.Α.Υ. Οι κάτοικοι του Αργολικού Δήμου, είναι τσαντισμένοι όσο κι εμείς στον Πόρο. Οι ακτές τους έχουν ενταχθεί στο χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.
Όπως και στον Πόρο, έτσι και στην Επίδαυρο, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τα άκρα για να σώσουν τις ακτές τους. Στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου, κάτοικοι μοίραζαν στον κόσμο, ενημερωτικά φυλλάδια, στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Μίλησα μαζί τους.
«Όταν αγωνίζεσαι να σώσεις τον τόπο σου από τα σχέδια που προγραμματίζουν την καταστροφή του, δεν είναι δυσφήμιση. Τα παιδιά μας θα μας ευχαριστούν, αν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα σχέδια της πολιτείας» μου εξηγεί ένας από τους κατοίκους που μοίραζαν φυλλάδια. «Εσείς εκεί στον Πόρο μπορείτε αμέσως να μας καταλάβετε γιατί περνάτε τα ίδια, σκοπός μας όμως είναι να μάθει όλος ο κόσμος για τα παράλογα σχέδια του κράτους».
«Με αυτό τον τρόπο, εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να καταστρέψει τις ακτές μας και δεν θα αφήσουμε κανένα να μπει ανάμεσα μας. Είμαστε ενωμένοι και ευτυχώς – σε αντίθεση με εσάς – δεν επιτρέπουμε σε υπέρβαρα φερέφωνα των ιχθυοκαλλιεργειών, να μας διασπάσουν»(!).
Αυτή την απάντηση, ομολογουμένως, δεν την περίμενα!

Το μήνυμα της Επιδαύρου:
«Φίλοι της Επιδαύρου!
Η Ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει να εγκαταστήσει μια τεράστια Βιομηχανική Ζώνη Ιχθυοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή της Επιδαύρου, μέσα στον πολύπαθο και μυθικό Σαρωνικό.
Για να εξυπηρετηθούν λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα και να εφαρμοστούν οι εντολές της Πράσινης Βίβλου και της κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θάλασσά μας γίνεται ιδιωτική.
Επτά μόλις χιλιόμετρα από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και 200 μόλις μέτρα από το μικρό αρχαίο θέατρο της Ακρόπολης της Πόλης, η θάλασσα ετοιμάζεται να δεχτεί μία βίαιη και ολοκληρωτική καταστροφή.
o Το μέλλον και η υγεία των ανθρώπων της Επιδαύρου πλήττονται άμεσα.
o Η ζωή στη θάλασσα νεκρώνει οριστικά και η ζωή στη βιοποικιλότητά της θυσιάζεται στο βωμό του αδίστακτου κέρδους!
o Οι βυθισμένες πολιτείες και οι άλλες ενάλιες αρχαιότητες πεθαίνουν!
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευμένο από την UNESCO.
Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣ – (ΠΡΟΣΒΟΛΗ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ.
o Η αισθητική ισορροπία και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ευρύτερης περιοχής που ο Ασκληπιός διάλεξε να φτιάξει το θεραπευτήριό του, ανατρέπεται.
o Η παρακαταθήκη του, που συνδυάζει τη θεραπεία του σώματος με την υγεία της ψυχής και του πνεύματος, συμπορεύεται με τις μεταλλαγμένες τροφές.
o ο τουριστικό ιδεώδες, δηλαδή η περιήγηση, η επαφή με τη φύση και η βαθειά γνωριμία με το πνεύμα και την παράδοση του λαού μας απαξιώνεται πλήρως.
o Ο λόγος του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη διώκεται.
Φίλοι της Επιδαύρου!
Συμπαραταχτείτε μαζί μας στον αγώνα μας:
Για να προστατέψουμε το Δήμο της Επιδαύρου από τις ανίερες αποφάσεις της άπληστης κερδοφορίας για λίγους, που υπηρετεί η κυβέρνηση.Για να ματαιώσουμε αμέσως τα βέβηλα κατευθυνόμενα σχέδια!Για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, αμόλυντη, τη θαλάσσια αγκαλιά της Επιδαύριας Γης.
ΑΥΤΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΧΤΕΙ!
ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Σχολιάστε